άγιο ορος
Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται να «σπάσει» το ρήγμα

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν οι σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακή στο Άγιο Όρος, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ακολουθία στο συγκεκριμένο ρήγμα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στο MEGA όπου έκανε λόγο για ένα νέο ρήγμα το οποίο βρίσκεται σε σεισμική διέγερση με την πρόβλεψη να φτάνει ακόμη και στα 6 Ρίχτερ!

«Εδώ και δυο μήνες υπάρχει αυτή η σεισμική δραστηριότητα, η οποία έδειχνε πως δεν θα ξεπεράσουμε τα 5,5 Ρίχτερ. Πριν λίγες ημέρες υπήρξε και μια δεύτερη έξαρση. Έχουμε οργανωθεί για την ακραία περίπτωση των 5,5-6 Ρίχτερ. Μιλάμε για πολύ ακραία περίπτωση, ωστόσο είναι πιο πιθανό να δούμε μέχρι 5,5. Είναι ένα ρήγμα που πρώτη φορά γνωρίζουμε και με βάση τα δεδομένα που έχουμε, μπορεί να φτάσει στα μεγέθη που σας είπα. Θεωρώ πως ελέγχουμε τα πράγματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, έχουμε κάνει όσα πρέπει να κάνουμε και ελπίζουμε να αποσβεστεί η δραστηριότητα αυτή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Παπαζάχος: «Αν σπάσει το ρήγμα...»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί καταγράφονται καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη, όμως περίπτωση, είπε ο καθηγητής, «έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες».

Ο Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

«Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο «πόδι» που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. «Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλούνται αυτά τα γνωστά δημητριακά βρώμης

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί παίζει με παιχνίδια
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
Ο αγώνας των γονιών αφότου ο γιος τους διαγνώστηκε με νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
εκπαιδευτικος ΑΜΕΑ
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η μονάδα (αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο) που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους...
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
depy
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης
Η ακριβής διάγνωση συχνά εξαρτάται από την κατανόηση του ασθενή και την αξιολόγηση 10 συμπτωμάτων τα οποία συνήθως οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση της...
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης