σκύλος
Ο ρόλος της επιβράβευσης στη συμπεριφορά των σκυλιών

Πολύτιμος σύμμαχος είναι η επιβράβευση στην εκπαίδευση του σκύλου, καθώς ενισχύει επιθυμητές συμπεριφορές, αλλά και εξαλείφει ανεπιθύμητες.

«Οι σκύλοι έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τις συμπεριφορές που επιβραβεύονται. Ουσιαστικά, την επιβράβευση τη χρησιμοποιούμε για να κάνουν επαναλήψεις σε επιθυμητές συμπεριφορές.

Η επιβράβευση μπορεί να γίνει μέσω του φαγητού, του παιχνιδιού, του χαδιού κ.ά.

Όλα αυτά στην εκπαίδευση του σκύλου ονομάζονται ενισχυτές. Επειδή οι ενισχυτές, που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε, διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο, καλό είναι να παρατηρήσουμε τι προτιμά ο σκύλος μας. Και να το εντάξουμε στην εκπαίδευσή του, επισημαίνει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Κωνσταντίνα Ντέτσικα.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, όπως επισημαίνει η κα Ντέτσικα, μπορούμε να εναλλάσσουμε τους ενισχυτές. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιούμε λιχουδιά, μπορούμε να αλλάζουμε τακτικά το είδος της, για να κρατάμε το ενδιαφέρον του σκύλου.

Πότε χρησιμοποιούμε την επιβράβευση

Η λιχουδιά είναι ένας από τους τρόπους εκπαίδευσης, καθώς αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εκμάθησης για τον σκύλο.

«Αν, για παράδειγμα, προσπαθώ να διδάξω στο σκυλάκι μου την εντολή «Κάτσε», και κάθε φορά που κάθεται του δίνω μία λιχουδιά, εκείνο συνδυάζει τη συμπεριφορά αυτή με την επιβράβευση. Και την επαναλαμβάνει. Καλό είναι, να δώσουμε στο σκυλάκι την επιβράβευση μόνο όταν έχει εκτελέσει την εντολή με απόλυτη επιτυχία. Η επιβράβευση πρέπει να δίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εντολής. Για να συνδέσει την επιθυμητή συμπεριφορά με την επιβράβευση», διευκρινίζει η κα Ντέτσικα.

Όταν πια έχουμε κάνει πολλές επαναλήψεις, σύμφωνα με την κα Ντέτσικα, και έχει καταλάβει ακριβώς τι του ζητάμε, μειώνουμε σταδιακά τη συχνότητα της επιβράβευσης.

Εξηγεί ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε το σκυλί μας σε κάθε τρία «Κάτσε», και όχι κάθε φορά που εκτελεί την εντολή. Έτσι, σταδιακά θα καταφέρουμε να σταματήσουμε να του δίνουμε λιχουδιές. Αλλά θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε την επιθυμητή συμπεριφορά.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λιχουδιά ή το παιχνίδι, τόσο για να καθοδηγήσουμε το σκυλί για να κάνει αυτό που του ζητάμε, όσο και για να το επιβραβεύσουμε. Έτσι, θα επαναλάβει αρκετές φορές την επιθυμητή συμπεριφορά, ώστε να παγιωθεί.

Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για την εντολή «Κάτσε» και θέλουμε, για παράδειγμα, να περάσουμε στην επόμενη εντολή «Ξάπλωσε», ξεκινάμε να επιβραβεύουμε συνεχόμενα μόνο την νέα εντολή.»

«Εάν δούμε στην πορεία ότι το σκυλάκι μας δυσκολεύεται να εκτελέσει μια εντολή που ήδη γνωρίζει, επαναφέρουμε τη λιχουδιά», τονίζει η εκπαιδεύτρια.

Πηγή: in.gr, Τζούλη Τούντα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 5/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αρχαιολογικο
Μια ντροπιαστική επιστολή για τη χαμένη ευκαιρία 61 μαθητών
Τέσσερις καθηγητές του βερολινέζικου Γυμνασίου/Λυκείου Gymnasium Steglitz και οι μαθητές τους δεν κρύβουν την απογοήτευση αλλά και την οργή τους για...
Μια ντροπιαστική επιστολή για τη χαμένη ευκαιρία 61 μαθητών