meli manouka
Τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών της μανούκας προσφέρουν προστασία από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες που μπορεί να προκληθούν από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών από τον ήλιο και το περιβάλλον.

Το μέλι μανούκα που έχει πάρει το όνομά του από ένα φυτό στη Νέα Ζηλανδία είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τώρα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και στον χώρο της ομορφιάς, καθώς βοηθά το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό και λαμπερό.

Κι αυτό οφείλεται στην ειδική σύνθεσή του που το καθιστά ιδιαίτερα καταπραϋντικό και επουλωτικό όταν χρησιμοποιείται στο πρόσωπο και το σώμα.

Υπάρχουν Ελληνικά μέλια με παρόμοια σύσταση με αυτό το μέλι και σε κάποιες περιπτώσεις με μεγαλύτερη συγκέντρωση στις θεραπευτικές ουσίες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το συγκεκριμένο μέλι:

  1. Θεραπεύει την ακμή, τις πληγές και τα ηλιακά εγκαύματα. Σύμφωνα με την Uzzardi, οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού μανούκα το καθιστούν «ιδανική θεραπεία για πληγές και επούλωση, συμπεριλαμβανομένης της ακμής», ενώ η Poe τόνισε πως οι καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν «να ηρεμήσουν το ηλιοκαμένο και ερεθισμένο δέρμα και μειώνουν την ερυθρότητα».
  2. Αντιμετωπίζει ορισμένους τύπους δερματίτιδας,  ψωρίασης και το ξηρό δέρμα. Η Erica Marie Gatt, αισθητικός και ιδρύτρια της σειράς φροντίδας δέρματος EM Skin, αναφέρει ότι το μέλι μανούκα μπορεί να κάνει θαύματα στο ερεθισμένο δέρμα και να αντιμετωπίζει διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα ή η ροδόχρους ακμή.
  3. Καταπολεμά τη  γήρανση ή το θαμπό δέρμα. Το μέλι μανούκα έχει χαμηλό pH που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των αυξητικών παραγόντων και της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος. Τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών της μανούκας προσφέρουν προστασία από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες που μπορεί να προκληθούν από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών από τον ήλιο και το περιβάλλον. Αυτό βοηθά το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό και λαμπερό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μέλι μανούκα

Το συγκεκριμένο μέλι μπορείτε να το εφαρμόσετε στο δέρμα σας κατευθείαν από το βάζο, σαν ενυδατική κρέμα ή μάσκα για ενυδάτωση. Ακόμη και η χρήση μιας γρήγορης  μάσκας προσώπου με μέλι μανούκα μία ή δύο φορές την εβδομάδα, που εφαρμόζεται σε υγρό δέρμα πριν από την κανονική ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας, μπορεί να είναι αποτελεσματική και να δώσει στο δέρμα σας μία υγιή λάμψη.

Πώς να φτιάξετε μια μάσκα προσώπου

Ακριβώς όπως και τα άλλα μέλια, η υφή του μελιού μανούκα μπορεί να είναι παχύρρευστη και κολλώδης. Έτσι, μπορεί να αναμιχθεί με άλλα συστατικά για να γίνει πιο εύκολη η εφαρμογή του.

Μπορείτε να προσθέσετε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο σε 1 κουταλιά της σούπας μέλι μανούκα και να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο προσώπου για να καλύψετε ομοιόμορφα το πρόσωπό σας. Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά, ξεπλύνετε και στη συνέχεια εφαρμόστε την περιποίηση του δέρματος.

Η σπουδαία συμβολή στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το Μέλι Μανούκα μείωσε σε ποντίκια την ανάπτυξη των όγκων κατά 84%.

«Τα ευρήματα δίνουν ελπίδα για την ανάπτυξη μιας φυσικής, λιγότερο τοξικής εναλλακτικής στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία», δήλωσε η Δρ. Diana Marquez-Garban, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις του συγκεκριμένου μελιού σε προκλινικά μοντέλα καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές εστίασαν στον ER-θετικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 70-80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Το μέλι manuka μείωσε την ανάπτυξη των όγκων κατά 84% χωρίς να επηρεάσει τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού ή να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μέλι εμπόδισε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προκάλεσε απόπτωση, δηλαδή τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων αυτών.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση ήταν ότι το μέλι Manuka ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα της ταμοξιφαίνης, ενός συχνά χρησιμοποιούμενου αντιοιστρογόνου φαρμάκου στη θεραπεία του ER-θετικού καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στις παραδοσιακές θεραπείες, πρόβλημα στο οποίο μπορεί να προσφέρει λύση το μέλι manuka.

Η έρευνα ανοίγει το δρόμο για τη χρήση του μελιού manuka ως φυσικού συμπληρώματος ή ακόμα και ως ανεξάρτητης θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές τονίζουν ότι παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις τους και να καθοριστεί η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση του μελιού manuka σε κλινικές εφαρμογές.

Άλλα οφέλη

Εκτός από τα αντικαρκινικά οφέλη του, το μέλι μανούκα έχει πολλές ακόμη ευεργετικές ιδιότητες, όπως:

  • Επούλωση των πληγών
  • Μείωση του πόνου των εγκαυμάτων
  • Υποχώρηση του βήχα
  • Καταπολέμηση των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας
  • Παρά το γεγονός ότι περιέχει σάκχαρα, είναι καλό και για τους διαβητικούς, κάτι που πιθανώς οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες στο σώμα μας.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλούνται αυτά τα γνωστά δημητριακά βρώμης

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί παίζει με παιχνίδια
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
Ο αγώνας των γονιών αφότου ο γιος τους διαγνώστηκε με νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
εκπαιδευτικος ΑΜΕΑ
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η μονάδα (αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο) που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους...
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
depy
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης
Η ακριβής διάγνωση συχνά εξαρτάται από την κατανόηση του ασθενή και την αξιολόγηση 10 συμπτωμάτων τα οποία συνήθως οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση της...
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης