Symvoulio-Epikrateias
Οι δύο προσεχείς δικαστικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στην εργασιακή και οικονομική πραγματικότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, με πιθανές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζομένους στο Δημόσιο θα κριθεί εκτός από τη δυναμική και μαζική διεκδίκησή του στους δρόμους, σε δύο σημαντικές δικαστικές ημερομηνίες, με την απόφαση να επηρεάζει χιλιάδες υπαλλήλους.

Η Προσφυγή των Δικαστικών στις 11 Μαρτίου

Στις 11 Μαρτίου 2025, το Μισθοδικείο θα εξετάσει τη διεκδίκηση των δώρων από τους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκτός από το αίτημα για επαναφορά των επιδομάτων στους ίδιους, διεκδικεί τη γενική εφαρμογή του μέτρου για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, η υπόθεσή τους, λόγω της ειδικής δωσιδικίας, θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Η Απόφαση του ΣτΕ στις 6 Ιουνίου

Η σημαντικότερη δικαστική μάχη θα δοθεί στις 6 Ιουνίου 2025, όταν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα εξετάσει το θέμα μέσω πρότυπης δίκης. Με την απόφαση του Προέδρου του ΣτΕ, Μιχάλη Πικραμένου, η υπόθεση αποκτά πιλοτικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική κρίση θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τις εκκρεμείς προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Νομική τεκμηρίωση και Συνταγματικά ζητήματα

Η υπόθεση στηρίζεται σε βασικά συνταγματικά επιχειρήματα:

  • Η μη επαναφορά των επιδομάτων παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της δίκαιης αμοιβής.
  • Έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041/ΕΕ για επαρκείς κατώτατους μισθούς.
  • Δεν συνάδει με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου.

Η κοινωνική διάσταση του ζητήματος

Ο δικηγόρος Στέλιος Αθανασούλιας υπογραμμίζει ότι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού αποτελεί «κοινωνικό κεκτημένο», το οποίο μπορεί να περιοριστεί μόνο υπό εξαιρετικές δημοσιονομικές συνθήκες. Δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, υποστηρίζει πως η Πολιτεία και τα δικαστήρια οφείλουν να επανεξετάσουν το ζήτημα.

Τι θα συμβεί αν δικαιωθούν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι;

Αν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ της επαναφοράς των δώρων, το Δημόσιο θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρή δημοσιονομική πρόκληση, καθώς ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει αναδρομικά ποσά για τη διετία 2023-2024. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ζήτημα, που πιθανότατα θα απασχολήσει την κυβέρνηση και τα συνδικάτα.

Οι δύο προσεχείς δικαστικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στην εργασιακή και οικονομική πραγματικότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, με πιθανές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα