arxaia
Τι αποκαλύπτει για μεγάλη ναυμαχία της αρχαιότητας στην Μεσόγειο

Στην Μεσόγειο θάλασσα στις 10 Μαρτίου 241 π.Χ έγινε η Μάχη των Αιγατών, μια ναυμαχία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των στόλων της Καρχηδόνας και της Ρώμης κατά τη διάρκεια του Πρώτου Καρχηδονιακού Πολέμου.

arxaia

Η ναυμαχία στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του νησιού της Σικελίας, εξακολουθεί να «αποκαλύπτει» μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Τον Αύγουστο,  στη διάρκεια ενός ερευνητικού εγχειρήματος, αποκαλύφθηκε από τον βυθό, στα περίπου 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, το μπρούτζινο «ρύγχος» της πλώρης ενός πλοίου. Το πολύτιμο εύρημα βρέθηκε από δύτες της Εταιρείας για την Καταγραφή Βυθισμένων Τοποθεσιών (SDSS), με την υποστήριξη του ερευνητικού ωκεανογραφικού πλοίου “Hercules”, το οποίο, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει, έκανε δυνατό τον εντοπισμό και την ανάκτηση πολλών τεχνουργημάτων που συνδέονται με την ιστορική μάχη των Αιγατών, από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Το ρύγχος ήταν ένα καταστροφικό όπλο, το οποίο τοποθετούταν στην πλώρη των πολεμικών πλοίων, για να εμβολίζει και na βυθίζει εχθρικά πλοία. Το εύρημα έχει μεταφερθεί στο εργαστήριο συντήρησης αποκατάστασης στο ίδρυμα Florio στη Φαβινιάνα. Εκεί, αρχαιολόγοι της Διεύθυνσης Θαλάσσιας Διαχείρισης για την περιοχή της Σικελίας, aναλύουν τα χαρακτηριστικά του.

arxaia

Οι λεπτομέρειες του ευρήματος

Το ρύγχος έχει ομοιότητες με άλλα που έχουν βρεθεί σε προηγούμενες έρευνες. Στο μπροστινό μέρος, έχει μια ανάγλυφη διακόσμηση που απεικονίζει μια περικεφαλαία Montefortino, με τρία φτερά στο επάνω μέρος. Ωστόσο, οι θαλάσσιες επικαθίσεις που το καλύπτουν εξακολουθούν να εμποδίζουν την επαλήθευση τυχόν επιγραφών.

Οι έρευνες στο θαλάσσιο σημείο ανάμεσα στα νησιά Λεβάντσο και Φαβινιάνα, συνεχίζονται αδιάκοπα, σχεδόν τα τελευταία 20 χρόνια, από μια ομάδα που αποτελείται από μέλη της Διεύθυνσης Θαλάσσιας Διαχείρισης της Ιταλίας,  του Αμερικανικού Ναυτικού Ιδρύματος RPM και του Οργανισμού Αστυνομικών Ερευνών (Sdss). Με την τελευταία ανακάλυψη, ο συνολικός αριθμός των ρυγχών από πλώρες πλοίων που έχουν ανακτηθεί από τις αρχές του 2000, έχει ανέλθει σε 27.

Εκτός από τα 27 ρύγχη, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχουν ανακαλυφθεί 30 κράνη Montefortino, τα οποία ανήκαν σε Ρωμαίους στρατιώτες, καθώς και δύο ξίφη, αρκετά νομίσματα και ένας σημαντικός αριθμός αμφορέων. Η Μάχη των Αιγατών πραγματοποιήθηκε βορειοδυτικά του νησιού Λεβάντσο το 241 π.Χ. και σηματοδότησε το τέλος του πρώτου Καρχηδονιακού Πολέμου.

arxaia

Το ρύγχος είναι καλυμμένο με θαλάσσια οργανική ύλη που κάνει αδύνατη την αναγνώριση των επιγραφών στην επιφάνειά του. Φωτογραφία: Διεύθυνση Θαλάσσιας Διαχείρισης Ιταλίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα