MAKARONIA ME KIMA
Οι πεντανόστιμες ελαφριές μακαρονάδες του Αυγούστου

Στη χώρα μας, τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα. Σε αυτό το post, λοιπόν, θα βρεις μαζεμένες τις καλύτερες συνταγές για διαφορετικές, ελαφριές και πεντανόστιμες μακαρονάδες που ταιριάζουν γάντι με το πνεύμα του Αυγούστου. Γιατί είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε!

Ζυμαρικά με σάλτσα αβοκάντο και γαρίδες

Μια σούπερ καλοκαιρινή συνταγή για ζυμαρικά με γαρίδες, τέλεια σεταρισμένα με μια πεντανόστιμη και πανεύκολη σάλτσα με κύριο συστατικό το αβοκάντο.

Υλικά

  • Ζυμαρικά (για 2 μερίδες)
  • 150 γρ. λαχανικά (πιπεριές, καρότα, κολοκύθι, αρακάς ή ό,τι άλλο σου αρέσει)
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 10 γαρίδες, καθαρισμένες
  • ½ λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι (κατά βούληση)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα.
  • Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας στην ίδια κατσαρόλα με τα λαχανικά. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψουν 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες.
  • Μόλις οι γαρίδες είναι έτοιμες και από τις δύο πλευρές, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα ζυμαρικά με τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την ψίχα του αβοκάντο με το χυμό λεμονιού, το μπούκοβο, την πάπρικα, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Μεταφέρουμε τη σάλτσα από το μπλέντερ στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.

Ζυμαρικά με πέστο, κολοκύθι και κοτόπουλο

Ένα πιάτο ζυμαρικών είναι πάντα καλοδεχούμενο. Ειδικά, όταν συνοδεύεται με θρεπτικό κοτόπουλο, κολοκυθάκια και πέστο βασιλικού που συντελούν σε μια απολαυστική γευστική συμφωνία.

Υλικά

  • Ζυμαρικά της επιλογής σου (εγώ προτιμώ βίδες γιατί «ντύνονται» καλύτερα με το πέστο)
  • 150 γρ. πέστο βασιλικού (δες εδώ τη συνταγή για σπιτικό πέστο)
  • 1 φιλέτο κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 baby κολοκυθάκια
  • 1 λεμόνι
  • 5 τοματίνια
  • Φρέσκο δυόσμο

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα φαρδύ, αντικολλητικό τηγάνι.
  • Κόβουμε το φιλέτο σε λεπτές λωρίδες και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να σοταριστούν.
  • Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε και το πέστο και ανακατεύουμε καλά.
  • Προαιρετικά, βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει, κόβουμε το λεμόνι στη μέση και το «καίμε» από την εσωτερική πλευρά.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα και γαρνίρουμε με τα «καμένα» λεμόνια, το δυόσμο και τοματίνια κομμένα στη μέση.

Light κεφτεδάκια κοτόπουλο σε σάλτσα τομάτας

Οι κεφτέδες με μακαρόνια ήταν πάντα ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Σήμερα τους φτιάχνω στην ανάλαφρη, καλοκαιρινή τους εκδοχή, με κιμά από κοτόπουλο και μια απλή σάλτσα ντομάτας, χωρίς περιττά λίπη! Αξίζει να τους απολαύσεις και με μακαρόνια ολικής!

Υλικά

Για τους κεφτέδες

  • 1 κιλό κιμά κοτόπουλου
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 350 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένη σε 600 ml γάλα
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. χυμό ντομάτας
  • 2 αβγά
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 1-2 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι ηλιέλαιο

Για τη σάλτσα

  • 500 ml χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο (ή ντοματάκια κονκασέ)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3-4 κ.σ. κρασί (προαιρετικά)
  • ⅓ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα ή μπούκοβο (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τους κεφτέδες

  • Μουσκεύουμε την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού με το γάλα μέσα σε ένα μπολ και, στη συνέχεια, τη σουρώνουμε ελαφρώς.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί καλά.
  • Σοτάρουμε για 6-7 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά κοτόπουλου, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το χυμό ντομάτας, την ψίχα του μπαγιάτικου ψωμιού, το μπούκοβο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη ρίγανη, τα αβγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να ενωθούν πλήρως όλα τα υλικά μεταξύ τους.
  • Ζυμώνουμε τον κιμά καλά μέχρι να έχουμε ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.
  • Πλάθουμε τον κιμά σε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρώς.
  • Βάζουμε το ηλιέλαιο σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κεφτεδάκια από όλες τις πλευρές, για 2 λεπτά.
  • Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 180°

Για τη σάλτσα

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 3 4 κ.σ. νερό και μαραίνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια.
  • Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και τα μυρωδικά.
  • Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για το στήσιμο του πιάτου

  • Μόλις δέσει η σάλτσα μεταφέρουμε μέσα τα κεφτεδάκια και ανακατεύουμε.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Στήνουμε τα κεφτεδάκια πάνω από τα ζυμαρικά και γαρνίρουμε προαιρετικά με γραβιέρα.

Ζυμαρικά με λαχανικά και vegan μπεσαμέλ από κάσιους

Σε αυτό εδώ το blog αγαπάμε ιδιαίτερα τόσο τις vegan συνταγές όσο και τα μακαρόνια. Στη συνταγή που ακολουθεί, συνδυάζω τα αγαπημένα μου ζυμαρικά με μια επιλογή από λαχταριστά λαχανικά και μια γρήγορη μπεσαμέλ από κάσιους που έχω μουσκέψει αποβραδίς.

Υλικά

Για τη vegan μπεσαμέλ από κάσιους

  • 1-3 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • ½ κούπας ωμά κάσιους
  • ½ κούπας μη-γαλακτοκομικό γάλα (αμυγδάλου κλπ)
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου

Για το στήσιμο του πιάτου

  • 2 μερίδες ζυμαρικών (ό, τι ζυμαρικά θες)
  • 1 χούφτα λαχανικά της επιλογής σου, π.χ. κρεμμύδι, κολοκύθι, πιπεριά και γλυκοπατάτα (κομμένα σε καρέ)
  • 50 γρ. κάσιους
  • Φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

  • Για τη vegan μπεσαμέλ από κάσιους
  • Μουσκεύουμε αποβραδίς τα κάσιους σε ένα μπολ με νερό (ή, αν το ξεχάσουμε, τα βράζουμε για 5 λεπτά).
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ.
  • Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Tip: Αν θες, μπορείς να αντικαταστήσεις το λεμόνι με λάιμ για πιο ενδιαφέρουσα γεύση.

Για το στήσιμο του πιάτου

  • Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά καρέ.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Τα μεταφέρουμε στο τηγάνι μαζί με τα λαχανικά για μισό λεπτό και τα ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά στο πιάτο.
  • Προσθέτουμε τη vegan μπεσαμέλ από κάσιους.
  • Γαρνίρουμε με κάσιους και δυόσμο και σερβίρουμε.

Χταπόδι κρασάτο με ζυμαρικά και ελιές

Χταπόδι και ζυμαρικά σε ένα μαγικό πάντρεμα γεύσης.

Υλικά

  • 1 χταπόδι ολόκληρο
  • 1 πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σου
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 νεροπότηρο γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • 500 γρ. ντομάτες, ξυσμένες στον τρίφτη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ανοίγουμε την κουκούλα του χταποδιού, την αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το δόντι και ό,τι άλλο έχει μέσα.
  • Πλένουμε καλά το χταπόδι και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι.
  • Βάζουμε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι ολόκληρο όπως είναι.
  • Το χταπόδι μαζεύει και βγάζει τα υγρά του.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
  • Αφήνουμε το χταπόδι να βράσει στα υγρά του.
  • Μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά του και μαλακώσει εντελώς το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Έπειτα προσθέτουμε το χταπόδι.
  • Το σοτάρουμε λίγο ακόμη και σβήνουμε με το γλυκό κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα βάζουμε και την τριμμένη ντομάτα, το δαφνόφυλλο και αλατοπίπερο.
  • Αφού πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα
  • Σιγοβράζουμε για μισή με μία ώρα περίπου.
  • Στη συνέχεια, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να είναι al dente.
  • Τα στραγγίζουμε κρατώντας λίγο από το νερό τους και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι.
  • Προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πηγή: coolartisan.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aei_panepisthimia_aithousa_class_amfitheatro.jpg
Πρωτοετείς φοιτητές: Τα μόρια εισαγωγής ΑΕΙ που διχάζουν
Οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μετεγγραφή καταρτίζουν τον Ιούλιο το μηχανογραφικό με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο μοριοδότησής τους
Πρωτοετείς φοιτητές: Τα μόρια εισαγωγής ΑΕΙ που διχάζουν
astinomia-peripoliko
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα
Για 16 ολόκληρα χρόνια παρέμενε «αόρατος» στις Αρχές, ο 49χρονος φιλόλογος από τον Βύρωνα που συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης από την...
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα