παγωτό
Διαιτολόγοι αποκαλύπτουν την αλήθεια, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η καθημερινή κατανάλωση παγωτού επηρεάζει το σώμα.

Διαιτολόγοι εξετάζουν τις επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης παγωτού στην υγεία. Ανεξάρτητα από το πόσο χορταστικό και νόστιμο είναι το δείπνο τους, πολλοί άνθρωποι λαχταρούν κάτι γλυκό για επιδόρπιο και το παγωτό είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε η OnePoll, το 68% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έχει διαθέσιμο παγωτό στην κατάψυξη ανά πάσα στιγμή.

Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι θα παραδεχτούν ότι το παγωτό δεν είναι ακριβώς υγιεινό, αλλά το πώς ακριβώς η καθημερινή κατανάλωσή του επηρεάζει το σώμα είναι λιγότερο σαφές. Είναι πραγματικά τόσο κακή συνήθεια να τρώει κανείς ένα μπολ παγωτό κάθε βράδυ; Διαιτολόγοι αποκαλύπτουν την αλήθεια, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η καθημερινή κατανάλωση παγωτού επηρεάζει το σώμα.

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε παγωτό κάθε μέρα

Η διαιτολόγος Kiran Campbell, RD, πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας γενικά θρεπτικής διατροφής. Δεν χρειάζεται να ξεχάσετε το παγωτό για να έχετε μια υγιεινή ζωή. Το «κλειδί» σύμφωνα με την ειδικό είναι το μέτρο. Όσον αφορά τον τρόπο που η κατανάλωση παγωτού καθημερινά επηρεάζει το σώμα, η Campbell λέει ότι εξαρτάται πραγματικά από την ποσότητα της μερίδας. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να τρώτε μια μερίδα με το να τρώτε τρεις μερίδες τη νύχτα.

Η Campbell λέει ότι η συνολική διατροφή έχει επίσης σημασία. Κάποιος που ακολουθεί μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και τελειώνει την ημέρα του με παγωτό θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία από κάποιον που τρώει θρεπτικές τροφές και τελειώνει την ημέρα του με παγωτό. Έχοντας υπόψη αυτούς τους δύο παράγοντες, λέει ότι στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας παγωτού (περίπου μισό φλιτζάνι) κάθε βράδυ πιθανότατα δεν θα επηρεάσει αρνητικά το σώμα σαςΕίναι πιο πιθανό να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας όταν καταναλώνετε μια μεγαλύτερη μερίδα παγωτού μαζί με άλλα τρόφιμα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

Παγωτό: Πόσο κακό κάνει στην υγεία τελικά;

«Ο κύριος λόγος για τον περιορισμό τροφίμων όπως το παγωτό οφείλεται στα κορεσμένα λιπαρά και τα πρόσθετα σάκχαρα», εξηγεί η Campbell. Όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, λέει ότι τα κορεσμένα λιπαρά και η ζάχαρη έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς αυξάνοντας την ποσότητα της LDL χοληστερόλης στο σώμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών.

Η Campbell λέει ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφίμων υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα επηρεάζει αρνητικά και τον εγκέφαλο, τόσο όσον αφορά τη γνωστική όσο και τη ψυχική υγεία. Ενώ η κατανάλωση παγωτού μπορεί να προσφέρει παρηγοριά εκείνη τη στιγμή, η Campbell αναφέρεται σε επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι τα υπερβολικά επεξεργασμένα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως το παγωτό συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

«Άλλες έρευνες για δίαιτες υψηλές σε σακχαρόζη, που είναι το κύριο γλυκαντικό στο παγωτό, δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχαρόζης επηρεάζει την ικανότητά σας να προσαρμόζεστε σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη», προσθέτει.

Ένας λόγος για τον οποίο η Campbell λέει ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων παγωτού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο είναι λόγω της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου: Το παγωτό μπορεί να μην είναι καλό για την υγεία του εντέρου.

«Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε σάκχαρα, όπως το παγωτό, μπορούν να αυξήσουν τη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου σε υγιείς ανθρώπους. Αυτή η αύξηση της διαπερατότητας σημαίνει ουσιαστικά ότι οι τοξίνες μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας φλεγμονή ή άλλα προβλήματα υγείας», λέει.

Η Campbell προσθέτει ότι ορισμένες μάρκες παγωτού χρησιμοποιούν γαλακτοποιητές στα προϊόντα τους που μπορεί να μην είναι φιλικά προς το έντερο. «Για παράδειγμα, οι γαλακτοποιητές όπως η καρβομεθυλκυτταρίνη και η πολυσορβιτόλη 80 μπορεί να μειώσουν τη ποικιλία των βακτηρίων στο έντερό σας ή να οδηγήσουν σε χαμηλής έντασης φλεγμονή ή κολίτιδα σε ορισμένα άτομα», λέει η Campbell. «Ακόμη και ορισμένοι τύποι καραγενάνης, που γενικά θεωρείται ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), μπορεί να σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα», προσθέτει.

Αξίζει να επαναληφθεί ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η συνολική διατροφή σας και η ποσότητα του παγωτού που τρώτε. Η Campbell επαναλαμβάνει ότι αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σχετίζονται με μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα.

Αν θέλετε να περιορίσετε τα γλυκά, δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε

Αν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση παγωτού, η Sarah Schlichter, MPH, RDN, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια της Bucket List Tummy and Nutrition for Running, έχει κάποιες συμβουλές.

Πρώτον, αν απολαμβάνετε μια μεγάλη μερίδα παγωτού κάθε βράδυ, ξεκινήστε μειώνοντας το μέγεθος της μερίδας σας. Το να περιορίσετε την ποσότητα είναι πιο εύκολο (και πιο ευχάριστο) από το να το διακόψετε τελείως. Η Schlichter λέει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να αναμειγνύετε το παγωτό με κάτι πιο θρεπτικό, όπως απλό ελληνικό γιαούρτι ή μια μπανάνα, ως έναν άλλο τρόπο για να μειώσετε την ποσότητα του παγωτού που τρώτε.

Η Schlichter επισημαίνει ότι συχνά η κατανάλωση γλυκού γίνεται από συνήθεια. Μπορεί να είστε τόσο συνηθισμένοι να τρώτε παγωτό μετά το δείπνο με αποτέλεσμα να βγάζετε το δοχείο με το παγωτό από την κατάψυξη χωρίς καν να το σκεφτείτε. Για μια πιο συνειδητή προσέγγιση, η Schlichter λέει να αντισταθείτε στο να ζείτε στον αυτόματο πιλότο. Όταν σας πιάνει μια λαχτάρα για παγωτό, περιμένετε 10 έως 15 λεπτά πριν πάτε στην κατάψυξη. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο λόγος για τον οποίο το θέλετε είναι επειδή βαριέστε ή είστε αγχωμένοι. Μπορεί να καλύψετε αυτές τις ανάγκες με άλλο τρόπο; Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα ζεστό ντους ή το να χαλαρώσετε με ένα καλό βιβλίο εξαλείφει την επιθυμία σας. Αν όχι, προχωρήστε και πάρτε λίγο.

Τέλος, η Schlichter λέει να βεβαιωθείτε ότι τρώτε επαρκώς μέσα στην ημέρα. «Συχνά, όταν οι άνθρωποι λαχταρούν ζάχαρη αργά το βράδυ ή μετά το δείπνο, είναι επειδή δεν έχουν φάει αρκετά μέσα στην ημέρα ή ακόμα και στο δείπνο», λέει. «Στόχος είναι τρία ισορροπημένα γεύματα με σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λίπη, καθώς και ισορροπημένα σνακ για να γεμίσουν τα κενά μεταξύ των γευμάτων».

Εάν ακολουθείτε μία κυρίως υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας παγωτού πιθανότατα δεν θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώτε είναι ανθυγιεινά, η επανεξέταση της κατανάλωσης παγωτού τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία άλλων υγιεινών επιλογών που θα ωφελήσουν σημαντικά την υγεία σας. Έτσι θα απολαμβάνετε το παγωτό σας χωρίς τύψεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pagobouno.jpg
Πώς μπορείς να επιβιώσεις αν βρεθείς ξαφνικά σε βαθιά παγωμένα νερά;
Οι άντρες φαίνεται να εκδηλώνουν διαφορετική αντίληψη του κινδύνου και τάση προς παρορμητική λήψη αποφάσεων, ενώ οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές...
Πώς μπορείς να επιβιώσεις αν βρεθείς ξαφνικά σε βαθιά παγωμένα νερά;