Τα αυγά είναι μια πολύ υγιεινή και εύκολη τροφή. Έχουν θέση σε πάμπολλες συνταγές, αλμυρές και γλυκές. Σε κάθε σπίτι μπορεί κανείς να βρει αυγά και μερικά μπορεί να βρίσκονται στο ψυγείο περισσότερο καιρό από όσο θα έπρεπε! Πως όμως καταλαβαίνουμε ότι είναι φρέσκα τα αυγά;
Τις περισσότερες φορές τα αυγά τα βρίσκουμε στις ειδικές θήκες στην πόρτα του ψυγείου και όχι στη συσκευασία του σούπερ μάρκετ. Έτσι, μπορεί να μην θυμόμαστε πριν πόσο καιρό τα τοποθετήσαμε εκεί. Μπορεί λοιπόν πλέον τα αυγά να μην είναι κατάλληλα για χρήση. Από την άλλη, είναι πιθανό ακόμα και σε πρόσφατα αγορασμένα αυγά, να βρίσκεται ανάμεσά τους ένα χαλασμένο. Πως τα καταλαβαίνουμε;
1. Όψη και μυρωδιά
Φυσικά δεν χρειάζεται να ρίξουμε ένα αυγό κατευθείαν μέσα στη συνταγή μας. Μπορούμε αντί γι’ αυτό, να ρίξουμε το αυγό σε ένα ρηχό πιάτο. Τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε αν έχει αλλοιωθεί η όψη ή η σύστασή του. Σε ένα φρέσκο αυγό ο κρόκος θα είναι σφριγηλός και στρογγυλός και το ασπράδι συμπαγές. Αντιθέτως, σε ένα μπαγιάτικο αυγό ο κρόκος θα σπάσει εύκολα. Επίσης, το ασπράδι θα είναι πιο νερουλό και το χρώμα του θα είναι ελαφρώς ροζ. Τότε ξέρουμε πως δεν πρέπει να το καταναλώσουμε ή να το χρησιμοποιήσουμε. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μυρωδιά του, ένα χαλασμένο αυγό μυρίζει πολύ άσχημα. Τέλος, όταν το αυγό είναι βρασμένο, το κενό ανάμεσα στο αυγό και τη φλούδα δεν θα έπρεπε να είναι μεγάλο.
2. Κούνημα
Ένας δεύτερος τρόπος είναι να κουνήσουμε το αυγό δίπλα στο αυτί μας. Ένα μπαγιάτικο αυγό είναι πιο υδαρές, οπότε θα μπορέσουμε να το ξεχωρίσουμε σε σχέση με ένα φρέσκο, που είναι πιο συμπαγές. Βέβαια με τον τρόπο αυτό μπορούμε να καταλάβουμε μόνο αν το αυγό είναι μπαγιάτικο, αλλά όχι αν είναι χαλασμένο. Οπότε δεν επαναπαυόμαστε.
3. Ρίχνουμε το αυγό μέσα σε νερό
Τελευταίο και πολύ καλό κόλπο, είναι να τοποθετήσουμε το αυγό μέσα σε ένα μπολ ή ένα ποτήρι με νερό. Αν το αυγό κατέβει στον πάτο του μπολ σε οριζόντια θέση, τότε είναι φρέσκο και ασφαλές για κατανάλωση. Εάν το αυγό βυθιστεί και πάλι, αλλά το πίσω μέρος του είναι ελαφρώς όρθιο, τότε το αυγό παραμένει φρέσκο, αλλά βρίσκεται στο ψυγείο λίγο περισσότερο καιρό. Αν βυθιστεί εντελώς και η μύτη του κοιτά προς τον πάτο του ποτηριού, το αυγό βρίσκεται στο ψυγείο 10-12 ημέρες, οπότε καλό θα ήταν να μην καταναλωθεί. Τέλος αν το αυγό επιπλέει και προεξέχει από το νερό, τότε είναι μπαγιάτικο και ακατάλληλο για κατανάλωση ή χρήση.
Ο λόγος που μπορούμε να βασιστούμε στην τελευταία μέθοδο είναι λόγω της πορώδους ιδιότητας που έχει το κέλυφος του αυγού. Ο λόγος είναι πως όσο περνάει ο καιρός, ο αέρας μπορεί να διαπεράσει το κέλυφος του αυγού και το αυγό αρχίζει να αλλοιώνεται. Έτσι, όσο περισσότερες ημέρες έχουν περάσει, τόσος περισσότερος αέρας υπάρχει στο εσωτερικό του αυγού και τόσο περισσότερο επιπλέει. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι φρέσκα τα αυγά.
Σωστή αποθήκευση
Τα αυγά κανονικά δεν θα έπρεπε να αποθηκεύονται στην πόρτα του ψυγείου. Η σωστή τοποθέτηση και διατήρηση για να είναι φρέσκα τα αυγά, στο ψυγείο, στα ράφια ή τα ντουλάπια μας είναι καίριας σημασίας, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο στην ασφάλειά τους. Έτσι, ενώ τα ράφια ή τα συρτάρια του ψυγείου διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία, η πόρτα του ψυγείου έχει συχνές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Παρόλο που τα ψυγεία έχουν τις ειδικές αυγοθήκες, καλό θα ήταν να μην αποθηκεύονται εκεί, γιατί υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για γρηγορότερη αλλοίωση. Το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τα αφήσουμε στην αρχική τους συσκευασία, εκεί όπου αναγράφεται και η ημερομηνία λήξης τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη