aorato travma.
Η MYARTIST παρουσιάζει την πρώτη πλήρως προσβάσιμη ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής «(Α)ΟΡΑΤΟ ΤΡΑΥΜΑ».

Οκτώ παιδικά ιχνογραφήματα εκτίθενται σε μία ψηφιακή πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης, αποκαλύπτοντας επώδυνες παιδικές εμπειρίες κακοποίησης, σχολικού εκφοβισμού, πένθους, φόβου θανάτου κ.ά. Τα σκίτσα, σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις των παιδιών, αποτυπώνουν την κλεμμένη παιδική ηλικία, το βιωμένο τραύμα, τις σκοτεινές πλευρές της ζωής. Καθώς τα σημάδια έρχονται στην επιφάνεια, το αόρατο γίνεται ορατό και σοκάρει. Η έκθεση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το παιδικό τραύμα και την παροχή βοήθειας για την έγκαιρη αναγνώρισή του από γονείς, εκπαιδευτικούς και φροντίστριες/-στές. 

Η ψηφιακή έκθεση «(Α)ΟΡΑΤΟ ΤΡΑΥΜΑ» είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί στις ζωγραφιές των παιδιών, να διαβάσει, να ακούσει ή και να δει τις σχετικές αφηγήσεις με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική (International Sign). Για την ανάλυση των ιχνογραφημάτων αναζητήθηκαν γνήσια ουδέτερες και συμπεριληπτικές λύσεις σύμφωνα με τα πρότυπα του Καθολικού Σχεδιασμού για τη Μάθηση (Universal Design for Learning) και τον Οδηγό Χρήσης Ουδέτερης ως προς το Φύλο Γλώσσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η MYARTIST ιδρύθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως μέσο κοινωνικής αλλαγής και ενδυνάμωσης των ατόμων. Εμπνευσμένη από το άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «[Κάθε άτομο] έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες [...]», η MYARTIST αποτελεί γέφυρα μεταξύ της τέχνης και μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, που δεν αφήνει κανένα άτομο «πίσω». 

Στην υλοποίηση της έκθεσης συντέλεσαν καθοριστικά οι εξής φορείς: Microkosmos, Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη Τρίκαλα, e-Nable Greece, Αμυμώνη, Let Her In και Youthmakers Hub. 

Δείτε περισσότερα εδώ

Χορηγοί επικοινωνίας: alfavita και Reporter

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

periklis
Τι σημαίνει "Φιλοκαλούμεν γαρ μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας";
Ποιος είπε και τι σημαίνει η φράση του Περικλή που “αγαπούν” οι μαθητές στο μάθημα των αρχαίων και έχουν παρεξηγήσει οι Νεοέλληνες...
Τι σημαίνει "Φιλοκαλούμεν γαρ μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας";
TAXMATZIDIS
Ένας Διευθυντής με υψηλό φρόνημα και ένα σχολείο κόσμημα που αντιμετωπίζουν ΕΔΕ
Επιστολή του Δημήτρη Ταχματζίδη στο alfavita.gr: Όσο διάστημα ήμουν διευθυντής έρχονταν οι γονείς στο σχολείο και μου λέγανε ότι τα παιδιά τους...
Ένας Διευθυντής με υψηλό φρόνημα και ένα σχολείο κόσμημα που αντιμετωπίζουν ΕΔΕ