pigouinoi
Όταν τα ζώα «χωρίζουν» - Οι λόγοι πίσω από τις αλλαγές συντρόφου στον ζωικό κόσμο

Ο χωρισμός ζώων, όπως το παράδειγμα των χελωνών Γκαλαπάγκος Μπίμπι και Πόλντι, μπορεί να προκαλεί απορίες, ειδικά όταν αφορά είδη που φαίνονται να ζουν για πολλά χρόνια σε συντροφικότητα. Ωστόσο, τα ζώα χωρίζουν για διάφορους λόγους που σχετίζονται με τις ανάγκες τους για επιβίωση, αναπαραγωγή και κοινωνική αλληλεπίδραση.

Αρχικά, στα ζώα υπάρχουν διαφορές μεταξύ κοινωνικής και σεξουαλικής μονογαμίας. Ενώ η κοινωνική μονογαμία μπορεί να συμβαδίζει με την δημιουργία ισχυρών δεσμών και συνεργασιών, η σεξουαλική μονογαμία δεν είναι πάντα δεδομένη. Στα πτηνά, για παράδειγμα, η κοινωνική μονογαμία παρατηρείται σε ποσοστό άνω του 90%, όμως πολλές φορές τα πουλιά δεν είναι σεξουαλικά μονογαμικά, καθώς άλλα πτηνά «υποβόσκουν» σαν πατέρες των απογόνων. Στα θηλαστικά, η κοινωνική μονογαμία είναι σπανιότερη, καθώς τα αρσενικά συνήθως δεν συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα των μικρών, εκτός από ορισμένα είδη όπου ο μπαμπάς συμμετέχει στην ανατροφή των απογόνων, όπως στα πτηνά.

Η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης επηρεάζουν τις σχέσεις και αναπαραγωγικές στρατηγικές των ζώων. Στα αυστραλιανά πουλιά, για παράδειγμα, η αναπαραγωγή εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες και τις περιόδους ξηρασίας, ενώ άλλα είδη, όπως το περιπλανώμενο άλμπατρος, απαιτούν μακροχρόνιους δεσμούς για την ανατροφή των απογόνων. Αντίθετα, τα βραχύβια είδη μπορεί να εγκαταλείψουν σύντομα τους συντρόφους τους για να αυξήσουν τις ευκαιρίες αναπαραγωγής.

Η επιστήμη εξετάζει και άλλους παράγοντες, όπως η θνησιμότητα ή η αλλαγή περιβαλλόντων λόγω κλιματικής αλλαγής, που μπορούν να οδηγήσουν τα ζώα σε αλλαγή συντρόφου. Στην περίπτωση των θαλασσοβάτων στην Ανταρκτική, η αύξηση του χιονιού κατά την αναπαραγωγική περίοδο συνδέεται με αυξημένα ποσοστά «διαζυγίων», καθώς η αποτυχία επώασης λόγω του χιονιού μπορεί να οδηγεί σε αλλαγές στη στρατηγική αναπαραγωγής.

Συνολικά, οι «χωρισμοί» στον ζωικό κόσμο συμβαδίζουν με τις εξελικτικές ανάγκες για επιβίωση και αναπαραγωγή, και συχνά αντανακλούν τη στρατηγική των ειδών για να αυξήσουν τις πιθανότητες αναπαραγωγής και επιβίωσης στον μεταβαλλόμενο φυσικό τους κόσμο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

oasa_il_eisitirio.jpg
Ανέπαφες πληρωμές: Πότε εφαρμόζονται στο μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ – Όλες οι αλλαγές
Το νέο σύστημα, που θα περιλαμβάνει τη χρήση τραπεζικών καρτών (χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων) και κινητών συσκευών (smartphones,...
Ανέπαφες πληρωμές: Πότε εφαρμόζονται στο μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ – Όλες οι αλλαγές
vivlio
«Νήδυμος»: Η σημασία και η ετυμολογία μιας σπάνιας λέξης της ελληνικής γλώσσας
Η λέξη «νήδυμος» αναφέρεται σε κάτι ή κάποιον που δεν ταράζεται ή αναστατώνεται από τίποτα. Η χρήση της υποδηλώνει την ηρεμία, την αταραξία και τη...
«Νήδυμος»: Η σημασία και η ετυμολογία μιας σπάνιας λέξης της ελληνικής γλώσσας