Καρκίνος
Τι εξηγεί γιατρός

Σχεδόν το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά ο Dr. Mike Hansen μοιράστηκε ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια της σοβαρής νόσου που πρέπει να προσέχετε, συμπεριλαμβανομένης της πληκτροδαχτυλίας ή υπερτροφικής οστεοαρθροπάθειας (finger clubbing) αλλά και ένα σύμπτωμα που δεν είναι συνηθισμένο και εμφανίζεται στα χέρια.

Ενώ προβλέπεται ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα θα μειωθούν κατά 2% έως το 2025, περίπου το 57% των περιπτώσεων εξακολουθεί να διαγιγνώσκεται πολύ αργά, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται σημαντικά.

Στην πραγματικότητα, καταγράφονται σχεδόν 34.800 θάνατοι κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο – ισοδύναμο με 95 θανάτους κάθε μέρα – κάτι που καθιστά την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων ύψιστη προτεραιότητα. Η καταστροφική ασθένεια συνδέεται συχνά με το κάπνισμα, αλλά ο Dr. Mike Hansen τονίζει ότι ακόμα και οι μη καπνιστές μπορούν να διατρέχουν κίνδυνο.

Μιλώντας στο κανάλι του στο YouTube, ο πνευμονολόγος δήλωσε: «Υπάρχουν στην πραγματικότητα διαφορετικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα, ένας συγκεκριμένος τύπος είναι αυτός από τον οποίο κινδυνεύουν οι μη καπνιστές και ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα».

Στη συνέχεια, ο Dr. Hansen περιέγραψε τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε, καθώς η έγκαιρη διάγνωση παρέχει στους ασθενείς τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. «Το Νο1 προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται ή δεν γνωρίζουν και αυτό είναι οι αλλαγές στα νύχια».

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

  • Επίμονος βήχας
  • Συριγμός
  • Κόπωση
  • Πόνος στο στήθος
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Βραχνή φωνή
  • Μειωμένη όρεξη

Επίμονος βήχας

Ο επίμονος βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα των αναπνευστικών παθήσεων, αλλά αν επιμένει για περισσότερο από 3 εβδομάδες, μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό. «Προσέξτε αν ο χρόνιος βήχας σας είναι συνεχής ή παροδικός, αν είναι στεγνός ή αν παράγει βλέννα ή αν έχει αλλάξει με κάποιο τρόπο. Επίσης, αν βγάζετε αίμα με το βήχα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί ακόμα κι αν βγάζετε αίμα σε μικρές ποσότητες, αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα και θα χρειαστεί άμεση ιατρική περίθαλψη», είπε ο Dr. Hansen.

Συριγμός

Η Mayo Clinic περιγράφει τον συριγμό ως ένα «ηχηρό σφύριγμα» που παράγεται κατά την εισπνοή ή την εκπνοή. Προκύπτει όταν οι αεραγωγοί των πνευμόνων έχουν φράξει, συσταλεί ή έχουν φλεγμονή. «Ενώ ο συριγμός μπορεί να σχετίζεται με πολλές παθήσεις όπως το άσθμα ή η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα», πρόσθεσε ο Dr. Hansen.

Κόπωση

Ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει κόπωση, που είναι μια αίσθηση συνεχούς εξάντλησης ή έλλειψης ενέργειας. «Η κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι συνήθως πιο έντονη σε σύγκριση με την τυπική αίσθηση κούρασης. Η κόπωση που οφείλεται σε καρκίνο δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση», τόνισε ο γιατρός.

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα άλλο σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά αν κάνει μετάσταση στο τοίχωμα του θώρακα ή αν προκαλέσει πρησμένους λεμφαδένες μέσα στο στήθος. «Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και συνεχής ή πιο ήπιος και παροδικός. Ο πόνος στο στήθος που επιδεινώνεται με την βαθιά αναπνοή ή το βήχα ή ακόμα και το γέλιο ή το φτέρνισμα, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα».

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

Ο γιατρός συμβουλεύει να επισκεφθείτε έναν γενικό γιατρό εάν πάσχετε από λοιμώξεις του αναπνευστικού που επιστρέφουν συνεχώς, όπως η βρογχίτιδα ή η πνευμονία. «Ενώ οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να υποφέρουν από αυτές τις καταστάσεις, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μπορεί να υποδεικνύει υποκείμενα προβλήματα όπως ένας καρκινικός όγκος του πνεύμονα που φράζει τους αεραγωγούς και συνεπώς σας προδιαθέτει σε λοιμώξεις», είπε ο Dr. Hansen.

Δυσκολία στην κατάποση

Ενώ το κοινό κρυολόγημα μπορεί να δυσκολέψει την κατάποση, ο Dr. Hansen προειδοποιεί ότι μπορεί επίσης να είναι μια κόκκινη σημαία καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά αν συνοδεύεται από πόνο. «Αυτό συμβαίνει εάν ένας όγκος πιέζει τον οισοφάγο, ο οποίος είναι ο μυϊκός σωλήνας που συνδέει το λαιμό με το στομάχι. Εάν αυτός ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, αυτοί οι πρησμένοι λεμφαδένες καταλήγουν να πιέζουν τον οισοφάγο».

Βραχνή φωνή

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βραχνή φωνή προκαλείται από φλεγμονή του λάρυγγα, αλλά εάν το σύμπτωμα δεν υποχωρήσει ή υπάρχει σημαντική αλλαγή στη φωνή, αυτό μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από έναν όγκο που πιέζει ένα νεύρο που ελέγχει τον λάρυγγα, που ονομάζεται παλινδρομικό λαρυγγικό νεύρο, υπογράμμισε ο Dr. Hansen.

Μειωμένη όρεξη

Η μειωμένη όρεξη και η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι κοινά συμπτώματα των περισσότερων καρκίνων και «ο καρκίνος του πνεύμονα δεν αποτελεί εξαίρεση».

Εάν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα, μιλήστε στον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημόσιοι υπάλληλοι: Μηνιαία αύξηση έως 100 ευρώ στους μισθούς - Οι αυξήσεις στον ιδιωτικό

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syntaxeis.jpg
Συντάξεις: Τι αλλάζει για όσους αποχωρούν από το 2025 και μετά
Οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν το 2025 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη από όσους συνταξιοδοτούνται το 2024, ακόμη και αν έχουν τα...
Συντάξεις: Τι αλλάζει για όσους αποχωρούν από το 2025 και μετά