Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών του Οργανισμού, της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, και άλλοι αξιωματούχοι από τη διοίκηση και τα σώματα ασφαλείας.
Μετά από την παρουσίαση και εξέταση των τελευταίων δεδομένων, διατυπώθηκαν τα εξής συμπεράσματα:
Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Ανύδρου: Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, εμφανίζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα. Ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός ήταν μεγέθους 5.3.
Αιτίες της σεισμικής δραστηριότητας: Η δραστηριότητα αυτή συνδέεται με υποθαλάσσια ρήγματα που εντάσσονται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής, με συνδυασμό τεκτονικών και βαθύτερου μαγματισμού.
Η κατάσταση της καλδέρας της Σαντορίνης: Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σταθερή, ωστόσο παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, η οποία παρακολουθείται στενά.
Κατάσταση δημόσιων κτιρίων: Με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά απέναντι στις σεισμικές δυνάμεις.
Σημειώματα Προληπτικών Μέτρων: Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα εξής προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ.) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές.
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα στα σημεία με έντονες κλίσεις και κινδύνους κατολισθήσεων.
- Σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές.
- Τα σχολεία στις περιοχές Θήρα, Ίος, Ανάφη και Αμοργό να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025.
Οι Επιτροπές θα συνέλθουν εκ νέου στις 21 Φεβρουαρίου 2025 για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να δώσουν νέες οδηγίες αν κριθεί αναγκαίο.
Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την αντισεισμική προστασία, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες του ΟΑΣΠ (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση