Thumbnail
Η Ελλάδα θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ψηφιακή προστασία των ανηλίκων με τη θέσπιση της Ηλικίας Ψηφιακής Ενηλικίωσης στα 15 έτη και την εισαγωγή πρωτοποριακών ψηφιακών εργαλείων γονικού ελέγχου

Η "Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο" στοχεύει στην υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό και ωφέλιμο περιεχόμενο.

Το Kids Wallet, που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2025, αποτελεί το κεντρικό εργαλείο της νέας στρατηγικής. Η εφαρμογή θα συνδέεται απευθείας με το Gov.gr Wallet των γονέων, επιτρέποντας την αυτόματη πιστοποίηση ηλικίας και τον έλεγχο πρόσβασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες. Οι γονείς θα μπορούν να ρυθμίζουν χρονικά διαστήματα χρήσης, να εγκρίνουν συγκεκριμένες εφαρμογές και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους.

Η πλατφόρμα parco.gov.gr, που είναι ήδη διαθέσιμη, προσφέρει λεπτομερείς οδηγίες για τη ρύθμιση γονικού ελέγχου σε συσκευές iOS και Android. Το σύστημα περιλαμβάνει προκαθορισμένα προφίλ ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και επιτρέπει την προσαρμογή των ρυθμίσεων στις ανάγκες κάθε οικογένειας.

Η νέα νομοθεσία υποχρεώνει όλους τους κατασκευαστές συσκευών που πωλούνται στην Ελλάδα να προεγκαθιστούν λογισμικό γονικού ελέγχου. Οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν τακτικές ενημερώσεις και τεχνική υποστήριξη για τα συστήματα προστασίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα πρωτοστατεί με την πρόταση ενός ολοκληρωμένου Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων των Παιδιών, που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο. Ο Χάρτης θα αντιμετωπίζει εθιστικές πρακτικές, θα περιορίζει τη δημιουργία προφίλ χρηστών και θα θεσπίζει αυστηρότερα πρότυπα για το περιεχόμενο που απευθύνεται σε ανηλίκους.

Μια ειδική εθνική ομάδα εργασίας αναλαμβάνει την προετοιμασία προτάσεων για την αναθεώρηση του Digital Services Act και τη διαμόρφωση του νέου Digital Fairness Act. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου που θα προστατεύει αποτελεσματικά τους ανήλικους χρήστες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφαρμογή των μέτρων συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία, όπως η "Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης" και τα εργαστήρια ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Παράλληλα, σχεδιάζεται εκτενής ενημερωτική εκστρατεία για γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι πάροχοι πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης καλούνται να συμμορφωθούν με τα νέα πρότυπα, ενσωματώνοντας μηχανισμούς επαλήθευσης ηλικίας και φιλτράρισμα περιεχομένου. Προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 67% των Ευρωπαίων γονέων υποστηρίζει τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων προστασίας, ενώ το 82% θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη εργαλείων γονικού ελέγχου. Επιπλέον, άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο 7,5 ώρες ημερησίως στο διαδίκτυο, με το 45% να παρουσιάζει σημάδια εξάρτησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: insomnia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 3/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κρίση στη Νότια Κορέα
Κρίση στη Νότια Κορέα: Μονάδα του στρατού και σωματοφύλακες εμπόδισαν τη σύλληψη του έκπτωτου προέδρου Γιουν
Πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα: Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο Γιουν
Κρίση στη Νότια Κορέα: Μονάδα του στρατού και σωματοφύλακες εμπόδισαν τη σύλληψη του έκπτωτου προέδρου Γιουν