Δρακόσπιτα
Τα Δρακόσπιτα στη νότια Εύβοια στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελούν ένα αρχαιολογικό μυστήριο

Τα περίφημα Δρακόσπιτα είναι από τα πιο γνωστά αρχαία μνημεία της νότιας Εύβοιας. Τα παράξενα αυτά μεγαλιθικά κτίσματα, με τη μοναδική τοιχοδομή και την άγνωστη, ακόμα και σήμερα, χρήση τους, στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κοντά στην Κάρυστο και τα Στύρα υπάρχουν πάνω από 20 δρακόσπιτα, φτιαγμένα από τεράστιους πελεκημένους λίθους, μέσα στο άγριο φυσικό τοπίο.

Ο τοπικός θρύλος μιλά για κατοικίες δράκων που τρόμαζαν τους κατοίκους της περιοχής. Δεν έχουν θεμέλια και συνδετικά υλικά, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής χρονολογία κατασκευής τους.

travelgo.gr

 

Το μυστήριο γύρω από τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας

Πλήθος θεωριών έχει διατυπωθεί για τη χρήση, το σκοπό, την κατασκευή και τη χρονολόγηση των δρακόσπιτων. Υπάρχει η άποψη πως πρόκειται για αρχαία ιερά του Δία, της Ήρας ή του Ηρακλή. Κάποιες άλλες θεωρίες αναφέρουν πως ίσως να πρόκειται για φρυκτωρίες, φυλάκια ή ακόμα και κατοικίες λατόμων εξαιτίας της εγγύτητάς τους με τα διάσπαρτα αρχαία λατομεία της περιοχής. Ωστόσο, το τεράστιο μέγεθος και η τεχνική κατασκευής τους παραμένουν ένα άλυτο αίνιγμα.

travelgo.gr

To Δρακόσπιτο της Όχης

Το πιο διάσημο και καλοδιατηρημένο βρίσκεται στο όρος Όχη, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 1.365 μ., σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με μαγευτική θέα. Η ανάβαση στο φημισμένο Δρακόσπιτο της Όχης είναι μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για όσους επισκέπτονται την περιοχή. Η Όχη είναι ένα κατάφυτο βουνό με πευκοδάση, σπάνια ευωδιαστή χλωρίδα και πλούσιο ανάγλυφο, γεμάτο εκπλήξεις για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της περιπέτειας.

Με αφετηρία το ορειβατικό καταφύγιο της Όχης, που βρίσκεται πάνω από την Κάρυστο, στα 1.100 μ. υψόμετρο, μπορείτε να γνωρίσετε το όμορφο βουνό και να φτάσετε στην κορυφή του, για να δείτε από κοντά το εντυπωσιακό δρακόσπιτο. Η πεζοπορική διαδρομή ως εκεί θα σας χαρίσει υπέροχες εικόνες. Το πρώτο κτίσμα που θα συναντήσετε, στο τέλος περίπου της πεζοπορίας, είναι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που είναι λαξευμένο μέσα στους βράχους. Λίγα μέτρα πιο πέρα, θα αντικρίσετε το δρακόσπιτο.

travelgo.gr

Το δρακόσπιτο της Όχης έχει διαστάσεις 12,7 x 7,7 μ. Πρόκειται για το σπουδαιότερο και πιο εντυπωσιακό από τα δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας. Έχει φτιαχτεί με μεγάλους λίθους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς άλλα συνδετικά υλικά, αλλά με τρόπο τέτοιο που να μην καταρρέουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τα ευρήματα του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου (αγγεία και όστρακα) χρονολογούνται στα τέλη του 4ου και στις αρχές του 3ου π.χ αιώνα, και δείχνουν να ισχύει η άποψη ότι το κτίσμα ήταν ναός και τόπος λατρείας. Δεν έχει όμως εξακριβωθεί το είδος λατρείας, η ακριβής χρονολογία κατασκευής του και ποιοι ήταν οι δημιουργοί του.

Πηγή: travelgo.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημόσιοι υπάλληλοι: Μηνιαία αύξηση έως 100 ευρώ στους μισθούς - Οι αυξήσεις στον ιδιωτικό

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ποδόσφαιρο
Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο οι πιο έξυπνοι άνθρωποι θα βρουν την μπάλα σε 5 δευτερόλεπτα
Μόνο οι άνθρωποι με κοφτερή ματιά θα καταφέρουν να λύσουν αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση τόσο γρήγορα. Είστε έτοιμοι; Έχετε 5 δευτερόλεπτα
Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο οι πιο έξυπνοι άνθρωποι θα βρουν την μπάλα σε 5 δευτερόλεπτα