μτπυ
Η Διοίκηση του Μ.Τ.Π.Υ. σκοπεύει να χορηγήσει δεύτερο πακέτο δανείων, με άλλα 10 εκατ. ευρώ, πιθανότατα εντός Νοεμβρίου 2024. Επιπλέον, για το 2025 η Διοίκηση του ταμείου μελετά να διαθέσει για δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους, περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Εξορθολογισμό των κριτηρίων, των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του δανείου που αφορούν  την αύξηση του ορίου ηλικίας του δανειολήπτη (59 έτη), την επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης (36 μηνιαίες δόσεις) και την μείωση του επιτοκίου (σταθερό 7%) ζήτησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠΕΠΘ από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Παράλληλα γνωστοποιείται ότι η Διοίκηση του Μ.Τ.Π.Υ. σκοπεύει να χορηγήσει δεύτερο πακέτο δανείων, με άλλα 10 εκατ. ευρώ, πιθανότατα εντός Νοεμβρίου 2024. Επιπλέον, για το 2025 η Διοίκηση του ταμείου μελετά να διαθέσει για δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους, περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  Υ.Π.Ε.Π.Θ. (Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π.)
 

Προς: 
Μέλη μας

Χορήγηση δανείων από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.)

Συναδέλφισσα-Συνάδελφε,

Κατόπιν ερωτημάτων από πολλούς συναδέλφους/ισσες και σε συνέχεια του υπ.’ αρ. 144/24-07-2024 εγγράφου μας σχετικά με τις προτάσεις περί διορθωτικών μέτρων επί των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης δανείων από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) προς τους εν ενεργεία μετόχους του, γνωστοποιούμε τα εξής.

Το Μ.Τ.Π.Υ. με το υπ.’ αρ. 37144/29-07-2024 έγγραφό του απάντησε αρχικώς αρνητικά στις τεκμηριωμένες προτάσεις του Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π. για εξορθολογισμό των κριτηρίων, των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του δανείου που αφορούν  την αύξηση του ορίου ηλικίας του δανειολήπτη (59 έτη), την επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης (36 μηνιαίες δόσεις) και την μείωση του επιτοκίου (σταθερό 7%).

Κατόπιν πρόσφατης επικοινωνίας του Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π. με το ταμείο, φαίνεται όμως ότι τελικά επανεξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας του δανειολήπτη. 

Επιπλέον, σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την από 18-07-2024 ανακοίνωση του Μ.Τ.Π.Υ., η έναρξη υποβολής αιτήσεων δανείων ορίστηκε για την 09-09-2024, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στην ιστοσελίδα του ταμείου, για συνολικό ποσό 10 εκατ. ευρώ και μέχρι την συνολική δέσμευση αυτού του διαθεσίμου ποσού.

Στις 12-09-2024 ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικής αιτήσεως δανείων μέσω της ιστοσελίδας του Μ.Τ.Π.Υ. καθώς δεσμεύθηκε το ποσό των 10.000.000 ευρώ (υπεβλήθησαν 2.146 αιτήσεις).

Ως εκ τούτου η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μ.Τ.Π.Υ. δεν δέχεται πλέον αιτήσεις, εμφανίζοντας το μήνυμα «Μετά τον έλεγχο των ατομικών σας στοιχείων σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατηγορίες για τη χορήγηση Δανείου, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μ.Τ.Π.Υ.». Σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση, το ταμείο θα συνεχίσει να χορηγεί δάνεια στους μετόχους του, σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις και μέσα στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων.  

Συγκεκριμένα, για να ικανοποιηθούν και οι υπάλληλοι που μπήκαν στην πλατφόρμα αλλά δεν κατάφεραν να υποβάλλουν την αίτησή τους επειδή το σύστημα βγήκε εκτός λειτουργίας, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος και της πληθώρας των αιτήσεων, η Διοίκηση του Μ.Τ.Π.Υ. σκοπεύει να χορηγήσει δεύτερο πακέτο δανείων, με άλλα 10 εκατ. ευρώ, πιθανότατα εντός Νοεμβρίου 2024.

Επιπλέον, για το 2025 η Διοίκηση του ταμείου μελετά να διαθέσει για δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους, περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υφίσταται σήμερα άλλη επιλογή δανειοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων από Δημόσιο φορέα (π.χ. η χορήγηση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει διακοπεί από το 2014). 

Ο Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π. θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τη διάθεση νέων δανείων από το Μ.Τ.Π.Υ., απαιτώντας ευνοϊκότερους όρους χορήγησης, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας και θα σας ενημερώσει σχετικά, εφόσον απαιτηθεί.


Με εκτίμηση για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος    Ο Γεν. Γραμματέας
Νώντας Αθανασιάδης    Αντώνης Στεφανογιάννης
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλούνται αυτά τα γνωστά δημητριακά βρώμης

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί παίζει με παιχνίδια
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
Ο αγώνας των γονιών αφότου ο γιος τους διαγνώστηκε με νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
εκπαιδευτικος ΑΜΕΑ
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η μονάδα (αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο) που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους...
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
depy
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης
Η ακριβής διάγνωση συχνά εξαρτάται από την κατανόηση του ασθενή και την αξιολόγηση 10 συμπτωμάτων τα οποία συνήθως οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση της...
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης