ΦΩΤΙΑ ΠΑΙΔΙ
Ανησυχητική η πρώτη αποτίμηση της ποιότητας του αέρα – Σε ποιες περιοχές αναπνέουμε «δηλητήριο»

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας στις 13:30, τα μέτωπα που απασχολούν αυτή την ώρα είναι τρία:

1. Μετά τη λίμνη Μαραθώνα, στα όρια Αφίδνες και Αγ. Στεφάνου.

2. Από Γραμματικό προς Μαραθώνα.

3. Στην Πεντέλη: από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Μεγάλο μέτωπο όμως έκανε πριν λίγα λεπτά την εμφάνισή του και στο ύψος του Καπανδριτίου, συνέχεια της πύρινης λαίλαπας που καίει ανεξέλεγκτη σχεδόν σε όλη η βορειοανατολική Αττική - από Γραμματικό μέχρι Καλλιτεχνούπολη και Διόνυσο.

Από το Καπανδρίτι και τη θέση Κοτρώνι - στο βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς όπως έχει έρθει από την περιοχή του Γραμματικού και του Βαρνάβα - η φωτιά έχει έρθει μέσα σε πυκνό πευκόφυτο δάσος, ενώ κινείται με φορά προς τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής δηλαδή με μία νοητή φορά προς την ΕΟ Αθηνών - Λαμίας.

Μπαραζ εκκενώσεων

Νέο μήνυμα του 112 κάλεσε σε εκκένωση των οικισμών Νέα Πεντέλη, Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στον οικισμό Διώνη, όπου οι φλόγες έχουν ήδη κάψει σπίτια στην περιοχή.

Ο καιρός δυστυχώς δεν ειναι σύμμαχος της πυροσβεστικής, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ.

Ανησυχητική η πρώτη αποτίμηση της ποιότητας του αέρα – Σε ποιες περιοχές αναπνέουμε «δηλητήριο»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα σημειώνεται σταδιακή επιβάρυνση των επιπέδων και σε άλλες θέσεις μέτρησης στο ανατολικό τμήμα του Λεκανοπεδίου (Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Βύρωνας, Ηλιούπολη) και στον Νότιο Τομέα Αθηνών, με ιδιαίτερα ψηλές τιμές να σημειώνονται στην περιοχή της Γλυφάδας, που συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.

Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις έφτασαν μέχρι και τα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές, ενώ στη Γλυφάδα ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ολόκληρη η μελέτη 

«Αποτίμηση της ποιότητας του αέρα από την πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής που ξέσπασε στις 15.00 το μεσημέρι της 11ης Αυγούστου 2024.

Σε συνέχεια της ολονύκτιας παρακολούθησης και ενημερώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις επικρατούσες συνθήκες και την ταχύτατη εξάπλωσης της πυρκαγιάς προς τα νότια υπό την επικράτηση ισχυρών βορείων ανέμων, η οποία από τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου προσέγγισε τις περιοχές Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, η εικόνα των μέσων ωριαίων επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, στην ατμόσφαιρα της Αττικής, μέχρι στιγμής, έχει ως ακολούθως:

Από την εκδήλωση της πυρκαγιάς δημιουργήθηκε καπνός ο οποίος στα αρχικά στάδια ανήλθε σε υψηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα, με αυξημένα επίπεδα να καταγράφονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης και της Γλυφάδας και τιμές που κυμάνθηκαν μεταξύ 30 και 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα σημειώνεται σταδιακή επιβάρυνση των επιπέδων και σε άλλες θέσεις μέτρησης στο ανατολικό τμήμα του Λεκανοπεδίου (Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Βύρωνας, Ηλιούπολη) και στον Νότιο Τομέα Αθηνών, με ιδιαίτερα ψηλές τιμές να σημειώνονται στην περιοχή της Γλυφάδας, που συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.

Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις έφτασαν μέχρι και τα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές, ενώ στη Γλυφάδα ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι τιμές υποβάθρου κατά τη διάρκεια τη νύχτας, στις υπόλοιπες θέσεις μέτρησης του Λεκανοπεδίου κυμαίνονται γενικά κάτω από τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των συγκεντρώσεων, ενώ οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σε συνεχή βάση για την κατάσταση, παρακολουθώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα https://air-quality.gr/

Το δίκτυο παρακολούθησης ποιότητας του αέρα που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, για τη μελέτη της Ατμοσφαιρικής Σύστασης και της Κλιματικής Αλλαγής, καταγράφει σε συνεχή βάση τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 μέσω βαθμονομημένων αισθητήρων».

fotia Attiki4
fotia attiki6
fotia_attiki8

Πηγή: INTIME NEWS 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

SOS - Πυρκαγιά! Δηλητηριασμένος αέρας σε Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Βύρωνας, Ηλιούπολη και στον Νότιο Τομέα Αθηνών - Μπαμ στη Γλυφάδα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith.jpg
Το ΦΕΚ με την κατανομή των 5.549 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Αύριο Τρίτη υπογράφεται η Πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας για τον διορισμό 5.549 εκπαιδευτικών και την Τετάρτη ανακοινώνεται
Το ΦΕΚ με την κατανομή των 5.549 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
fotia attiki9
Φωτιά στην Αττική: Νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής - Περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις από το πρωί
Σε επίσημη ενημέρωση προέβη η Πυροσβεστική για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική
Φωτιά στην Αττική: Νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής - Περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις από το πρωί
fotia attiki6
Φωτιά στην Αττική: Εξουθενωμένοι οι πυροσβέστες (Φωτό) - Επεκτείνονται τα πύρινα μέτωπα
Σε κατάσταση κατάρρευσης οι πυροσβέστες μετά τις τιτάνιες προσπάθειες πυρόσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική
Φωτιά στην Αττική: Εξουθενωμένοι οι πυροσβέστες (Φωτό) - Επεκτείνονται τα πύρινα μέτωπα