επιδοομα
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν πάνω από 1 εκατομμύριο δικαιούχους, ενώ σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, από το 2025 θα θεσπιστούν νέα περιουσιακά κριτήρια

Αναμένονται σημαντικές αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ το 2025, με την καταβολή αυξημένων ποσών για εκατομμύρια δικαιούχους. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει νέα κριτήρια για την κατανομή των επιδομάτων, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις τραπεζικές καταθέσεις και τα ΙΧ αυτοκίνητα των δικαιούχων.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν πάνω από 1 εκατομμύριο δικαιούχους, ενώ σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, από το 2025 θα θεσπιστούν νέα περιουσιακά κριτήρια.

Αυτά θα περιλαμβάνουν τεκμήρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας και τα καταθέσεις, καθώς και για τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία θα επηρεάζουν την καταβολή των επιδομάτων.

Για το επίδομα παιδιού, εξετάζεται το ενδεχόμενο το όριο της ακίνητης περιουσίας να φτάσει έως τις 220.000 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα από 4 παιδιά, ενώ για τις καταθέσεις το όριο ενδέχεται να φτάνει τα 25.000 ευρώ. Παράλληλα, για τα ΙΧ αυτοκίνητα, το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης μπορεί να φτάνει τα 20.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, τα επιδόματα που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές είναι:

  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ): Αυξάνεται το ποσό από τα 216,54 ευρώ στα 250,75 ευρώ για κάθε παιδί, με στοχευμένα κριτήρια περιουσίας και καταθέσεων.
  • Επίδομα Στέγασης: Το ποσό αυξάνεται από τα 70 ευρώ στα 125 ευρώ, με 30% επιπλέον για κάθε παιδί και αυστηρά κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων.
  • Επίδομα Παιδιού: Ενοποιούνται οι κλίμακες και αυξάνονται τα ποσά, με την τρίτη κλίμακα να διαμορφώνεται στα 45 ευρώ ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο και τα επόμενα παιδιά.
  • Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Η πρώτη κλίμακα αυξάνεται σε 75 ευρώ και φτάνει τα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Η εφαρμογή των νέων κριτηρίων αναμένεται να αυξήσει τις δαπάνες κατά 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων, με εκτίμηση ότι δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους ενδέχεται να χάσουν τα επιδόματα λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων. Παράλληλα, θα υπάρξουν και εκπτώσεις επί του εισοδήματος, που θα ανοίξουν την πόρτα σε χιλιάδες δικαιούχους που τα έχαναν λόγω των ετήσιων αυξήσεων.

Με αυτές τις αλλαγές, οι αρχές επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη διαφάνεια και τη δικαιότερη κατανομή των πόρων, δίνοντας προτεραιότητα στους πραγματικά ανάγκες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doc_20121129_1027943_adedy.jpg
ΑΔΕΔΥ – Εκδήλωση: «Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο. Νομικές – κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Λάρισα, 27 Ιανουαρίου 2025, στο Αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας
ΑΔΕΔΥ – Εκδήλωση: «Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο. Νομικές – κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις»
Στέφανος Παραστατίδης
Παραστατίδης: Μετά από δύο “μεταρρυθμίσεις” της ΝΔ η επαγγελματική εκπαίδευση στο σημείο μηδέν
Eνα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος, ούτε καν στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται για την...
Παραστατίδης: Μετά από δύο “μεταρρυθμίσεις” της ΝΔ η επαγγελματική εκπαίδευση στο σημείο μηδέν
Χρήματα
Aμερικανικού δολάριο: Ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το δημοφιλές σύμβολο του
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του συμβόλου του δολαρίου, κάποιες με λιγότερα αποδεικτικά στοιχεία αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες
Aμερικανικού δολάριο: Ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το δημοφιλές σύμβολο του