Το πλύσιμο των ρούχων είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται συνήθως μέσα στην οικογένεια και οι γνώσεις αυτές μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.
Επειδή, όμως, η τεχνολογία τόσο των απορρυπαντικών όσο και των πλυντηρίων εξελίσσεται προς τη διευκόλυνση των ανθρώπων, συνήθειες που χρησιμοποιούνταν παλιότερα είναι πλέον κοινά λάθη που μπορούν να καταστρέψουν τα ρούχα.
Ο Zachary Pozniak ιδιοκτήτης εταιρείας στεγνoκαθαριστηρίων αποκαλύπτει στο Business Insider κάποια από αυτά τα κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν πλένουν τα ρούχα τους.
Τα 5 κοινά λάθη που κάνετε όταν πλένετε τα ρούχα σας
- Η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή
- Χρήση υπερβολικής ποσότητας προϊόντος
- Χρήση λευκαντικού χλωρίου
- Υπερβολικό στέγνωμα ρούχων
- Όχι επαρκής προεργασία
1. Η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ζεστό νερό πρέπει να είναι η προεπιλεγμένη θερμοκρασία. Ενώ το ζεστό νερό θα σας προσφέρει τον καλύτερο καθαρισμό, η χρήση του συχνά δεν είναι απαραίτητη ή καλή για τα ρούχα σας.
Η χρήση κρύου νερού θα επιτρέψει στα ρούχα σας να διαρκέσουν πολύ περισσότερο και να δείχνουν καλύτερα, επειδή δεν είναι τόσο επιθετικό όσο το ζεστό νερό. Θα αποτρέψει το ξεθώριασμα των χρωμάτων και τον σχηματισμό οπών.
Το θέμα με το κρύο νερό είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είναι κρύο. Είναι περίπου 30 βαθμοί Κελσίου, που σημαίνει ότι μπορείτε να καθαρίσετε πολύ καλά.
Συνήθως οι πλύσεις με ζεστό νερό γίνονται όταν κάτι είναι πραγματικά λεκιασμένο, βρώμικο ή μυρίζει. Για τις πετσέτες και τα σεντόνια, μπορεί να αξίζει μια υψηλή θερμοκρασία μία φορά το μήνα για βαθύ καθαρισμό, αλλά οι ενδιάμεσες πλύσεις μπορούν και πρέπει να γίνονται με κρύο νερό.
Αλλά υπάρχουν τρόποι για να κάνετε έναν καλό καθαρισμό χωρίς να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό. Κάθε δεύτερο μήνα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ενισχυτικά πλυντηρίου, όπως αποσκληρυντικά νερού ή ένα είδος ανθρακικού νατρίου, σε σκόνη που κάνουν το απορρυπαντικό να λειτουργεί καλύτερα.
Υπάρχουν επίσης προϊόντα ξεβγάλματος που έχουν διάλυμα χαμηλού pH που διανέμεται κατά τη διάρκεια του κύκλου ξεβγάλματος και διαλύει τυχόν υπολείμματα για βαθύτερο καθαρισμό. Επιπλέον, μειώνετε την κατανάλωση ενέργειας κατά 90% όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για τον καθαρισμό των ρούχων.
2. Χρήση υπερβολικής ποσότητας προϊόντος
Αν να πλύνετε πολλά ρούχα, μπορείτε να βάλετε επιπλέον απορρυπαντικό. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα. Όταν χρησιμοποιείται πάρα πολύ απορρυπαντικό, είναι δύσκολο να ξεπλυθεί, αφήνοντας υπολείμματα στα ρούχα σας.
Το προϊόν που έχει απομείνει στα ρούχα είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι παθαίνουν ερεθισμό του δέρματος από τα ρούχα τους.
Μπορεί επίσης να κάνει το πλυντήριο να δουλεύει σκληρότερα, επειδή οι αισθητήρες υποδεικνύουν ότι τα ρούχα δεν έχουν ξεπλυθεί από αφρό. Όταν βλέπετε έναν πολύ αφρό στο πλυντήριο, αυτό είναι το απορρυπαντικό που λέει ότι δεν υπάρχει χώρος για να φύγει το νερό, οπότε τώρα πρέπει να βγει στον αέρα.
Για ένα πλυντήριο με λίγα σχετικά ρούχα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Για μεσαίο φορτίο που δεν είναι πολύ βρώμικο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο κουταλιές της σούπας. Για ένα πολύ μεγάλο, αρκετά βρώμικο φορτίο, χρησιμοποιήστε τέσσερις κουταλιές της σούπας.
3. Χρήση λευκαντικού με χλώριο
Δεν θα βρείτε ποτέ λευκαντικό με χλώριο σε στεγνοκαθαριστήριο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το πλύσιμο των ρούχων, καθώς πηγαίνει βαθιά και αφαιρεί όλο το χρώμα από το ύφασμα, δημιουργώντας τρύπες και αποχρωματισμό.
Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μη χλωριωμένο λευκαντικό. Ίσως δύο φορές το χρόνο μετά το πλύσιμο και πριν το στέγνωμα, να παίρνετε σεντόνια ή πουκάμισα με λεκέδες από ιδρώτα και να τα βάζετε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και χλωρίνη σε σκόνη για να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Αυτό θα τα απαλλάξει από όλους αυτούς τους λεκέδες, αλλά χωρίς να αφαιρέσει το χρώμα.
Ή μπορείτε να ψεκάσετε υπεροξείδιο του υδρογόνου στον λεκέ και να περιμένετε να δράσει όλη τη νύχτα. Και οι δύο μέθοδοι λειτουργούν στην αποκατάσταση του χρώματος και στην αφαίρεση λεκέδων.
4. Υπερβολικό στέγνωμα ρούχων
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ χρονομετρημένο στέγνωμα γιατί είναι ένας καλός τρόπος να «βράσετε» τα ρούχα σας. Όταν στεγνώνετε υπερβολικά τα ρούχα, θα βγαίνουν πολύ τσαλακωμένα.
Το στέγνωμα είναι επίσης ένα από τα πιο ταραχώδη και επιθετικά περιβάλλοντα για τα ρούχα, επομένως καλό είναι να ελαχιστοποιείτε τη θερμότητα που δέχονται όποτε είναι δυνατόν.
Υπάρχουν κάποια ρούχα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ σε στεγνωτήριο, όπως το μαλλί και το μετάξι. Αυτά πρέπει να στεγνώνονται σε μια πετσέτα. Από την άλλη, τα συνθετικά δεν χρειάζεται να μπουν στο στεγνωτήριο γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Τ βαμβακερά είναι καλύτερο να τα βγάζετε από το στεγνωτήριο όταν είναι λίγο υγρά γιατί θα αποτρέψετε το τσαλάκωμα.
5. Όχι επαρκής προεργασία
Η προεργασία στο πλύσιμο των ρούχων είναι η μισή δουλειά. Έχετε πάντα ένα καθαριστικό λεκέδων δίπλα στα ρούχα σας για να το ψεκάζετε στους λεκέδες αμέσως μόλις δημιουργηθούν.
Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε έναν λεκέ το συντομότερο δυνατό, αλλά μόλις αντιμετωπιστεί, δεν χρειάζεται να πλυθεί αμέσως. Συχνά, το να αφήνετε το καθαριστικό να δράσει για κάποια ώρα είναι ακόμα καλύτερο.
Πηγή: oloygeia.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση