Thumbnail
Επανεξετάζοντας τις στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης

Τα γονίδια των φίλων μας στο σχολείο μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα και τη δική μας υγεία, διαπιστώνει νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ. Οι φίλοι μας φέρουν γονίδια που μπορεί να τους προδιαθέτουν για προβλήματα ψυχικής υγείας- από τον εθισμό μέχρι το άγχος και την κατάθλιψη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η γενετική προδιάθεση των συνομηλίκων ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική του υγεία και να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες μέχρι την νεαρή ενήλικη ζωή.

Η Δρ. Τζέσικα Σαλβατόρε, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον του Rutgers, ηγήθηκε μιας ομάδας που ερεύνησε ένα αναδυόμενο πεδίο το οποίο ονομάζεται κοινωνική γονιδιωματική. Αυτός ο τομέας εξετάζει πώς τα γονίδια ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν τα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά ενός άλλου – σε αυτήν την περίπτωση, πώς οι γενετικές προδιαθέσεις των φίλων μας μπορεί να διαμορφώσουν την υγεία μας.

«Αυτό που δείχνουν τα δεδομένα μας είναι η μεγάλη έκταση των κοινωνικών γενετικών επιδράσεων» εξηγεί η ερευνήτρια.

Τι έδειξε η μελέτη

Για να αποκαλύψουν αυτές τις συνδέσεις, η Σαλβατόρε και η ομάδα της εξέτασε δεδομένα για περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1980 και 1998 και εντόπισαν πού ακριβώς πήγαν σχολείο στην εφηβεία τους. Στη συνέχεια, εξέτασαν ιατρικά αρχεία, δεδομένα φαρμακείων και ποινικά μητρώα, για να εντοπίσουν τα άτομα που ανέπτυξαν προβλήματα κατάχρησης ουσιών, σοβαρή κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές ως ενήλικες. Συγκρίνοντας αυτές τις πληροφορίες με όσα γνώριζαν για τους γενετικούς κινδύνους της ομάδας συνομηλίκων κάθε ατόμου, αποκάλυψαν μερικά εντυπωσιακά μοτίβα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σαφή συσχέτιση μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης ενός στενού φίλου και της πιθανότητας ενός ατόμου να αναπτύξει εθισμό ή ψυχιατρική διαταραχή, αργότερα στη ζωή του. Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι «κοινωνικές γενετικές επιδράσεις» ήταν ισχυρότερες μεταξύ των εφήβων ηλικίας 16 έως 19 ετών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι φίλοι που κάνουμε στα τέλη της εφηβείας μας μπορεί να έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επιρροή στη μελλοντική μας υγεία. Οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες για τις διαταραχές χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ, σε σύγκριση με την κατάθλιψη και το άγχος.

Ωστόσο η Σαλβατόρε παραδέχεται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση αυτής της συσχέτισης.

«Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι οι γενετικές προδιαθέσεις των συνομηλίκων μας επηρεάζουν τον φαινότυπο μας ή ότι οι συνομήλικοι επηρεάζονται από τις διαταραχές», δήλωσε.

Επανεξετάζοντας τις στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης

Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι εκτενείς, ειδικά όταν πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την ψυχική υγεία και την πρόληψη του εθισμού.

«Αν θέλουμε να βρούμε τρόπους για την αντιμετώπιση αυτών των κοινωνικά δαπανηρών διαταραχών, θα πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο τις κοινωνικές παρεμβάσεις. Δεν αρκεί να σκεφτόμαστε τον ατομικό κίνδυνο» τονίζει η ερευνήτρια. Η Σαλβατόρε σημείωσε επίσης τη σημασία της δημιουργίας θετικών, υποστηρικτικών περιβαλλόντων για τους εφήβους που θα μπορούσαν να έχουν διαρκή οφέλη και στην ενήλικη τους ζωή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διατροφή
Διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι – Ποιες τροφές να αποφεύγουμε
«Τρώμε μικρά συχνά γεύματα στις διακοπές και θα έχετε παρατηρήσει ότι, χωρίς να το καταλάβουμε και πολλές φορές, μπορεί να αδυνατίσουμε»
Διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι – Ποιες τροφές να αποφεύγουμε