kardia
Πού οφείλεται ένας πόνος στο στέρνο που κρατάει μήνες

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο στέρνο σας όταν έχετε κοστοχονδρίτιδα, τα συμπτώματα και τις αιτίες, τι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, πιθανές εσφαλμένες διαγνώσεις και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Τι συμβαίνει στο στέρνο σας όταν έχετε κοστοχονδρίτιδα

Η κοστοχονδρίτιδα είναι μια φλεγμονή του χόνδρου που συνδέει τα πλευρά με το στέρνο (στήθος) σε ένα σημείο που είναι γνωστό ως κοστοστερνική ένωση. Όταν έχετε κοστοχονδρίτιδα, αυτή η φλεγμονή οδηγεί σε πόνο και ευαισθησία στο στήθος, κάτι που μερικές φορές μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως προβλήματα, που σχετίζονται με την καρδιά.

Ο πόνος είναι συνήθως οξύς και εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του θώρακα, ιδιαίτερα εκεί που τα πλευρά συνδέονται με το στέρνο, και μπορεί να επιδεινωθεί με ορισμένες κινήσεις ή βαθιές αναπνοές.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα αίτια της κοστοχονδρίτιδας

Το κύριο σύμπτωμα της κοστοχονδρίτιδας είναι ο οξύς πόνος στο στέρνο. Ο πόνος μπορεί να “ακτινοβολεί” στην πλάτη ή στην κοιλιά και συνήθως επιδεινώνεται με σωματική δραστηριότητα, βαθιά αναπνοή ή βήχα. Η ευαισθησία κατά την πίεση στις αρθρώσεις των πλευρών είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα.

Η ακριβής αιτία της κοστοχονδρίτιδας είναι συχνά ασαφής, αλλά μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Τραυματισμός: Ένα χτύπημα στο στήθος ή έντονη άρση βαρών μπορεί να προκαλέσει κοστοχονδρίτιδα.
  • Φυσική καταπόνηση: Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη χρήση του άνω μέρους του σώματος, όπως η κωπηλασία και η άρση βαρών, μπορεί να οδηγήσουν στην πάθηση.
  • Λοίμωξη: Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορούν να εξαπλωθούν στις στεφανιαίες αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή.
  • Αρθρίτιδα: Καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοστοχονδρίτιδας.

Τι επιδεινώνει την κοστοχονδρίτιδα και πόσο διαρκεί

Ορισμένες δραστηριότητες και κινήσεις μπορούν να επιδεινώσουν την κοστοχονδρίτιδα, όπως:

  • Φυσική δραστηριότητα: Οι ασκήσεις που καταπονούν το πάνω μέρος του σώματος, ειδικά τους μύες του στήθους, μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο.
  • Βαθιά αναπνοή: Οι βαθιές ανάσες μπορεί να τεντώσουν τον φλεγμονώδη χόνδρο, οδηγώντας σε αυξημένο πόνο.
  • Βήχας ή φτέρνισμα: Ασκούν πίεση στο τοίχωμα του θώρακα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Η κοστοχονδρίτιδα μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση υποχωρεί από μόνη της, αλλά η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα. Οι χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν περισσότερο, απαιτώντας πιο εντατική θεραπεία.

Με ποιες παθήσεις μπορεί να συγχέεται η κοστοχονδρίτιδα

Επειδή η κοστοχονδρίτιδα προκαλεί πόνο στο στήθος, μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με πιο σοβαρές καταστάσεις όπως:

  • Καρδιακή προσβολή: Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την κοστοχονδρίτιδα μπορεί να είναι παρόμοιος με εκείνον μιας καρδιακής προσβολής, οδηγώντας σε σύγχυση και ανησυχία.
  • Στηθάγχη: Αυτή η πάθηση, η οποία προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά, εκδηλώνεται επίσης με πόνο στο στήθος που μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως κοστοχονδρίτιδα.
  • Σύνδρομο Tietze: Αυτή η σπάνια πάθηση είναι παρόμοια με την κοστοχονδρίτιδα, αλλά περιλαμβάνει οίδημα του προσβεβλημένου χόνδρου, το οποίο δεν εμφανίζεται στην κοστοχονδρίτιδα.

Ποια είναι η θεραπεία για την κοστοχονδρίτιδα

Η θεραπεία για την κοστοχονδρίτιδα επικεντρώνεται στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
  • Φυσικοθεραπεία: Οι ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα του στέρνου και να μειώσουν τον πόνο.
  • Θεραπεία με θερμότητα ή πάγο: Η εφαρμογή θερμότητας ή κρύου στην πληγείσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του πόνου και στην μείωση της φλεγμονής.
  • Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει ενέσεις κορτικοστεροειδών για την μείωση της φλεγμονής.
  • Ξεκούραση: Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση.

Σύνοψη

Η κοστοχονδρίτιδα είναι μια επώδυνη αλλά συνήθως αυτοπεριοριζόμενη πάθηση, που επηρεάζει τον κοστοστερνικό χόνδρο του θώρακα. Η κατανόηση των συμπτωμάτων, των αιτιών και των επιλογών θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση αποτελεσματικά και να αποφύγετε δραστηριότητες, που μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στο στήθος, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό, για να αποκλείσετε άλλες πιο σοβαρές καταστάσεις.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολείο παιδιά
Κορονοϊός: Μήπως το παιδί έχει long Covid; Τα ύποπτα συμπτώματα
Η long Covid προσβάλλει εξίσου παιδιά και εφήβους με συμπτώματα που πλήττουν μακροπρόθεσμα σώμα και εγκέφαλο - Ποια είναι συχνότερα στα παιδιά και...
Κορονοϊός: Μήπως το παιδί έχει long Covid; Τα ύποπτα συμπτώματα
kathigites rwsikwn
Ζητούνται καθηγητές Ρώσικων, Τούρκικων, Αραβικών, Γιαπωνέζικων
Προσλαμβάνονται τώρα για εξ αποστάσεως μαθήματα στον μεγαλύτερο οργανισμό επιμόρφωσης και προετοιμασίας ενηλίκων στην Ελλάδα
Ζητούνται καθηγητές Ρώσικων, Τούρκικων, Αραβικών, Γιαπωνέζικων
spiridoula
Σπυριδούλα: Η ιστορία της 14χρονης υπηρέτριας που την σιδέρωσαν τα αφεντικά της
Η ιστορία τη 14χρονης υπηρέτριας που την σιδέρωσαν τα αφεντικά της, επειδή νόμιζαν ότι τους έκλεψε χρήματα
Σπυριδούλα: Η ιστορία της 14χρονης υπηρέτριας που την σιδέρωσαν τα αφεντικά της