Καφές
Freddo espresso, freddo cappuccino, cold brew, φραπέ. Όποιος και αν είναι ο αγαπημένος μας, ο κρύος καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του καλοκαιριού.

Πώς όμως μπορούμε να διατηρήσουμε τη γεύση του διατηρώντας τον δροσερό με μπόλικα παγάκια; Η απάντηση είναι απλή και η λύση που προσφέρει πολύ πρακτική: φτιάχνοντας παγάκια από καφέ. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αποφύγουμε το συχνό πρόβλημα της αραίωσης του καφέ και να τον απολαύσουμε με αναλλοίωτη τη γεύση του για όσο επιθυμούμε. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά τον τρόπο για να τα προετοιμάσουμε βήμα-βήμα αλλά και ορισμένα χρήσιμα tips.

Πώς τα φτιάχνουμε

Η διαδικασία είναι απλή. Επιλέγουμε πρώτα το είδος του καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε. Το βήμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τελική ποιότητα του κρύου καφέ μας. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί να τηρήσουμε τα εξής:

Ο καφές που θα επιλέξουμε για τα παγάκια θα πρέπει να είναι ο ίδιος με εκείνον που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τον κρύο καφέ. Δεν αναφερόμαστε μόνο στον τύπο του καφέ, π.χ. φίλτρου, στιγμιαίο, εσπρέσο κτλ.,  αλλά και στη μάρκα που χρησιμοποιούμε. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο καφέ, θα αλλοιώσουμε την ποιότητα του τελικού μας ροφήματος, μπλέκοντας στην πραγματικότητα δύο διαφορετικούς καφέδες με διαφορετική γεύση και χαρακτηριστικά.

Κατά τ’ άλλα μπορούμε να φτιάξουμε κρύα παγάκια κυριολεκτικά από οποιοδήποτε τύπο καφέ θέλουμε. Φροντίζουμε ακόμη να ακολουθήσουμε τον ίδιο τρόπο εκχύλισης με την ίδια αναλογία νερού-καφέ. Με άλλα λόγια φροντίζουμε να φτιάξουμε παγάκια με καφέ, τόσο «δυνατά» στη γεύση και στην ποσότητα καφεΐνης, όσο ο καφές που θα συνηθίζουμε να φτιάξουμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αλλάξει η γεύση και η ένταση του καφέ μας.

Αφού επιλέξουμε τον καφέ μας, ακολουθεί η βασική διαδικασία. Καθώς φτιάχνουμε τα παγάκια, χρειάζεται να έχουμε στον νου μας τα παρακάτω:

Αφήνουμε πρώτα τον ζεστό καφέ σε θερμοκρασία δωματίου προτού τον βάλουμε στην κατάψυξη. Διαφορετικά, η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας (ο ψημένος καφές που βγαίνει από την καφετιέρα έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην διαδικασία του παγώματος.
Χρησιμοποιούμε ιδανικά κλειστές παγοκυψέλες ώστε να αποφύγουμε να γεμίσει η κατάψυξή μας με καφέ.

Στη συνέχεια, βάζουμε τις παγοκυψέλες με τον καφέ στην κατάψυξη και τις αφήνουμε για όσο χρειαστεί.

Χρήσιμα Tips

Αν τα παγάκια, βγαίνουν δύσκολα από τις παγοκυψέλες, μπορούμε να βυθίσουμε ελαφρά τον πάτο της παγοθήκης σε χλιαρό ή ζεστό νερό.

  • Η συχνή χρήση παγοθηκών για παγάκια είναι πιθανό να αφήσει υπολείμματα γεύσεων στο πλαστικό. Είναι καλό να καθαρίζουμε την παγοθήκη σχολαστικά μετά τη χρήση με ζεστό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μερικές από τις παγοθήκες μας αποκλειστικά για παγάκια από καφέ.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιούμε παγάκια που έχουν μείνει για καιρό, αρκεί να μην αναμειγνύουμε τα μείγματα και τις μεθόδους εκχύλισης, καθώς αυτό θα αλλάξει σημαντικά τη γεύση στο ποτήρι μας.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε στα παγάκια μας ζάχαρη, γάλα (κανονικό ή ζαχαρούχο), σιρόπι κ.λπ.

Πηγή: cantina.protothema.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντελίβερι
Σοβαρή επίθεση σε διανομέα στην Πάτρα: Τον πέταξε σε κάδους και του έριξε μπουνιά
Επίθεση σε διανομέα στην Πάτρα - «Τον χτύπησε με το αυτοκίνητο, τον πέταξε σε κάδους και τον χτύπησε»
Σοβαρή επίθεση σε διανομέα στην Πάτρα: Τον πέταξε σε κάδους και του έριξε μπουνιά
odigisi.jpg
Μηχανικοί αυτοκινήτων: 10 πράγματα που δεν θα έκαναν ποτέ στα δικά τους αυτοκίνητα
Μηχανικοί αυτοκινήτων: 10 πράγματα που δεν θα έκαναν ποτέ στα δικά τους αυτοκίνητα – Αποκαλύπτουν τα μεγάλα λάθη που βλέπουν ξανά και ξανά
Μηχανικοί αυτοκινήτων: 10 πράγματα που δεν θα έκαναν ποτέ στα δικά τους αυτοκίνητα