ketchup
Εσείς πού φυλάσσετε την κέτσαπ σας;

Η κέτσαπ χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά, όμως, όταν την ανοίξεις, πρέπει να τη βάλεις αμέσως μετά στο ψυγείο ή μπορείς να την αφήσεις και εκτός;

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι ενώ η κέτσαπ μπορεί να μένει σταθερή στο ράφι, αλλά γενικά έχει καλύτερη γεύση όταν διατηρείται κρύα. «Είμαι σοκαρισμένος που υπάρχει μια τέτοια διαμάχη», είπε ο Μάρτιν Μπάκναβατζ, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στο Penn State University. «Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα της κέτσαπ σας, τη διατηρείτε στο ψυγείο. Μόλις ανοίξετε το κέτσαπ, υπάρχει η πιθανότητα να μπει μούχλα στην κορυφή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία εάν το προϊόν αφεθεί έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Σε προσωπικό επίπεδο, αποθηκεύω την κέτσαπ μου στο ψυγείο. Προτιμώ την κέτσαπ μου σφιχτή, όχι ρευστή. Όταν πιέζω το μπουκάλι και βγαίνει πρώτα το υγρό, αυτό τρελαίνει» είπε χαρακτηριστικά. 

Κι αν την αφήσουμε έξω;

Ο Δρ Μέλβιν Κράμερ είναι ο πρόεδρος της EHA Consulting Group, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ασφάλεια των τροφίμων. Είπε ότι ενώ είναι απίθανο κάποιος να αρρωστήσει αν φάει κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, το καρύκευμα διατηρείται καλύτερα όταν είναι κρύο. «Δεν πρόκειται να αναπτυχθούν παθογόνα στην κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, αν και κάποια μούχλα θα μπορούσε ίσως να κάνει την εμφάνισή της. Κυρίως, οι άνθρωποι θέλουν να κρατούν την κέτσαπ τους κρύα επειδή αυτό έχει να κάνει με τη διατήρηση της γεύσης και της συντήρησης του προϊόντος». 

Ο Δρ Ντόναλντ Σάφνερ, ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων και διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, συμφώνησε ότι οι άνθρωποι που αφήνουν την κέτσαπ τους έξω πιθανότατα δεν κινδυνεύουν από σοβαρή ασθένεια. Είπε πως «τα καρυκεύματα όπως η κέτσαπ παρασκευάζονται με συστατικά όπως οξύ, αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία όλα λειτουργούν ως συντηρητικά. Θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα πάθατε τροφική δηλητηρίαση από κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός και αν το προσπαθήσατε πραγματικά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα