Thumbnail
Αυτός ο σιωνισμός λοιπόν επιδιώκει να κάνει όχι μόνο τους Παλαιστίνιους, αλλά και τα γύρω αραβικά κράτη «αόρατα», οικοδομώντας ένα «Μεγάλο Ισραήλ» και εκδιώκοντας τους πληθυσμούς τους, μετατρέποντάς τους σε «πρόσφυγες». Δηλαδή ό,τι υπέστησαν οι Εβραίοι από τους ναζιστές.

Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το νέο βιβλίο τού -κατά τη γνώμη μου- μεγαλύτερου εν ζωή δημόσιου διανοούμενου, του Εντσο Τραβέρσο, με τίτλο «Η Γάζα μπροστά στην Ιστορία».

Ο συγγραφέας από τις πρώτες κιόλας σελίδες ξεκαθαρίζει πως «η δική μου σκοπιά ξεφεύγει από την ομοφωνία της “χορωδίας”, με την έννοια ότι δεν συμπίπτει με τα αξιώματα αυτού του μικρού μέρους του κόσμου που ονομάζουμε Δύση, η οποία ισχυρίζεται ότι κατέχει όχι μόνο το μονοπώλιο της εξουσίας, αλλά και της ηθικής. Απέναντι σε αυτή τη συναινετική χορωδία, το κείμενό μου ήθελα να αποτελεί “αντίστιξη”».

Ο Τραβέρσο, γνωρίζοντας τη σχετικότητα των «ιστορικών αναλογιών», προχωρά σε μια τέτοια και μας λέει ότι ο Μάρτιν Χάιντεγκερ (ο οποίος παρέμεινε μέχρι τέλους συνειδητός υποστηρικτής των ναζί), κάνοντας αναφορά στους βομβαρδισμούς των γερμανικών πόλεων από τους Συμμάχους, θέλησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει τους Γερμανούς σαν θύματα του πολέμου και όχι σαν θύτες. Παρότι η θέση του αυτή έχει έναν σκληρό πυρήνα αλήθειας, με την έννοια ότι οι Σύμμαχοι σκότωσαν 600.000 αμάχους, δεν δικαιολογεί την αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο συγγραφέας μάς λέει ότι ο Χέρμπερτ Μαρκούζε, ο οποίος είχε αλληλογραφία με τον Χάιντεγκερ, τη διέκοψε πάραυτα μετά από αυτόν τον ισχυρισμό. Και σήμερα ονομάζει «χαϊντεγκεριανούς» όσους «τείνουν να μπερδεύουν τους επιτιθέμενους με τα θύματα». Και προσθέτει πως «στις γενοκτονίες, όσο πολύπλοκα και διαφορετικά και εάν είναι τα πλαίσια, υπάρχουν πάντα εκτελεστές και θύματα».

Εντσο Τραβέρσο, «Η Γάζα μπροστά στην Ιστορία»

Ο Τραβέρσο ξεκαθαρίζει από την αρχή τη θέση ότι η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική», με την έννοια ότι στράφηκε εναντίον αμάχων, ωστόσο «δεν ήταν μια ξαφνική έκρηξη μίσους, αλλά έχει μεγάλη γενεαλογία», καθώς το Ισραήλ επί δεκαετίες έφτιαξε τη «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου», τη Γάζα, με 2,5 εκατομμύρια «φυλακισμένους», στους οποίους επέβαλε κάθε είδους «τιμωρία»: να μην αφήνει να μπει ανθρωπιστική βοήθεια, να κόβει κατά καιρούς το νερό και το ηλεκτρικό, αλλά και να εκτελεί με drones, εξωδικαστικά, Παλαιστίνιους μαχητές, σκοτώνοντας ταυτόχρονα και τις οικογένειές τους.

Ο συγγραφέας αναλύει την ιστορία του «σιωνισμού» και μας λέει ότι ενώ ξεκίνησε σαν μια σοσιαλιστικού χαρακτήρα ιδεολογία, κατέληξε να είναι ένας σκληρός εθνικισμός και μάλιστα με έντονα χαρακτηριστικά ρατσισμού, σε βαθμό που πολλές αναλύσεις να τον ταυτίζουν με το «απαρτχάιντ» της Νότιας Αφρικής. Επίσης οι δυνάμεις που τον υιοθέτησαν εντός του Ισραήλ ήταν κυρίως η Δεξιά και η Ακροδεξιά, καθώς και οι φανατικοί θρησκόληπτοι Εβραίοι. Αυτός ο σιωνισμός έφτασε να επικαλείται βιβλικές υποσχέσεις, του τύπου πως ο Θεός είχε υποσχεθεί στον εκλεκτό του λαό τη Γη της Επαγγελίας, η οποία συνέπιπτε με το γερμανικό Lebensraum, το παγγερμανιστικό ιδεολόγημα του «ζωτικού χώρου», που οδήγησε τους ναζί και τον Χίτλερ σε ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στην Ευρώπη, ανατολική και δυτική. Αυτός ο σιωνισμός λοιπόν επιδιώκει να κάνει όχι μόνο τους Παλαιστίνιους, αλλά και τα γύρω αραβικά κράτη «αόρατα», οικοδομώντας ένα «Μεγάλο Ισραήλ» και εκδιώκοντας τους πληθυσμούς τους, μετατρέποντάς τους σε «πρόσφυγες». Δηλαδή ό,τι υπέστησαν οι Εβραίοι από τους ναζιστές.

Ο Τραβέρσο καταπιάνεται και με κάτι άλλο: αυτή τη μορφή λογοκρισίας που ταυτίζει τον αντισιωνισμό με τον αντισημιτισμό, θέλοντας να φιμώσει κάθε ανεξάρτητη φωνή διαμαρτυρίας για τα όσα εγκληματικά συμβαίνουν στη Γάζα. Το βιβλίο του, το οποίο εκδόθηκε στην Ιταλία τον Ιούνιο του 2024, περιέχει όλες τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις και επιβάλλεται να το διαβάσει κάθε σκεπτόμενος πολίτης που θέλει να είναι ενημερωμένος για έναν άδικο πόλεμο ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε 42.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους και περί τα 15.000 παιδιά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher
Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης
Οι ειδικότητες που ζητούνται για τις ΑΣΤΕ Κρήτης και Ρόδου
Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης