Πώς μπορούμε να ξαναζεστάνουμε μια λαχταριστή μερίδα μακαρόνια και να μοιάζει σαν να τη βγάλαμε μόλις από την κατσαρόλα;
Με λίγα και απλά βήματα που θα μας εξασφαλίσουν την επιτυχία. Ακολουθούν όλες οι συμβουλές για να συντηρήσουμε με ασφάλεια τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και να τα ζεστάνουμε ξανά -στα μικροκύματα, στον φούρνο ή στο μάτι της κουζίνας- χωρίς να χάσουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.
Ο τρόπος και η σωστή χρονική στιγμή παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποθήκευσητων ζυμαρικών. Μετά το μαγείρεμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσουμε για να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων, φροντίζοντας παράλληλα να μην παραμείνουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Καλό είναι επίσης να αποθηκεύσουμε τα μακαρόνια ξεχωριστά από τη σάλτσα για να μπορούμε να τα ξαναζεστάνουμε ευκολότερα στη συνέχεια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αποθηκεύουμε τα ζυμαρικά μας ως εξής:
– Στο ψυγείο: Προσθέτουμε ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε σε αεροστεγές δοχείο για 3-5 ημέρες.
– Στην κατάψυξη: Για να τα διατηρήσουμε για περισσότερο χρονικό διάστημα, τα βάζουμε σε ειδικές σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς, τα καταψύχουμε και τα ξεπαγώνουμε στο ψυγείο πριν τα ξαναζεστάνουμε.
Στον φούρνο
Σε περίπτωση που έχετε αποθηκεύσει τα μακαρόνια μαζί με τη σάλτσα, ο φούρνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα ζεστάνετε. Βάλτε τα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180°C για 15-20′ ή μέχρι να ζεσταθούν.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και προσθέστε λίγο τυρί προς στο τελευταίο λεπτό, για μια τυρένια και τραγανή υφή. Αν φοβάστε ότι θα στεγνώσουν, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον σάλτσα ή λίγο νερό για να διατηρήσουν την υγρασία τους.
Στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά με τη σάλτσα (ή λίγο νερό). Σοτάρετε για 2-5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί η σάλτσα. Για να ζεστάνετε τα ζυμαρικά χωριστά από τη σάλτσα, η ιδανική λύση είναι να τα βουτήξετε σε νερό που βράζει. Βάλτε νερό με αλάτι να βράσει και τοποθετήστε τα κρύα ζυμαρικά σε ένα σουρωτήρι. Βυθίστε το σουρωτήρι στην κατσαρόλα για 30-60″, απλά μέχρι να ζεσταθούν χωρίς να λασπώσουν. Στη συνέχεια, ανακατέψτε τα με τη σάλτσα της επιλογής σας και σερβίρετε.
Μπορείτε εναλλακτικά να βράσετε νερό σε μια κατσαρόλα και αφού αποσύρετε από τη φωτιά, να βουτήξετε μέσα τα ζυμαρικά. Ένα λεπτό στο νερό αρκεί για να αποκτήσουν μια καλή θερμοκρασία. Στην περίπτωση αυτή, μην παραλείψετε φυσικά να τα σουρώσετε.
Στον φούρνο μικροκυμάτων
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε δοχείο (με καπάκι) κατάλληλο για μικροκύματα και προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό ή λίγη σάλτσα (1 κουτ. σούπας για μια μερίδα) στα ζυμαρικά για να μην κολλήσουν. Ζεσταίνουμε για 1-1½ λεπτό και ανακατεύουμε. Στην περίπτωση αυτή, ζεσταίνουμε ανά διαστήματα φροντίζοντας να μην τα αφήνουμε στα μικροκύματα συνεχόμενα για περισσότερο από 15″.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη