Ο Ισαάκ Νεύτωνας, ο διακεκριμένος επιστήμονας γνωστός για τη διατύπωση των νόμων της κίνησης και της βαρύτητας, προέβλεψε ότι ο κόσμος, όπως τον γνωρίζουμε, θα τελειώσει το 2060.
Ο Νεύτωνας έγραψε αυτή τη δυσοίωνη προειδοποίηση σε ένα σημείωμα πάνω από μια σειρά μαθηματικών υπολογισμών πριν από περισσότερα από 300 χρόνια. Πίστευε στις βιβλικές οράσεις της Αποκάλυψης - συγκεκριμένα στη Μάχη του Αρμαγεδδώνα - και βάσισε την πρόβλεψή του στην προτεσταντική ερμηνεία της Αγίας Γραφής και σε γεγονότα που ακολούθησαν τη βιβλική ιστορία.
Αυτός ο προφητευμένος πόλεμος περιγράφεται στο τελευταίο κεφάλαιο του Βιβλίου της Αποκάλυψης, και θέτει τις δυνάμεις του καλού -υπό την ηγεσία του Θεού- ενάντια στις δυνάμεις του κακού -υπό την ηγεσία των βασιλέων της Γης.
Η Αγία Γραφή αναφέρει ότι αυτή η μάχη θα σηματοδοτούσε το τέλος του κόσμου, ανοίγοντας μια νέα εποχή ειρήνης που θα φέρει ο Θεός.
Ο Νεύτωνας χρησιμοποίησε μαθηματικά και ημερομηνίες από τη βιβλική ιστορία για να καταλήξει στην Αποκάλυψη, χρησιμοποιώντας τις ημέρες που αναφέρονται στη Γραφή ως χρόνια για να ερμηνεύσει την προφητεία.
Από τον Νεύτωνα, αυτές οι χρονικές περίοδοι (προσδιορίστηκαν σε 1260 χρόνια) αντιπροσώπευαν το χρονικό διάστημα της εγκατάλειψης της Εκκλησίας και της ανόδου των "διεφθαρμένων" τριαδικών δογμάτων, κυρίως του Καθολικισμού, που πολλοί Προτεστάντες θεωρούσαν αίρεση.
Ο Νεύτωνας μελέτησε την ιστορία για να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία που ξεκίνησε επίσημα αυτή η εγκατάλειψη και κατέληξε στο 800 μ.Χ.: το έτος ίδρυσης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 800 μ.Χ. συν 1260 έδωσαν στον Νεύτωνα το έτος 2060.
"Έτσι, ο χρόνος, και ο μισός χρόνος είναι 42 μήνες ή 1260 ημέρες ή τρία έτη και μισό, υπολογίζοντας δώδεκα μήνες σε ένα έτος και 30 ημέρες σε ένα μήνα, όπως γινόταν στο Ημερολόγιο της τότε εποχής", γράφει η επιστολή του 1704.
Ο Νεύτωνας χρησιμοποίησε μαθηματικά και ημερομηνίες από τη βιβλική ιστορία για να καταλήξει στην Αποκάλυψη.
"Και οι ημέρες των βραχύβιων θηρίων ερμηνεύονται ως έτη που αντιπροσωπεύουν τη διάρκεια ζωής των βασιλείων· η περίοδος των 1260 ημερών, αν χρονολογηθεί από την πλήρη κατάκτηση των τριών βασιλέων το 800 μ.Χ., θα λήξει το 2060 μ.Χ. Μπορεί να λήξει αργότερα, αλλά δεν βλέπω λόγο να τελειώσει νωρίτερα."
Ο Στίβεν Ντ. Σνόμπελεν, καθηγητής ιστορίας της επιστήμης και της τεχνολογίας στο Bρετανικό Πανεπιστήμιο King's College στο Χάλιφαξ, δήλωσε ότι η πρόβλεψη του Νεύτωνα "δεν περιελάμβανε τη χρήση κάτι τόσο περίπλοκου όπως ο λογισμός, τον οποίο εφηύρε, αλλά μάλλον απλή αριθμητική που θα μπορούσε να εκτελεστεί από ένα παιδί."
Ο Νεύτωνας χρησιμοποίησε τις περιόδους των 1260, 1290, 1335 και 2300 ημερών που βρίσκονται στο Βιβλίο του Δανιήλ και στην Αποκάλυψη, τα οποία αναφέρονται στο τέλος και την αρχή ορισμένων εποχών. Ωστόσο, τις ερμήνευσε ως χρόνια, χρησιμοποιώντας την "αρχή αντιστοιχίας ημέρας – έτους", μια μέθοδο ερμηνείας βιβλικών προφητειών που υποστηρίζει ότι η λέξη "ημέρα" συμβολίζει ένα έτος.
Στην Αποκάλυψη, ο Χριστός και οι άγιοι θα παρέμβουν για να εγκαθιδρύσουν μια παγκόσμια Βασιλεία του Θεού που θα βασιλεύσει για 1.000 χρόνια στη Γη, σύμφωνα με τον Σνόμπελεν.
Ο Νεύτωνας επίσης πίστευε ότι περίπου εκείνη την εποχή, οι διεφθαρμένες αιρέσεις του Χριστιανισμού θα καταρρεύσουν και το αληθινό Ευαγγέλιο θα κηρυχθεί παντού.
Πριν από τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, σύμφωνα με τη βιβλική προφητεία, οι Εβραίοι θα επιστρέψουν στο Ισραήλ και θα ανοικοδομήσουν τον Ναό.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές του να προβλέψει το τέλος του κόσμου, ο Νεύτωνας ήταν "επιφυλακτικός με τον καθορισμό προφητικών ημερομηνιών" και "ανησυχούσε ότι η αποτυχία ανθρώπινων προβλέψεων που βασίζονται σε θεϊκή προφητεία θα έφερνε την δυσπιστία στην Αγία Γραφή", έγραψε ο Σνόμπελεν.
Ο Νεύτωνας ακόμη και αμφισβήτησε τη δική του πρόβλεψη ότι η τρέχουσα εποχή θα τελειώσει το 2060.
"Μπορεί να τελειώσει αργότερα, αλλά δεν βλέπω λόγο να τελειώσει νωρίτερα", έγραψε.
Η επιστολή του Ισαάκ Νεύτωνα που αναφέρεται στο τέλος του κόσμου. Φωτογραφία Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Σε μια άλλη πρόβλεψη που αναφέρεται στην ημερομηνία 2060, ο Νεύτωνας δήλωσε: "Αναφέρω αυτό όχι για να βεβαιώσω πότε θα είναι το τέλος, αλλά για να σταματήσω τις παράτολμες εικασίες φαντασιόπληκτων ανθρώπων που συχνά προβλέπουν τον χρόνο του τέλους, και με αυτόν τον τρόπο δυσφημούν τις ιερές προφητείες κάθε φορά που οι προβλέψεις τους αποτυγχάνουν.
Ο Χριστός έρχεται σαν κλέφτης μέσα στη νύχτα, και δεν είναι για εμάς να γνωρίζουμε τους καιρούς και τις στιγμές που ο Θεός έχει βάλει στη δική Του καρδιά."
Σήμερα, μπορεί να φαίνεται αντιφατικό για έναν επιστήμονα να ασχολείται τόσο πολύ με βιβλικές προφητείες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σνόμπελεν: "Ο Νεύτωνας δεν ήταν 'επιστήμονας' με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Ήταν «φυσικός φιλόσοφος». Από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 18ο αιώνα, η φυσική φιλοσοφία περιελάμβανε όχι μόνο τη μελέτη της φύσης, αλλά και τη μελέτη του έργου του Θεού στη φύση", πρόσθεσε.
"Για τον Νεύτωνα, δεν υπήρχε αξεπέραστο φράγμα μεταξύ θρησκείας και αυτού που σήμερα ονομάζουμε επιστήμη. Σε όλη τη μακρά ζωή του, ο Νεύτωνας μόχθησε για να ανακαλύψει την αλήθεια του Θεού - είτε στη Φύση είτε στην Αγία Γραφή."
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση