Παιδί με τάμπλετ στο κρεβάτι
Το 15% των μαθητών και το 11% των εκπαιδευτικών γνώριζαν deepfakes ατόμων του σχολείου τους που ήταν προσωπικές ή σεξουαλικά σαφείς

Εκτεθειμένα στα deepfakes φαίνεται πως είναι τα παιδιά, με το 40% των μαθητών και το 29% των καθηγητών να δηλώνουν πως γνώριζαν για deepfake κάποιου που σχετίζεται με το σχολείο τους και το οποίο κοινοποιήθηκε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Center for Democracy & Technology, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επικεντρώνεται στα ψηφιακά δικαιώματα.

Τα deepfakes είναι μη αυθεντικές εικόνες, βίντεο ή ηχογραφήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και φαίνονται αληθινά αλλά έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία ή έχουν πλαστογραφηθεί.

Όπως επισημαίνει το CNN, όταν πραγματικές ή ψεύτικες γυμνές εικόνες ενός ατόμου καταλήγουν στο διαδίκτυο, μπορεί να θέσουν το θύμα σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, αυτοκτονίας και σεξουαλικής επίθεσης. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει τα θύματα να βγουν ραντεβού ή να βρουν δουλειά, επειδή αυτές οι εικόνες μπορεί να εμφανιστούν όταν οι άνθρωποι ψάχνουν γι’ αυτά στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς δήλωσαν ότι τα σχολεία τους δεν έχουν κοινοποιήσει πολιτικές και διαδικασίες μαζί τους σχετικά με τις μη συναινετικές προσωπικές εικόνες deepfake, συμπεριλαμβανομένου του 57% των μαθητών γυμνασίου, του 62% των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του 67% των γονέων μαθητών γυμνασίου και λυκείου, σύμφωνα με την έρευνα του Center for Democracy & Technology.

Αντί να προσπαθούν να αποτρέψουν αυτά τα περιστατικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα σχολεία τείνουν να ενεργούν αφού έχουν συμβεί. Στη συνέχεια επικεντρώνονται στην τιμωρία των δραστών χωρίς να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη στα θύματα, διαπίστωσε η έρευνα.

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά

Ακόμη και όταν τα deepfakes δεν είναι πραγματικά, οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν ότι οι βλάβες τους μπορεί να είναι. Τα θύματα συχνά βιώνουν ψυχολογική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής στεναχώριας, του άγχους, της κατάθλιψης, της αίσθησης ταπείνωσης και της αδυναμίας, και ορισμένοι αναφέρουν ακόμη και ότι έχουν υποστεί διαταραχή μετατραυματικού στρες. Συχνά επίσης υφίστανται συναισθηματικές και κοινωνικές βλάβες.

Τα θύματα συχνά αντιμετωπίζουν οικονομική ζημία, πρόσθεσε, επειδή πολλοί προσλαμβάνουν εταιρείες για να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το περιεχόμενο από το διαδίκτυο. Γι’ αυτό πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά όχι μόνο ότι δεν πρέπει να δημιουργούν deepfakes, αλλά και γιατί δεν πρέπει ποτέ να εμπλέκονται με αυτά μοιράζοντας ή κάνοντας like.

Με πληροφορίες από CNN

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές κλπ): 20 Ιανουαρίου ξεκινάει το πρόγραμμα που σας μοριοδοτεί

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χρυσές λίρες
Χρυσή λίρα: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή της
Αναλυτές αναφέρουν πώς πίσω από την άνοδο της χρυσής λίρας βρίσκεται η μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να...
Χρυσή λίρα: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή της