Πανάδες και φακίδες
Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε; - Τι πρέπει να κάνουμε

Μετά τις διακοπές και την έκθεση στον ήλιο, οι πανάδες συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους και χαλούν την ομοιομορφία του δέρματός μας. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να αντιμετωπιστούν, πάντα με τη βοήθεια του δερματολόγου, σύμφωνα με την American Academy of Dermatology Association.

Το μέλασμα, οι γνωστές σε όλους μας πανάδες, είναι οι δερματικές δυσχρωμίες που παρατηρούμε στο δέρμα μας, κυρίως στο πρόσωπο και ακόμη πιο συγκεκριμένα στο μέτωπο, τα ζυγωματικά, το άνω χείλος και τη μύτη. Συμβαίνει πιο συχνά στα σκούρα δέρματα, χωρίς φυσικά να αποκλείονται τα υπόλοιπα, και οφείλεται στην υπερπαραγωγή μελανίνης κατά τόπους, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με κληρονομικότητα, εγκυμοσύνη, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, λήψη αντισυλλυπτικών και χρήση ορισμένων καλλυντικών.

Το μέλασμα μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ένα αίτιο, όπως η εγκυμοσύνη ή ένα φάρμακο, το προκαλεί μέλασμα. Μπορεί, όμως, να διαρκέσει για χρόνια ή ακόμη και για μια ολόκληρη ζωή. Κι ενώ δεν μπορεί να μας βλάψει το σώμα σας, είναι κατανοητό ότι για αισθητικούς λόγους, πολλοί άνθρωποι θέλουν να το αντιμετωπίσουν. 

Πώς μπορεί να θεραπευτεί

Συχνά, η πιο αποτελεσματική θεραπεία συνδυάζει την ηλιοπροστασία με προϊόντα που εφαρμόζετε στο δέρμα σας - και εξατομικευμένες πρακτικές από δερματολόγο. Ο ειδικός θα λάβει υπόψη του τον τόνο του δέρματός σας, το πόσο βαθιά φτάνει το μέλασμα στο δέρμα σας και τυχόν πυροδότες του μελάσματος που μπορεί να έχετε. Το φως του ήλιου, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, ακόμη και το άγχος μπορεί να πυροδοτήσουν το μέλασμα.
Οι στόχοι της θεραπείας είναι:

Μείωση της ποσότητας χρωστικής που παράγει το σώμα σας.
Εξισορρόπηση του τόνου του δέρματός σας, επαναφέροντάς το στο φυσικό σας χρώμα.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, ένα σχέδιο θεραπείας συχνά αποτελείται από:

Αντηλιακή προστασία

Το φως του ήλιου προκαλεί οδηγεί το δέρμα να παράγει περισσότερη χρωστική ουσία, η οποία μπορεί να σκουρύνει το υπάρχον μέλασμα και να προκαλέσει νέες κηλίδες. Ο δερματολόγος σας θα σας πει πώς να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Αυτό συχνά περιλαμβάνει τη χρήση καπέλου με φαρδύ γείσο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, την αναζήτηση σκιάς και την εφαρμογή αντηλιακού ευρέος φάσματος (SPF 30 ή υψηλότερο) καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για τους ασθενείς που έχουν μέλασμα, οι δερματολόγοι συχνά συνιστούν τη χρήση αντηλιακού που περιέχει:

  • Οξείδιο του ψευδαργύρου
  • Διοξείδιο του τιτανίου
  • Οξείδιο του σιδήρου

Η αντηλιακή προστασία μπορεί να βοηθήσει στην εξασθένισή του και να αποτρέψει την επιστροφή του.

Φαρμακευτική αγωγή και πρακτικές

Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που μπορεί να μειώσει την περίσσεια χρωστικής στο δέρμα σας. Οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν συνταγή για φάρμακα που εφαρμόζουν στο δέρμα τους στο σπίτι. Οι επιλογές είναι συνήθως οι παρακάτω.

  • Υδροκινόνη: Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για το μέλασμα. Εφαρμόζεται στο δέρμα και λειτουργεί για την εξομάλυνση του τόνου του δέρματος. Η υδροκινόνη δεν είναι πλέον διαθέσιμη σε προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς συνταγή.
  • Τρετινοΐνη και ένα ήπιο κορτικοστεροειδές: Αυτός ο συνδυασμός περιέχει ένα ρετινοειδές και ένα αντιφλεγμονώδες, το οποίο μπορεί να εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος.
  • Τριπλός συνδυασμός: Kρέμα που περιέχει τρεις ουσίες - τρετινοΐνη (ένα ρετινοειδές), ένα κορτικοστεροειδές για τη μείωση της φλεγμονής και υδροκινόνη για την εξομάλυνση του τόνου του δέρματός σας.
  • Άλλα φάρμακα: Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που είναι πιο ήπιο για το δέρμα σας, όπως αζελαϊκό οξύ, κοτζικό οξύ ή βιταμίνη C.

Όταν προσπαθείτε να κρύψετε το μέλασμα με μακιγιάζ, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε τα πάντα με τη σωστή σειρά για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους δερματολόγος, πρώτα εφαρμόζετε το φάρμακα για το μέλασμα, στη συνέχεια αντηλιακό κι έπειτα συνεχίζετε με το μακιγιάζ σας.

Τι άλλο μπορεί να χρειαστεί

Δυστυχώς, ακόμη και όταν ακολουθείτε το σχέδιο θεραπείας σας, το μέλασμα μπορεί να είναι επίμονο. Για να βελτιώσετε τα αποτελέσματά σας, ο δερματολόγος σας μπορεί να προσθέσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στο σχέδιο θεραπείας σας:

  • Χημική απολέπιση: Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο δερματολόγος σας εφαρμόζει ένα χημικό διάλυμα στο μέλασμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περίσσειας χρωστικής ουσίας.
  • Microneedling: Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία δημιουργεί μικροσκοπικά «σκισίματα» στο δέρμα σας. Καθώς το δέρμα επουλώνεται, τείνει να έχει έναν πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.
  • Θεραπείες με λέιζερ και φως: Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η προσθήκη μιας θεραπείας με λέιζερ ή φως μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς που ήδη εφαρμόζουν φαρμακευτική αγωγή στο δέρμα τους και προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο.
  • Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια: Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη μιας μικρής ποσότητας αίματος, την τοποθέτησή του σε ένα μηχάνημα που διαχωρίζει το αίμα σε στρώματα και, στη συνέχεια, την έγχυση του στρώματος του αίματος που είναι γνωστό ως πλάσμα στο δέρμα με μέλασμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματός σας.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι μόνο ένας πιστοποιημένος δερματολόγος πρέπει να εκτελεί τις παραπάνω διαδικασίες. Η επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων απαιτεί βαθιά γνώση του δέρματος.

Μερικές φορές, το μέλασμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Όταν συμβαίνει αυτό, ο δερματολόγος σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας για την προσθήκη τρανεξαμικού οξέος. Σε μελέτες, το τρανεξαμικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις κηλίδες του μελάσματος όταν άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν. Οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφείται αυτό το φάρμακο συχνά χρησιμοποιούν επίσης τον τριπλό συνδυασμό κρέμας, αντηλιακής προστασίας και μακιγιάζ που περιέχει οξείδιο του σιδήρου. Πριν συνταγογραφήσει αυτό το φάρμακο, ο δερματολόγος σας θα πάρει το ιστορικό σας. Αν είχατε υποστεί θρόμβο αίματος, φροντίστε να ενημερώσετε τον δερματολόγο σας.

Η θεραπεία για τις πανάδες θέλει αρκετό χρόνο, αφού συνήθως χρειάζονται 3 έως 12 μήνες για να δείτε αποτελέσματα ή και ακόμη περισσότερο, αν το μέλασμα υπήρχε ήδη αρκετό καιρό στο δέρμα σας. Με την κατάλληλη θεραπεία και αυτοφροντίδα, ωστόσο, θα δείτε το δέρμα σας να βελτιώνεται.

Πηγή: clickatlife.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε την λάμπα σε 6 δευτερόλεπτα;
Μόνο άνθρωποι με πολύ μεγάλη παρατηρητικότητα και άριστες γνωστικές δεξιότητες μπορούν να λύσουν αυτή την νέα οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε την λάμπα σε 6 δευτερόλεπτα;
δοντια
Δόντια: Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές - Τι πρέπει να προσέχετε
Δείτε ποιες τροφές συστήνουν οι ειδικοί να αποφεύγουμε - Ποιες τροφές είναι καλές για την οδοντική υγεία
Δόντια: Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές - Τι πρέπει να προσέχετε