Τρόφιμα σε ψυγείο
Τι μπορεί να συμβεί εντός και εκτός ψυγείου

Η μούχλα στα τρόφιμα είναι αντιαισθητική, εκτός κι αν πρόκειται για ορισμένα είδη (π.χ. μπλε τυρί, ροκφόρ κ.λπ.) όπου καλλιεργείται ειδικά για να τους προσδώσει την χαρακτηριστική γεύση τους.

Γιατί όμως αναπτύσσεται μούχλα στα τρόφιμα; «Βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες», απαντά η διαιτολόγος Dr. Lillian Craggs-Dino, συνεργάτις του Βαριατρικού & Μεταβολικού Ινστιτούτου της Cleveland Clinic, στην Φλόριντα. «Οι συνθήκες αυτές μπορεί να είναι ότι υπάρχει μια παροδική μούχλα στον αέρα που εξαπλώνεται από το περιβάλλον σε ένα τρόφιμο. Ή μπορεί ένα τρόφιμο να είναι πολυκαιριασμένο ή να μην έχει αποθηκευθεί με τον σωστό τρόπο».

Η μούχλα που αναπτύσσεται σε τρόφιμα όπου δεν έπρεπε να υπάρχει, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήθος ετερόκλιτων προϊόντων, όπως:

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Ψωμί
  • Μαρμελάδες και αλείμματα
  • Σάλτσες και συνοδευτικά
  • Γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και τυρί κ.λπ.

«Αυτό που βλέπουμε να αναπτύσσεται στην επιφάνεια των τροφίμων είναι τα σπόρια της μούχλας, η οποία είναι στην πραγματικότητα μύκητας», διευκρινίζει η Dr. Craggs-Dino.

Τα σπόρια αυτά είναι αερομεταφερόμενα. Κυκλοφορούν στο περιβάλλον, αναζητώντας έναν φιλόξενο τόπο για να αναπτυχθούν, όπως το κατάλληλο τρόφιμο. Όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται, εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μουχλιασμένων τροφίμων όπως:

  • Λευκές ή σκούρες κηλίδες
  • Ασυνήθιστα χρώματα
  • Αλλαγή στην υφή (π.χ. ένα τρόφιμο μπορεί να γίνει αφύσικα πιο μαλακό)
  • Αλλαγή στην μυρωδιά του τροφίμου
  • Να καθαρίζετε το ψυγείο σας

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι καλύτερα τρόποι για να αποφύγουμε το μούχλιασμα των τροφίμων; Ο πρώτος και κυριότερος είναι να διατηρείτε το ψυγείο σας καθαρό. «Ακόμα και μία σταγόνα φαγητό να στάξει, μπορεί να μουχλιάσει και να αναπτύξει βακτήρια», λέει η Dr. Craggs-Dino. «Από εκεί τα σπόρια της μούχλας μπορούν εύκολα να φτάσουν στα άλλα ευπαθή προϊόντα του ψυγείου σας».

Για προστασία από τη μούχλα, το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας συνιστά να καθαρίζουμε το εσωτερικό του ψυγείου τουλάχιστον κάθε 1-2 μήνες. Καθαρίστε το διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε τέσσερα φλιτζάνια νερό (περίπου 900 ml). Στη συνέχεια ξεβγάλτε με σκέτο νερό και στεγνώστε.

Αν δείτε μούχλα στα λάστιχα του ψυγείου, καθαρίστε την αναμιγνύοντας 3 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη σε 900 ml νερό. Ξεβγάλτε και στεγνώστε προσεκτικά. Φροντίστε όμως να αδειάσετε απ’ όλα τα τρόφιμα το ψυγείο σας, πριν χρησιμοποιήσετε τη χλωρίνη.

Προσέξτε τη φύλαξη των τροφίμων

Η ζέστη και η υγρασία δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί η μούχλα. Επομένως δεν πρέπει να αφήνετε επί πολλή ώρα τα τρόφιμα εκτός ψυγείου.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην τα αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα σε ανοικτά δοχεία. Πρέπει πάντοτε να κλείνουν τα δοχεία με καπάκι, πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.

Αυτό ισχύει ακόμα κι όταν το φαγητό βρίσκεται εντός ψυγείου διότι, όπως προαναφέρθηκε, τα σπόρια της μούχλας εξαπλώνονται και μέσα σε αυτό.

Μην υποτιμάτε επίσης την αξία των ειδικών τμημάτων για τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυροκομικά. Είναι κατάλληλα σχεδιασμένα ώστε να έχουν την απαιτούμενη σχετική υγρασία που θα διατηρήσει τα τρόφιμα αυτά φρέσκα.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία

Για να είναι ασφαλή τα τρόφιμα, η συντήρηση του ψυγείου πρέπει να έχει θερμοκρασία έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχα η κατάψυξη πρέπει να βρίσκεται στους μείον 18 (-18) βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τo USDA. Ωστόσο μερικοί ψυγειοκαταψύκτες δεν φτάνουν σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία στο τμήμα της κατάψυξης. Εφ’ όσον, όμως, τα τρόφιμα καταψύχονται πλήρως, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Να κλείνετε την πόρτα

Εξίσου σημαντικό είναι να μην αφήνετε πολλή ώρα την πόρτα του ψυγείου ανοικτή, τονίζει η Dr. Craggs-Dino. Για να διατηρείται η θερμοκρασία του στα επιθυμητά επίπεδα, η πόρτα πρέπει να παραμένει κλειστή. Αν την ανοίγετε και σκέφτεστε τι να φάτε, η θερμοκρασία μειώνεται ολοένα περισσότερο, οπότε είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί μούχλα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα