Για δεκαετίες οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη γεωλογική σύνθεση της αθέατης από τη Γη πλευράς της Σελήνης η οποία παρέμενε μυστηριώδης και μόλις πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε ουσιαστικά η εξερεύνηση της. Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία που φωτίζουν το γεωλογικό παρελθόν της αθέατης πλευράς στην οποία όπως φαίνεται υπήρχε μακράς διάρκειας ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν πετρώματα και χώμα που έχει συλλέξει ο ρομποτικός εξερευνητής Chang’e-6 της Κίνας από την αθέατη πλευρά της Σελήνης ο οποίος είναι και το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που έφτασε και κατάφερε να λειτουργήσει σε αυτή την περιοχή του φεγγαριού. Με δύο δημοσιεύσεις τους στις επιθεωρήσεις «Science» και «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η Σελήνη σχηματίστηκε με την αθέατη στη Γη πλευρά της να διαθέτει τεράστια ηφαίστεια που ανήκαν στην κατηγορία των υπερηφαιστείων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές περίπου 200 εκατ. έτη μετά τον σχηματισμό της Σελήνης τα ηφαίστεια της αθέατης πλευράς ενεργοποιήθηκαν και οι εκρήξεις ήταν συνεχείς. Εντοπίστηκαν ηφαιστειακά πετρώματα και υλικά η χρονολόγηση των οποίων δείχνει ότι οι εκρήξεις ξεκίνησαν πριν από περίπου 4,2 δισ. έτη και διήρκεσαν περίπου 1,4 δισ. έτη δημιουργώντας εκτός των άλλων τεράστιους κρατήρες στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπήρχε ηφαιστειακή δραστηριότητα στην μόνιμα ορατή από τη Γη πλευρά της Σελήνης αλλά αυτά τα νέα ευρήματα διευρύνουν την κατανόησή μας για τη σεληνιακή γεωλογία συμβάλλοντας εκτός των άλλων στην καλύτερη οργάνωση επανδρωμένων και μη αποστολών στο φεγγάρι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση