Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανύδρου, που αφορά την αυξημένη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, συνεχίζουν να απασχολούν τους επιστήμονες και τους πολίτες. Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, επιβεβαιώνει ότι οι δραστηριότητες που ανέφερε στις 5 Φεβρουαρίου συνεχίζονται, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν μια μείωση του κινδύνου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει στην περιοχή της Άνυδρου, με τα επίκεντρα των σεισμών να εντοπίζονται εκεί, ενώ η κατάσταση είναι πιο ήρεμη και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης.
Η περιοχή δεν εμφανίζει ενδείξεις για δημιουργία νέου κρατήρα, με την όποια δραστηριότητα να οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα και την κίνηση του μάγματος. Η πιθανότητα έκρηξης είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν ενδείξεις όπως ανύψωση του κρατήρα, εκπομπή αερίων και αύξηση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Ζεληλίδης, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά στο μέλλον, ανάλογα με την πορεία του μάγματος.
Παράλληλα, ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφέρει ότι το φαινόμενο δεν έχει σχέση με τεκτονική διαδικασία και το μάγμα βρίσκεται σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων, καθιστώντας την έξοδό του στην επιφάνεια αρκετά δύσκολη. Αν και η παρουσία του μαγματικού υλικού στη περιοχή είναι ισχυρή, είναι πολύ πιθανό ότι οι αλλαγές θα εξελιχθούν σε χιλιάδες χρόνια και δεν προβλέπεται η δημιουργία ηφαίστειο στην παρούσα φάση.
Αναφορικά με τις έρευνες της γεωλόγου του ΕΚΠΑ, Εύης Νομικού, οι μελέτες καταδεικνύουν ότι η σεισμική διέγερση στην περιοχή προκύπτει από τη διείσδυση μάγματος στο φλοιό της Ανύδρου. Η κίνηση αυτή ασκεί τεκτονικές τάσεις που οδηγούν σε ενεργοποίηση ρηγμάτων και δημιουργία ηφαιστειακών φλεβών. Παρόλο που οι σεισμοί παραμένουν ισχυροί, η πιθανότητα έκρηξης είναι μικρή για το άμεσο μέλλον.
Οι επιστήμονες, όπως η κ. Νομικού, τονίζουν τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της περιοχής και της συγκέντρωσης δεδομένων από τους σεισμογράφους, για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη προειδοποίηση και η αποφυγή πανικού. Ο στόχος είναι η σωστή ενημέρωση του κοινού χωρίς υπερβολές, καθώς τα ηφαίστεια είναι φυσικά φαινόμενα και η κίνηση του μάγματος αποτελεί συνήθη διεργασία του πλανήτη μας.
Η κοινή επιστημονική θέση είναι σαφής: ενώ η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίζεται, η κατάσταση παραμένει ήρεμη και δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής.
Πηγή: newsbomb.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση