MANIFEST
Το λεξικό του Cambridge την ανακηρύσσει «λέξη της χρονιάς» για το 2024

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι συντακτικές ομάδες γνωστών λεξικών ανά τον κόσμο επιλέγουν τη λέξη της χρονιάς που φεύγει.

Το Cambridge Dictionary, εκ των παλαιότερων λεξικών του πλανήτη, επέλεξε τη λέξη “manifest” ως κορυφαία για το 2024, μετά από τη δημοφιλία που απέκτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρότι η λέξη δεν είναι νέα -ως επίθετο εμφανίζεται στην αγγλική γλώσσα ήδη από τον 14ο αιώνα- η απόφαση του λεξικού βασίστηκε στη σύγχρονη χρήση της ως ρήμα. 

Ως manifestation, ορίζεται ως η “τυφλή” πίστη σε κάτι, χωρίς να αφήνεις περιθώριο αποτυχίας ή αστοχίας σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Είναι η ικανότητα να χρησιμοποιείς τη δύναμη του μυαλού για να δημιουργήσεις την πραγματικότητα στην οποία αποσκοπείς.. 

Οι επιστήμονες ερμηνεύουν τη σημασία του “manifest” ως εξής: «να φαντάζεσαι ότι πετυχαίνεις κάτι που θέλεις, με την πεποίθηση ότι έτσι θα το κάνεις πιο πιθανό να συμβεί».

Η τραγουδίστρια Dua Lipa, η οποία φέτος ηγήθηκε του φεστιβάλ Glastonbury, έχει αποδώσει την επιτυχία της στη δύναμη του “manifesting”. Όπως δήλωσε: «Το manifesting είναι πολύ σημαντικό για μένα. Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν βάζεις πράγματα στο σύμπαν, υποσυνείδητα δουλεύεις για να τα πετύχεις».

Η Simone Biles, η θρυλική γυμνάστρια με τις πολυάριθμες διακρίσεις, έχει επίσης αποδώσει την επιτυχία της στη δύναμη του “manifesting”. Από μικρή ηλικία, μιλούσε για το πώς οραματιζόταν τη μελλοντική της επιτυχία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της νοητικής προετοιμασίας.

Σύμφωνα με τη Wendalyn Nichols, διευθύντρια εκδόσεων του Cambridge Dictionary, η λέξη “manifest” σημείωσε σημαντική αύξηση στις αναζητήσεις το 2024, με πάνω από 130.000 αναζητήσεις στον ιστότοπο του λεξικού. «Η χρήση της επεκτάθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης λόγω των γεγονότων του 2024, δείχνοντας πώς οι έννοιες μιας λέξης μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε.

Η λέξη “manifest”, που προέρχεται από τα γαλλικά και τα λατινικά, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα αγγλικά στα τέλη του 14ου αιώνα από τον Chaucer με την έννοια του “ξεκάθαρου” ή “προφανούς”, ενώ ο Σαίξπηρ τη χρησιμοποίησε τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα, δίνοντας έμφαση στη σημασία του να κάνεις κάτι φανερό.

Η λέξη έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό από το 1561 για να περιγράψει τον πλήρη κατάλογο φορτίου ενός πλοίου, ενώ η φράση “manifest destiny” συνδέθηκε με την ιδέα της επέκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών προς τα δυτικά τον 19ο αιώνα.

Το νέο νόημα της λέξης

Η πιο σύγχρονη έννοια του “manifest” καταγράφεται για πρώτη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα. Ωστόσο, η δημοφιλία της αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας ώθηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Sander van der Linden, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, απέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην πανδημία την εκλαΐκευση του όρου, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει επιστημονική εγκυρότητα.

Σε μία από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις περί manifesting, η TikToker εξηγεί στους υπόλοιπους της εφαρμογής πώς να κάνουν «manifest» μέσα σε 24 ώρες, μετά από ερώτηση σχετικά με το «φλερτ».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η influencer συμβουλεύει τους ακολούθους της να δημιουργήσουν στο κεφάλι τους την εικόνα που θα ήθελαν να γίνει πραγματικότητα, με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορούν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023, το ίδιο λεξικό ανακήρυξε το “hallucinate” («έχω παραισθήσεις»), ως τη λέξη της χρονιάς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syriza11
ΣΥΡΙΖΑ σε Υπ. Παιδείας: «Πού είναι το Harvard και το Yale;»
«Ποιο ήταν το αφήγημα της κυβέρνησης; Ότι, δήθεν, τα διεθνώς φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα ‘τρέξουν’ για να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα»
ΣΥΡΙΖΑ σε Υπ. Παιδείας: «Πού είναι το Harvard και το Yale;»