Πρόκειται για νερό που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, δημιουργώντας φυσαλίδες και προσφέροντας μια αναζωογονητική αίσθηση με μηδενικές θερμίδες.
Ο συνδυασμός αυτός καθιστά το ανθρακούχο νερό μια εξαιρετικά δημοφιλή και υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι των αναψυκτικών.
Αν και αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ καλύτερη επιλογή, υπάρχουν και ορισμένοι «αστερίσκοι» για τις επιπτώσεις του στην οδοντική και πεπτική υγεία.
Τα οφέλη του ανθρακούχου νερού
Υποστήριξη ενυδάτωσης. Το ανθρακούχο νερό βοηθά στην ενυδάτωση. Είναι εξίσου ενυδατικό με το απλό νερό, αλλά το ανθρακικό που περιέχει το κάνει για ορισμένους ανθρώπους πιο ευχάριστο και αναζωογονητικό.
Υποστήριξη διαχείρισης βάρους. Το ανθρακούχο νερό συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς προσφέρει την αναγκαία πρόσληψη υγρών, χωρίς θερμίδες και πρόσθετα σάκχαρα. Ταυτόχρονα, βοηθάει στο να μειωθεί η επιθυμία για αναψυκτικά, συμβάλλοντας στη συνολική μείωση πρόσληψης θερμίδων.
Τα αρνητικά του ανθρακούχου νερού
Επιπτώσεις στην οδοντική υγεία. Το ανθρακούχο νερό είναι όξινο λόγω του ανθρακικού που περιέχει. Έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορες μάρκες ανθρακούχου νερού μπορούν να έχουν ποικίλα επίπεδα pH, κυμαινόμενα από 4,18 έως 5,87. Τα ποτά με pH κάτω από 5,5 μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οδοντική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου.
- Πιθανή περιεκτικότητα σε γλυκαντικά. Ορισμένες μάρκες ανθρακούχου νερού προσθέτουν διάφορα γλυκαντικά, για να βελτιώσουν τη γεύση. Ενώ τα τεχνητά γλυκαντικά είναι συνήθως ανεκτά όταν καταναλώνονται με μέτρο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
- Δυσφορία στο πεπτικό σύστημα. Το ανθρακικό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια σε ορισμένους ανθρώπους, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή γρήγορα. Επίσης, μπορεί να συμβάλει σε παλινδρόμηση οξέων ή καούρα. Άνθρωποι με ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ίσως να πρέπει να αποφεύγουν το ανθρακούχο νερό.
Πώς να επιλέγουμε το ανθρακούχο νερό
- Αρωματισμένο ή μη αρωματισμένο. Το μη αρωματισμένο ανθρακούχο νερό συνήθως δεν περιέχει θερμίδες, πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά πρόσθετα, όντας μια πολύτιμη επιλογή για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη νερού χωρίς πρόσθετες θερμίδες. Τα αρωματισμένα ανθρακούχα νερά περιέχουν φυσικά ή τεχνητά αρώματα.
- Περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πολλές ποικιλίες ανθρακούχου νερού περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά. Όσοι παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους καλό είναι να προσέχουν να επιλέγουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετα σάκχαρα.
- Πρόσθετα συστατικά. Όσοι προτιμούν να μειώνουν την έκθεση σε τεχνητά συστατικά μπορεί να θέλουν να αποφεύγουν τα ανθρακούχα νερά με τεχνητά γλυκαντικά. Πολλά χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά και εκχυλίσματα, για να βελτιώσουν την εμπειρία του καταναλωτή χωρίς τεχνητά πρόσθετα.
Συμβουλές για την κατανάλωση ανθρακούχου νερού
- Χρήση καλαμακιού: Πίνετε ανθρακούχο νερό με καλαμάκι, για να μειώσετε την άμεση επαφή του με τα δόντια, περιορίζοντας τον κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου.
- Κατανάλωση με μέτρο: Καταναλώστε το ανθρακούχο νερό με μέτρο, για να αποφύγετε το υπερβολικό φούσκωμα και τα αέρια.
- Ξέπλυμα του στόματος: Μετά την κατανάλωση ανθρακούχου νερού, καλό είναι να ξεπλύνετε το στόμα σας με απλό νερό, για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση τυχών υπολειμμάτων οξέων.
- Προσθήκη φρούτων: Προσθέστε φέτες φρέσκων φρούτων, για να δώσετε φυσική γεύση στο νερό σας και να αποφύγετε τα τεχνητά αρώματα.
- Χρήση σε μόκτεϊλς: Το ανθρακούχο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μη αλκοολούχα ποτά, αντί για αναψυκτικό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη