Αυξέντιος Καλαγκός
Αυτός ο κορυφαίος παιδοκαρδιοχειρουργός, ο Άνθρωπος, ο επιστήμονας, απογοητευμένος από τον συνεχή και ανελέητο πόλεμο, εγκαταλείπει οριστικά τη χώρα...

Σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και σε δημοσιεύματα  έχει  παρουσιαστεί   το τεράστιο ιατρικό, κοινωνικό  και ανθρωπιστικό έργο του οικουμενικού Έλληνα, Αυξέντιου Καλαγκού, γιου Φαναριώτικης οικογένειας, με πατέρα φιλάνθρωπο γιατρό στην Πόλη.

Πρόκειται για τον  π. Διευθυντή  της Καρδιοαγγειοχειρουργικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Γενεύης, που ίδρυσε τον φορέα ‘ΚΑΡΔΙΕΣ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ’,  έχει επισκεφτεί δεκάδες χώρες, ιδιαίτερα τις φτωχές (Ινδία, Βιετνάμ, Γεωργία Ερυθραία Λίβανο κ.ά.), χειρουργώντας δωρεάν και σώζοντας παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια, αλλά και εκπαιδεύοντας παιδοκαρδιοχειρουργούς. Έχει χαρακτηριστεί ‘Ένας Άγιος χωρίς ράσα’, ‘Ιεραπόστολος της Ιατρικής’ και ‘Ο γιατρός με τα χρυσά χέρια’.    

Αυτός ο ‘Ωραίος ως Έλληνας’ (τίτλος εκπομπής στην ΕΡΤ), την τελευταία δεκαετία  επέστρεψε στην Ελλάδα (στην αρχή σε μεγάλο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα ευκαιριακά και στη συνέχεια σε άλλα Θεραπευτήρια),  χειρουργώντας δωρεάν και σώζοντας βρέφη και παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια. Βέβαια, ακριβώς εξαιτίας αυτής της ανιδιοτελούς προσφοράς του και επειδή ‘χαλούσε την πιάτσα’, γρήγορα θα αποκτήσει εχθρούς. Αντιμετώπισε, βέβαια, και την αδιάφορη έως και εχθρική στάση και του κράτους. Αυτό γιατί:

  • Προσπάθησε να ιδρύσει Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα σε δημόσιο νοσοκομείο,  δόθηκαν για τον σκοπό αυτό από τον τότε υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθό δύο θέσεις ΔΕΠ,  αλλά το ΕΚΠΑ τίς μπλόκαρε!!!!   
  • Στον χορό των επιθέσεων  εναντίον του μπήκαν και κάποια κανάλια. Σε ενημερωτική απογευματινή εκπομπή μεγάλου καναλιού, ένας ‘κίτρινος’ και αγέλαστος  δημοσιογράφος,  για αρκετές ημέρες τον ‘λιθοβολούσε’, στηριγμένος σε ανυπόγραφες καταγγελίες γονιών,  ότι δήθεν ‘έχανε’ παιδιά στα χειρουργεία…. Οι προσπάθειες γονιών, που είχαν ευεργετηθεί από τον Καλαγκό (τα παιδιά τους είχαν χειρουργηθεί δωρεάν), να ‘βγουν’ στην εκπομπή απέβη σχεδόν άκαρπη.
  • Σχεδίαζε ένα παγκόσμιο Κέντρο Καρδιοχειρουργικής στη Θράκη, αλλά όλες οι πόρτες που χτύπησε ήταν ερμητικά κλειστές.  

Αυτός ο κορυφαίος παιδοκαρδιοχειρουργός, ο Άνθρωπος, ο επιστήμονας, ο ωραίος Έλληνας, απογοητευμένος από τον συνεχή και ανελέητο πόλεμο, εγκαταλείπει οριστικά τη χώρα. Και πού πηγαίνει; Στην Πόλη (Κων/λη), σε ιδιωτικό αμερικανικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο ο ‘κακός’ Ερντογάν τού διαθέτει ό,τι χρειάζεται (χρήματα, υποδομές, προσωπικό κ.λπ.) για να ‘στήσει’ εκεί το ‘Παγκόσμιο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο’, που δεν τον άφησαν να δημιουργήσει στη Θράκη….. Η ‘ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ βρήκε εύφορο έδαφος στην Τουρκία, στην Πόλη, που προς τιμήν του πατέρα του έχει δρόμο με το όνομα ΚΑΛΑΓΚΟΣ. Εμείς, στον Καλαγκό δείξαμε τον δρόμο της φυγής….  Χάσαμε τον Καλαγκό, μας έμεινε ο Άδωνις….

Συγχαρητήρια στους κυβερνώντες της τελευταίας δεκαετίας,  συγχαρητήρια κύριε Υπουργέ της Υγείας… Συγχαρητήρια, κύριοι βουλευτές, υπεύθυνοι Τομέων Υγείας των κομμάτων στη Βουλή, που δεν μπήκατε στον κόπο να κάνετε έστω μία ερώτηση…. Τα συμφέροντα,  οι γιατροί με ΛΕΠΤΑ χαρακτηριστικά, κέρδισαν κατά κράτος … Όμως, ποιος θα απολογηθεί για παιδιά που θα χαθούν χωρίς τον Καλαγκό, αφού οι μεγαλογιατροί που τον πολέμησε ενθυλακώνουν για κάθε επέμβαση 20.000 Ε ;  Δεν έχουν  ‘καρδιά για όλους’, αλλά μόνο για πελάτες με φουσκωμένες τσέπες…  Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο γεννιούνται, όπως δήλωσε  πρόσφατα ο Καλαγκός,  700-800 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια. Πώς θα σωθούν αυτά τα παιδιά; Κάποια, ίσως, αν οι γονείς το αντέχουν οικονομικά,  φτάσουν μέχρι την Πόλη, αναζητώντας τον σωτήρα τους…. Σίγουρα εκεί θα δώσουν λιγότερα χρήματα από όσα εδώ, στην πατρίδα τους….  Πλέον, σε δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο,  υπάρχουν ελάχιστοι παιδοκαρδιοχειρουργοί και ακόμη λιγότεροι αυτοί που μπορούν να χειρουργήσουν παιδία μέχρι 5 ετών. Ακούτε κύριε υπουργέ της Υγείας;  Παιδοκαρδιοχειρουργό, δεν θα βρείτε για επίταξη…. Πού να απευθυνθούν οι γονείς αυτών των παιδιών;

Κύριε Καλαγκέ,

Γιατρέ της καρδιάς μας,

Σωτήρα των παιδιών μας (εμένα του λατρεμένου 6χρονου εγγονού μου, που στο σαλόνι μου κοσμεί  η φωτογραφία  σας, όταν πριν από ένα μήνα το πήρατε σφικτά στην αγκαλιά σας).

Αγαπητέ Αυξέντιε,

Πριν από έναν περίπου αιώνα, η ίδια  ‘μαμά-πατρίδα’ ‘κατάφερε’ να διώξει έναν συγγενή συμπολίτη σας, Φαναριωτη, τον κορυφαίο έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο  Καραθεοδωρή, τον εμπνευστή και θεμελιωτή του πανεπιστημίου της Σμύρνης. Δεν είστε , επομένως, ο πρώτος. Όμως,  εσείς συνεχίστε, όπως κάνατε μέχρι τώρα, πλέον, στην Πόλη, να σώζετε παιδιά, αφού τα παιδιά δεν έχουν χρώμα, εθνικότητα,  φυλή. Και να είστε σίγουρος, ότι έχετε κερδίσει αυτό που δηλώσατε σε συνέντευξή σας: « Όταν μία ημέρα η ψυχή μου εγκαταλείψει το σώμα μου, θα πετάξει ψηλά με τις ευχές των παιδιών που θα έχω σώσει μέχρι τότε».  Γιατρέ ΜΑΣ, πώς να σας ξεχάσουν,  η Μαρία, ο Βίκτωρας, ο Γιώργος, ο Ισμαήλ, ο Μουσραφά, ο Εμίλ, ο Αβραάμ και χιλιάδες άλλα παιδιά του κόσμου  που ζουν επειδή είχαν τη μεγάλη τύχη να εγκαταλειφθούν στα μαγικά χέρια σας;

*Του Σήφη Μπουζάκη, Ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φωτιά στο Κορωπί
Εμπρησμοί στον Ωρωπό: Συνελήφθη ηλικιωμένη – Προκάλεσε δύο πυρκαγιές
Η ηλικιωμένη οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη 14 Αυγούστου
Εμπρησμοί στον Ωρωπό: Συνελήφθη ηλικιωμένη – Προκάλεσε δύο πυρκαγιές