santorini
Σεισμική δραστηριότητα και προβληματισμός επιστημόνων – «Χρειαζόμαστε χρόνο για ασφαλή συμπεράσματα»

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, ενώ το επιστημονικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, επισημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. «Αν οι επόμενες ημέρες συνεχίσουν να είναι ήρεμες, θα μπορούμε να μιλάμε για κάποια αλλαγή στη σεισμικότητα. Ωστόσο, για την ώρα, οι διακυμάνσεις που παρατηρούμε απαιτούν χρόνο για να αξιολογηθούν», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, από το καλοκαίρι η Σαντορίνη έχει παρουσιάσει μια διόγκωση της τάξης του 4%, ένδειξη που θυμίζει το φαινόμενο του 2011, όταν παρατηρήθηκε παρόμοια μετατόπιση χωρίς όμως να οδηγήσει σε ηφαιστειακή έκρηξη. Το ηφαίστειο Κολούμπος, που παρακολουθείται με υποθαλάσσιους σεισμογράφους και drones, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των ερευνών.

«Υπάρχει η υπόθεση ότι οι σεισμοί που καταγράφονται αυτή τη στιγμή σχετίζονται με την άνοδο του μάγματος προς την επιφάνεια. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι το ηφαίστειο φουσκώνει και ταυτόχρονα έχουμε σεισμική δραστηριότητα», αναφέρει ο Κώστας Συνολάκης.

Το ερώτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι αν η σεισμικότητα θα μπορούσε να επηρεάσει τη δραστηριότητα του ηφαιστείου. «Δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς απαντήσεις. Αυτό που απαιτείται είναι συνεχείς μετρήσεις και προσεκτική ανάλυση των δεδομένων. Όσο πιο γρήγορα έχουμε διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι θα είμαστε για όσα μπορεί να ακολουθήσουν», καταλήγει ο καθηγητής.

«Κοιτάζω τι θα γίνει σε περίπτωση που έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αν θα έχουμε τσουνάμι. Χρειάζεται εγρήγορση και προετοιμασία»

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν το ηφαίστειο του Κολούμπου βρίσκεται σε μια φάση που αρχίζει να ξυπνάει ή να η σεισμικότητα συνδέεται με τις ηφαιστειακές φλέβες και ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα μικρό καινούργιο ηφαίστειο, όπως έχουμε δει, στον βυθό».

«Εγώ αυτό που κοιτάζω είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που έχουμε μεγαλύτερο σεισμό ή μια έκρηξη, αν θα έχουμε τσουνάμι, τι προετοιμασία υπάρχει και κάνουμε σενάρια τα οποία επεξεργαζόμαστε τώρα, για το τι αντίκτυπο θα έχει αυτό το τσουνάμι στα νησιά του Αιγαίου».

«Είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα που δεν προλαβαίνουμε να την κάνουμε. Υπάρχουν πολλά σενάρια. Για κάθε νησί είναι διαφορετικό, για κάθε παραλία είναι διαφορετικό. Αλλά χρειάζεται εγρήγορση και προετοιμασία και ελπίζω να λειτουργήσει καλά το 112 και αν όλοι ακολουθήσουν άμεσα τις οδηγίες των Αρχών νομίζω ότι δεν θα έχουμε θύματα. Δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι σαν το τσουνάμι της Ινδονησίας ή το τσουνάμι της Ιαπωνίας αλλά παρ’ όλα αυτά όταν μας χτυπήσει την πόρτα, ελπίζω να είμαστε προετοιμασμένοι».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία Καρυστιανού
Τέμπη: Η Μαρία Καρυστιανού κατέθεσε μήνυση κατά του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή
Μήνυση κατά του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, για σοβαρές παραλήψεις και κακοδιαχείριση των στοιχείων που αφορούν το τραγικό δυστύχημα των...
Τέμπη: Η Μαρία Καρυστιανού κατέθεσε μήνυση κατά του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή
piano-1655558_960_720_0.jpg
Πανελλαδικές 2025: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμπλήρωσης του Μητρώου Πιανιστικής Συνοδείας για την εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία»
Προθεσμία έως και την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025
Πανελλαδικές 2025: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμπλήρωσης του Μητρώου Πιανιστικής Συνοδείας για την εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία»