mornos
«Αν πέσει πολύ η στάθμη σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να μετακομίσουν» είπε ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Κ. Χατζημπίρος

Ηχηρό καμπανάκι για το φαινόμενο της λειψυδρίας που πλέον απειλεί τη χώρα μας αποτελούν οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αττική, μειώνονται επικίνδυνα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα το χωριό Κάλλιο, που ήταν βυθισμένο, αναδύθηκε.
 
«Το 1979 ολοκληρώθηκε η κατασκευή φράγματος, το οποίο ανακόπτει την πορεία τού ποταμού Μόρνου, και έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία τεχνητής λίμνης, η οποία από το 1981 αποτελεί επέκταση του γενικότερου υδραγωγείου της Αθήνας. Εντός των ορίων της λίμνης υπήρχε το χωριό Κάλλιο, το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το νερό. Σε περιόδους ξηρασίας, η στάθμη τής λίμνης κατεβαίνει, και φαίνονται κάποια από τα βυθισμένα κτίσματα τού Καλλίου. Από τις φωτογραφίες (18-08-2024) φαίνεται ότι φέτος η στάθμη έχει κατέβει κατά πολύ» αναφέρει ο Γιώργος Χάλος, μέλος του Δ. Σ. του Συνδέσμου Γαλαξειδιωτών, που δημοσίευσε τις σχετικές φωτογραφίες.

«Αν πέσει πολύ η στάθμη είναι αδύνατο να αντλήσουμε νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να μετακομίσουν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος.

Η λίμνη Μόρνου έχει κατασκευαστεί ακριβώς για να τροφοδοτεί την Αθήνα. Στην αρχή της δεκαετίας του ‘90 είχαμε μια μεγάλη λειψυδρία. Ευτυχώς όμως είχε προλάβει να ξεκινήσει το έργο του Εύοινου, η λίμνη του Εύοινου που τροφοδοτεί τη λίμνη του Μόρνου για να φτάσει στη συνέχεια το νερό στην Αθήνα, και πιστέψαμε τότε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας έχει οριστικά λυθεί διότι οι ποσότητες του νερού τότε οι διαθέσιμες ήταν πολύ μεγάλες πρόσθεσε ο κ. Χατζημπίρος.

«Το άμεσο που πρέπει να γίνει τώρα είναι η εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, έτσι ώστε τα λίγα αποθέματα που έχουμε να φτάσουν μέχρι να περάσει αυτό το έκτακτο φαινόμενο. Θυμάμαι παλιά είχε απαγορευτεί το πλύσιμο των αυτοκινήτων, το πλύσιμο των βεραντών εκεί δηλαδή που το νερό δεν είναι απολύτως απαραίτητο και μπορούμε να το στερηθούμε για ένα διάστημα έτσι ώστε να έχουμε να πίνουμε» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το climatebook, από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 2 Ιουλίου 2023 (ένα χρόνο πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.5 km², ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε ~12.8 km².

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με την μέση τιμή από το 2010.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητρια
Νύχτα τρόμου για ζευγάρι στο Ηράκλειο: Αποπειράθηκαν να βιάσουν 19χρονη -Επιτέθηκαν στον φίλο της
Οι λιμενικές αρχές εντόπισαν τους δράστες στην περιοχή και τους συνέλαβαν
Νύχτα τρόμου για ζευγάρι στο Ηράκλειο: Αποπειράθηκαν να βιάσουν 19χρονη -Επιτέθηκαν στον φίλο της