Τα στοιχεία από την Ενδιάμεση Έκθεση για την Οικονομία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ φέρνουν στο φως μια ανησυχητική πραγματικότητα για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Παρά την αυξανόμενη πίεση για αύξηση των μισθών και βελτίωση της ευημερίας, η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όρους αγοραστικής δύναμης.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2023 ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα ανήλθε σε 17.013 ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη χαμηλότερη θέση της Ε.Ε.
Αντίστοιχα, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, μετρώντας σε όρους PPS (κατά Purchasing Power Standard), ήταν 21.004 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο στην Ε.Ε. Το γεγονός αυτό δείχνει το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των μισθών στην Ελλάδα και άλλων κρατών της Ε.Ε., ιδιαίτερα από χώρες της Βαλκανικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, στις οποίες οι μισθοί είναι πιο κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η σύγκριση με τις γειτονικές χώρες είναι απογοητευτική. Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 1.365 PPS σε σχέση με τη Βουλγαρία, κατά 2.743 PPS από τη Σλοβακία και κατά 3.100 PPS από την Ουγγαρία. Η διαφορά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή όταν συγκρίνεται με την Κροατία και τη Ρουμανία, όπου οι μισθοί είναι σχεδόν διπλάσιοι σε όρους αγοραστικής δύναμης.
Η έκθεση της ΓΣΕΕ αναδεικνύει το μεγάλο έλλειμμα ευημερίας που πλήττει τους Έλληνες εργαζόμενους, καθώς οι αυξήσεις στους μισθούς είναι περιορισμένες. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη μέσω πολιτικών για αύξηση των μισθών, οι αυξήσεις αυτές παραμένουν υποτονικές. Το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε μία από τις χαμηλότερες αυξήσεις μισθών στην Ε.Ε., με το ποσοστό να ανέρχεται μόλις στο 7,3%. Ωστόσο, λόγω της υψηλής πληθωριστικής πίεσης, η πραγματική αύξηση ήταν αρνητική, με τις αποδοχές να μειώνονται κατά 6,3%.
Η πληθωριστική κρίση, η οποία έπληξε τη χώρα την τελευταία τετραετία, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη δυσχερή θέση των Ελλήνων εργαζομένων. Οι τιμές στα βασικά αγαθά, όπως η ένδυση και η διατροφή, αυξήθηκαν με διψήφιους ρυθμούς, γεγονός που μείωσε σημαντικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η αύξηση του κόστους ζωής, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες αυξήσεις στους μισθούς, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο φτώχειας και ανισότητας, που επιδεινώνει την κοινωνική συνοχή.
Τα στοιχεία για την πραγματική αμοιβή ανά ώρα είναι επίσης αποκαλυπτικά: οι εργαζόμενοι σε τομείς όπως οι κατασκευές και οι τέχνες υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες πραγματικού εισοδήματος. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στους τομείς αυτούς, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση, έχει οδηγήσει σε απογοητευτικά αποτελέσματα για τους μισθωτούς.
Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς εργασίας καλούνται να βρουν λύσεις για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Όμως, το αφήγημα περί αυξήσεων μισθών φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς η ακρίβεια και οι κοινωνικές ανισότητες συνεχώς διογκώνονται. Ο Γιώργος Χριστόπουλος από τη ΓΣΕΕ επισημαίνει με έμφαση ότι η ελληνική οικονομία δεν ακολουθεί την κατεύθυνση που απαιτείται για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των εργαζομένων, ενώ η έλλειψη επενδύσεων και η χαμηλή τεχνολογική αναβάθμιση της αγοράς εργασίας προσθέτουν κι άλλο βάρος στη θέση της Ελλάδας.
Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά τις αυξήσεις των μισθών, οι Έλληνες εργαζόμενοι παραμένουν σε μία δύσκολη οικονομική θέση, με την αγοραστική δύναμη τους να είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ε.Ε. Η κατάσταση απαιτεί άμεσες και συντονισμένες δράσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την καταπολέμηση της φτώχειας και του πληθωρισμού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση