Σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2025 τιμάται η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και της Αγίας Μαργαρίτας
Σήμερα έχουν γιορτή οι:
Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία *
Μαργαρίτα, Ρίτα, Μαργαρίτης *
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της χριστιανικής παράδοσης, γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, ένα μικρό χωριό της Καππαδοκίας, κοντά στη Ναζιανζό. Ο τόπος καταγωγής του συνδέεται στενά με την ταυτότητά του, καθώς συχνά αναφέρεται και ως Ναζιανζηνός.
Παιδική ηλικία και εκπαίδευση
Οι γονείς του, Γρηγόριος και Νόννα, βαπτίστηκαν Χριστιανοί λίγο μετά τη γέννησή του, και ο πατέρας του έγινε αργότερα επίσκοπος Ναζιανζού. Ο νεαρός Γρηγόριος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον βαθιά εμποτισμένο από τις χριστιανικές αξίες, γεγονός που καθόρισε την πνευματική του πορεία. Από μικρή ηλικία έδειξε τα εξαιρετικά του χαρίσματα, ιδιαίτερα την αγάπη του για τη γνώση.
Η καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του τού επέτρεψε να σπουδάσει στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της εποχής. Σπούδασε στην Καισάρεια, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, όπου συνάντησε τον Μέγα Βασίλειο, δημιουργώντας μια βαθιά φιλία που θα διαρκούσε μια ζωή.
Από την ερημία στην ιερατική διακονία
Μετά τις σπουδές του, ο Γρηγόριος επέστρεψε στη Ναζιανζό, όπου βαπτίστηκε από τον πατέρα του και αφιερώθηκε στη διδασκαλία της χριστιανικής πίστης στους νέους. Παρότι ο πόθος του ήταν να ζήσει μια ασκητική ζωή στον Πόντο, κοντά στον φίλο του Βασίλειο, ο πατέρας του τον κάλεσε να επιστρέψει για να τον βοηθήσει στο έργο του.
Κατά την περίοδο των διωγμών του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο Γρηγόριος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση της πίστης. Οι λόγοι του ενάντια στον χριστιανομάχο αυτοκράτορα αποτέλεσαν πηγή θάρρους για τους πιστούς, ενώ η δράση του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους υπερασπιστές της Ορθοδοξίας.
Ο αγώνας για την Ορθοδοξία
Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του ήταν η πρόσκλησή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Ορθοδοξία κινδύνευε από τις αιρέσεις. Παρά τις αντιξοότητες, ο Γρηγόριος μετέτρεψε έναν μικρό ναό, την Αγία Αναστασία, σε κέντρο αναγέννησης της πίστης. Εκεί εκφώνησε τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους του, οι οποίοι αποτέλεσαν ακρογωνιαίο λίθο της ορθόδοξης θεολογίας, υπερασπίζοντας τη θεότητα του Υιού και Λόγου του Θεού.
Το 381 μ.Χ., ο Γρηγόριος αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και προήδρευσε στη Β' Οικουμενική Σύνοδο, όπου συνέβαλε στη συμπλήρωση του Συμβόλου της Πίστεως. Παρά τις επιτυχίες του, η εσωτερική διχόνοια και ο φθόνος ορισμένων επισκόπων τον ώθησαν να παραιτηθεί από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, παραδίδοντας ένα μάθημα ταπείνωσης και αφοσίωσης στην Εκκλησία.
Το τέλος μιας φωτεινής ζωής
Ο Γρηγόριος επέστρεψε στη Ναζιανζό, όπου αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη συγγραφή και την προσευχή. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει θεολογικούς λόγους, επιστολές και ποιήματα, τα οποία αποτελούν πολύτιμη πνευματική κληρονομιά.
Στις 25 Ιανουαρίου 391 μ.Χ., άφησε την τελευταία του πνοή, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της Εκκλησίας. Η αγία κάρα του φυλάσσεται σήμερα στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος.
Η μνήμη του Αγίου
Η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο στις 25 Ιανουαρίου, καθώς και στις 30 Ιανουαρίου, κατά τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Η αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία, η ταπεινότητα και το συγγραφικό του έργο τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους Πατέρες της Εκκλησίας.
Ο βίος και η δράση του Αγίου Γρηγορίου μας υπενθυμίζουν τη δύναμη της πίστης, της μόρφωσης και της ταπεινότητας, εμπνέοντας γενιές πιστών να ακολουθούν το παράδειγμά του.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση