Μπουφές ξενοδοχείου
10 συμβουλές για να απολαύσετε τον μπουφέ στο ξενοδοχείο χωρίς να παχύνετε

Μικρά κόλπα για να τρώτε απ' όλα, αλλά χωρίς να υπονομεύσετε το σωματικό βάρος και την υγεία σας.

Η διατροφή έστω και για λίγες ημέρες σε ένα ξενοδοχείο που σερβίρει το πρωινό ή και όλα τα γεύματα σε μπουφέ είναι απολαυστική αλλά και γεμάτη προκλήσεις. Και αυτό, διότι ένας πλούσιος μπουφές μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει στην πολυφαγία και στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ευτυχώς υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να τρώτε χωρίς στερήσεις, αλλά και χωρίς να καταστρέψετε τη σιλουέτα σας. Να τι συνιστούν βρετανοί επιστήμονες.

Κοιτάξτε πρώτα τις επιλογές σας

Αντί να αρχίσετε να γεμίζετε το πιάτο σας με ό,τι βλέπετε, κάνετε πρώτα μία βόλτα για να δείτε τι υπάρχει. Με αυτό τον τρόπο θα φάτε μόνο ό,τι λαχταράει η όρεξή σας και δεν θα πετάξετε φαγητό, λέει η διαιτολόγος  Meghan Foulsham από το Λονδίνο.

Μην ξεχνάτε, εξ άλλου, ότι συνήθως τα ξενοδοχεία σερβίρουν καθημερινά τον ίδιο μπουφέ. Επομένως μπορείτε πάντοτε να φάτε την επομένη ημέρα κάτι που αφήσατε.

Μην γεμίζετε πολύ το πιάτο σας

Να αφήνετε πάντοτε το πιάτο σας μισοάδειο, αφού έχετε τη δυνατότητα να σηκωθείτε από τη θέση σας για να το ξαναγεμίσετε.

Εναλλακτικά μπορείτε να τρώτε απ’ ευθείας στο πιάτο του επιδορπίου, που είναι μικρότερο από εκείνο για το κυρίως γεύμα, συνιστά η ειδικός σε θέματα απώλειας βάρους Dr Aileen Alexander.

Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη

Όλα τα γεύματά σας πρέπει να περιέχουν μία πηγή πρωτεΐνης. Όχι μόνο είναι απαραίτητη στον οργανισμό, αλλά είναι και πιο χορταστική από τους υδατάνθρακες.

Μια πολύ καλή επιλογή για το πρωινό σας είναι ένα λευκό γιαούρτι ή ένα βραστό αυγό. Στο μεσημεριανό και το βραδινό διαλέξτε ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια ή αρακά. Πρωτεΐνες σας παρέχουν επίσης τα τυριά, το γάλα και οι ξηροί καρποί.

Τις πιο πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά πηγές τους, όπως τα αλλαντικά και το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί κ.λπ.) να τις τρώτε περιστασιακά.

Βάλτε πρώτα φρούτα και λαχανικά

Το μισό φαγητό που τρώτε σε κάθε γεύμα (στο ξενοδοχείο ή αλλού) πρέπει να είναι φρούτα και λαχανικά. Επομένως να αρχίζετε κάθε γεύμα με πρωτεΐνη και φρούτα ή λαχανικά, αναλόγως με το αν είναι πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

Στο τέλος να προσθέτετε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, πατάτες, ψωμιά, ρύζι κ.λπ.) και λίπη.

Διαλέξτε έξυπνα τους υδατάνθρακες

Στα ξενοδοχεία προσφέρεται συνήθως μεγάλη ποικιλία πεντανόστιμων υδατανθράκων. Δεν χρειάζεται να τους αποφύγετε. Να προτιμάτε, όμως, τους πιο υγιεινούς, συνιστά η αθλητική διαιτολόγος Dr. Jessa Hillard. Αυτοί είναι ολικής αλέσεως και παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όχι μόνο λιπαρά και θερμίδες.

Ιδανικά να γεμίζετε μόνο το ένα τέταρτο του πιάτου σας με υδατάνθρακες. Καλές επιλογές είναι ζυμαρικά (π.χ. με μανιτάρια και σάλτσα ντομάτας, όχι με κρέμα γάλακτος), ρύζι με θαλασσινά χωρίς σος, ψητές ή βραστές πατάτες (όχι τηγανητές), ψωμί ολικής αλέσεως.

Μην βάζετε πολλές σος

Μπορεί να δίνουν ξεχωριστή γεύση στο φαγητό, αλλά οι διάφορες έτοιμες σάλτσες κατά κανόνα έχουν πολλές θερμίδες. Παραδείγματος χάριν, μία κουταλιά της σούπας σος για την σαλάτα του Καίσαρα (Caesar’s) παρέχει σχεδόν 80 θερμίδες!

Για να μην προσλαμβάνετε πολλές θερμίδες και επειδή δεν μπορείτε να ξέρετε τι ακριβώς περιέχουν, να προτιμάτε τις πιο αραιές (υδαρείς) σος, συνιστά η κυρία Foulsham.

Στον αντίποδα να αποφεύγετε εκείνες που είναι πυκνές, κρεμώδεις και ανοικτόχρωμες. Αυτές συνήθως περιέχουν κρέμα γάλακτος ή μαγιονέζα, άρα έχουν πολλές θερμίδες.

Προσέξτε τον τρόπο μαγειρέματος

Τα τρόφιμα που θα διαλέγετε από τον μπουφέ στο ξενοδοχείο ιδανικά πρέπει να είναι ωμά, βραστά, στον ατμό ή ψητά.

Τα αυγά, λ.χ., αποτελούν θαυμάσια επιλογή για πρωινό διότι περιέχουν υγιεινές πρωτεΐνες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι όμως καλή ιδέα να τα τρώτε τηγανητά, διότι το τηγάνισμα αυξάνει άνευ λόγου το θερμιδικό φορτίο τους. Γενικώς να προτιμάτε τις μη-τηγανητές πρωτεΐνες (κρέατα, ψάρια κ.λπ.).

Όσον αφορά τα λαχανικά, να επιλέγετε κατά προτίμησιν όσα είναι βρασμένα σε νερό ή σε ατμό και σκέτα. Το τηγάνισμα ή η προσθήκη βουτύρου και κρέμας γάλακτος, τα επιβαρύνει πολύ θερμιδικά. Αντίστοιχα οι υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά) επιβαρύνονται  όταν σερβίρονται με κρέμα γάλακτος ή τηγανητοί (π.χ. τηγανητό ρύζι) ή «κολυμπάνε» στο λάδι.

Να τρώτε επιδόρπια

Αν σας αρέσουν τα γλυκά, μην τα αποφύγετε τελείως, αλλά μην τα υπερκαταναλώνετε. Περιορισθείτε σε μικρές ποσότητες ή μοιρασθείτε τα με τον/την σύντροφο ή/και τα παιδιά σας. Ιδανικά, πάντως, καλό είναι να ολοκληρώνετε το γεύμα σας με φρέσκα φρούτα και όχι με γλυκά.

Προσέξτε που θα καθίσετε

Όσο πιο μακριά βρίσκεστε από τον μπουφέ στο ξενοδοχείο, τόσο το καλύτερο. Θα χρειάζεται να διανύσετε μεγάλη απόσταση για να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας και αυτό μπορεί να σας αποθαρρύνει.

Να πίνετε άφθονο νερό

Παρότι στον μπουφέ ορισμένα ροφήματα είναι δωρεάν (π.χ. καφές, τσάι, χυμοί, αναψυκτικά, ίσως και αλκοόλ) μην τα χρησιμοποιείτε για να ξεδιψάσετε. Το καλύτερο ρόφημα για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το σκέτο νερό. Να πίνετε λοιπόν άφθονο νερό όλη την ημέρα. Καλό είναι επίσης να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι πριν αρχίσετε το φαγητό σας, γιατί θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερη τροφή.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλανήτης Γη
Κι όμως η Γη δεν είναι σφαιρική!
Η Γη δεν είναι επίπεδη, αλλά από την άλλη δεν είναι απόλυτα σφαιρική. Και κάπου εδώ πιθανόν να ρωτήσεις. Γιατί οι πλανήτες είναι γενικώς σφαιρικοί;
Κι όμως η Γη δεν είναι σφαιρική!