apati_tilefon
Η νέα μορφή απάτης με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης «σαρώνει» τις ΗΠΑ και έρχεται και στην Ευρώπη

Μόλις τρία δευτερόλεπτα ήχου χρειάζονται για να επιτευχθεί μια πιστή αναπαραγωγή της φωνής ενός ατόμου, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Πώς λειτουργούν οι απάτες μέσω κλωνοποίησης φωνής

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν εξελιγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν δείγματα ήχου της φωνής ενός ατόμου. Αυτά τα δείγματα μπορούν να ληφθούν από διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μηνυμάτων τηλεφωνητή ή ακόμη και βίντεο που είναι διαθέσιμα στο κοινό. Μόλις έχουν αρκετά δεδομένα, το AI δημιουργεί έναν εξαιρετικά ρεαλιστικό κλώνο φωνής, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όποιον σκοπό επιθυμεί ο χειριστής της συγκεκριμένης τεχνολογίας ανά περίπτωση.

Οι κοινές τακτικές στις απάτες μέσω κλωνοποίησης φωνής

Απάτες πλαστοπροσωπίας: Οι απατεώνες υποδύονται αξιόπιστα άτομα, όπως μέλη της οικογένειας, φίλους ή εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για να εξαπατήσουν τα θύματα, να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες ή να μεταφέρουν χρήματα.
 
Επιθέσεις phishing: Οι κλώνοι φωνής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις phishing, όπου οι απατεώνες προσπαθούν να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, κωδικούς ή στοιχεία καρτών (χρεωστικών, πιστωτικών κ.α.).

Τι να προσέξετε

Ύποπτα αιτήματα: Να είστε προσεκτικοί με ξαφνικά αιτήματα για χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες, ειδικά εάν είναι κατεπείγοντα και απαιτούν την άμεση μεταφορά ποσών ή παροχή πληροφοριών από πλευράς σας.

Πίεση για δράση & Ασυνήθιστοι τρόποι πληρωμής: Οι απατεώνες δημιουργούν συχνά την αίσθηση του κατεπείγοντος για να καταλάβουν τα θύματά τους εξαπίνης και να τα πιέσουν να πάρουν βεβιασμένες αποφάσεις, χωρίς να ζητήσουν πολλές πληροφορίες προηγουμένως. Ενώ, επιπλέον, συχνά τα αιτήματα αυτά χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστους τρόπους πληρωμής, όπως μέσω δωροκάρτας ή κρυπτονομισμάτων.

  • Ασυνέπειες στην επικοινωνία: Δώστε προσοχή σε τυχόν αλλαγές στο στυλ επικοινωνίας ή ασυνήθιστα αιτήματα που δεν ευθυγραμμίζονται με την τυπική συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου, το οποίο υποδύεται ο απατεώνας με χρήση κλωνοποίησης φωνής.
  • Κλήσεις από άγνωστους αριθμούς: Αποφύγετε να απαντάτε σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς και να είστε προσεκτικοί ακόμα και όταν το αναγνωριστικό καλούντος εμφανίζει ένα οικείο όνομα ή αριθμό.
  • Επαλήθευση πληροφοριών: Εάν λάβετε μια ύποπτη κλήση, κλείστε το τηλέφωνο και επικοινωνήστε απευθείας με το άτομο ή τον οργανισμό, που υποτίθεται σας κάλεσε προηγουμένως, χρησιμοποιώντας έναν επαληθευμένο αριθμό τηλεφώνου ή διεύθυνση email.
  • Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους: Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να ενημερώνεστε συνεχώς για τις πιο πρόσφατες μορφές απάτης και να μοιράζεστε πληροφορίες με την οικογένεια και τους φίλους σας.
  • Αναφέρετε κάθε ύποπτη δραστηριότητα: Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης μέσω κλωνοποίησης φωνής, αναφέρετέ το στις αρμόδιες αρχές και στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεστε, εφόσον η απάτη αποσκοπούσε στην υποκλοπή σχετικών πληροφοριών.

Το μέλλον της κλωνοποίησης φωνής και της πρόληψης της απάτης

Ενώ η τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις, οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται επίσης για τον εντοπισμό και την πρόληψη αυτών των κακόβουλων δράσεων. Οι εταιρείες αναπτύσσουν εργαλεία για τον εντοπισμό συνθετικών φωνών και την προστασία από κακόβουλες δραστηριότητες.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι σημαντικό να ενημερώνεστε πάντα για τις πιο πρόσφατες μορφές απάτης και να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα για να προστατεύετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Με την κατάλληλη ενημέρωση και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να πέσετε θύμα απάτης μέσω κλωνοποίησης φωνής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 21/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tourismos
Εάν είσαι άνεργος ή εργαζόμενος στον Τουρισμό παίρνεις 1.250 ευρώ επίδομα εκτάκτως
Πώς άνεργοι και εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού (συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης) θα πάρουν 1.250 ευρώ επίδομα εκτάκτως! Ξεκινάνε οι...
Εάν είσαι άνεργος ή εργαζόμενος στον Τουρισμό παίρνεις 1.250 ευρώ επίδομα εκτάκτως