ορυκτά
Η Ελλάδα διαθέτει ήδη ενεργή εξόρυξη για πολλές κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως βωξίτης, νικέλιο, κοβάλτιο, και χαλκό, και η χώρα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως σημαντικός προμηθευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο μεταλλευτικός κλάδος στην Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως καταδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σχετικά με το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κλάδος αυτός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανθεκτικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, ενισχύοντας την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τις κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου απαιτείται στρατηγική εστίαση στην εξαγωγή και παραγωγή, με τον μεταλλευτικό κλάδο να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην πορεία αυτή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, σημείωσε την καθυστερημένη συνειδητοποίηση της Ευρώπης για τη σημασία των ορυκτών πρώτων υλών και την ανάγκη για καινοτομία και τεχνολογία στον εξορυκτικό κλάδο.

Η Ελλάδα διαθέτει ήδη ενεργή εξόρυξη για πολλές κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως βωξίτης, νικέλιο, κοβάλτιο, και χαλκό, και η χώρα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως σημαντικός προμηθευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Η παραγωγή των προϊόντων εξόρυξης στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική αύξηση την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας σχεδόν τους 42 εκατ. τόνους το 2023.

Η συνεισφορά της μεταλλευτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας υπερβαίνει τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με την άμεση απασχόληση να αγγίζει τις 15.800 θέσεις εργασίας, ενώ η συνολική συνεισφορά στην απασχόληση (συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων επιδράσεων) εκτιμάται σε 53.200 θέσεις.

Ε.Ε. και κρίσιμες πρώτες ύλες

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, επεσήμανε πως η Ελληνικός Χρυσός έχει συμβάλει μέσω της δραστηριότητάς της στη διάχυση τεχνολογίας συνολικά στον εξορυκτικό κλάδο πέρα από την σημαντική επενδυτική συμβολή της και την οικονομική στήριξη των δημοσίων εσόδων και της τοπικής κοινωνίας όπου δραστηριοποιείται. Αναφερόμενος στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών ο κ. Γιαζιτζόγλου επεσήμανε για μία ακόμη φορά τη λανθασμένη απόφαση για τη ραγδαία απολιγνιτοποίηση, που είχε ως συνέπεια τη σημαντική μείωση της συμβολής του εξορυκτικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου υπολογίζεται σε 1,5 δισ.ευρώ το 2023, από 1,2 δισ. ευρώ το 2020 (+27,1%) και 2,1 δισ.ευρώ το 2018 (-27,6%) πτώση που οφείλεται στην  απολιγνιτοποίηση. Παράλληλα ο κ. Γιαζιτζόγλου τόνισε την απροθυμία της Ευρώπης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του μεταλλευτικού κλάδου, παρά το γεγονός ότι έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών ως βασικό παράγοντα για το μέλλον της, μέσω του CRM ACT, που ακόμη όμως βρίσκεται σε φάση συζήτησης χωρίς χρηματοδοτική υποστήριξη.

Η εικόνα στην Ε.Ε.

Η ΕΕ έχει δημιουργήσει λίστα με τις κρίσιμες πρώτες ύλες για να προστατεύσει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των οικονομιών τις επόμενες δεκαετίες, ωστόσο εισάγει πολλές από τις κρίσιμες πρώτες ύλες, πολλές φορές σε μεγάλο ποσοστό από μια μόνο χώρα.

Η ΕΕ είναι καθαρός εισαγωγέας στα περισσότερα κρίσιμα μέταλλα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώνεται σημαντική εξάρτηση από μια μόνο χώρα, χωρίς να υπάρχει το περιθώριο διασποράς.

Το 59% του κοβαλτίου που εισάγει η ΕΕ εξορύσσεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το 97% του μαγνησίου που προμηθεύεται η ΕΕ προέρχεται από την Κίνα, το 100% του καθαρισμού των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε μόνιμους μαγνήτες πραγματοποιείται στην Κίνα, το 98% των βορικών ενώσεων που προμηθεύεται η ΕΕ προέρχεται από την Τουρκία.

Στο μεταξύ ο χαλκός χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικές καλωδιώσεις, μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες και αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο (μαζί με το αλουμίνιο) στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής ασφάλειας. Οι εκτιμήσεις της ΕΕ αναφέρουν ότι το 2030 οι ανάγκες σε χαλκό στην ΕΕ θα είναι 7πλάσιες και το 2050 10πλάσιες σε σύγκριση με το 2020. Το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών Το γάλλιο χρησιμοποιείται σε ηλιακούς συλλέκτες. Το ακατέργαστο βόριο χρησιμοποιείται σε τεχνολογίες αιολικής ενέργεια. Το μαγνήσιο και σκάνδιο χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αεροπλάνων. Το τιτάνιο και το βολφράμιο χρησιμοποιούνται στους τομείς του διαστήματος και της άμυνας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zaxaraki
Μη κρατικά ΑΕΙ: Τι λέει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ για τις 12+1 αιτήσεις που κατατέθηκαν
Το μητρικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που κατέθεσε αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2026-27 είναι το Sunderland University ενώ η διαδικασία παραμένει ανοικτή...
Μη κρατικά ΑΕΙ: Τι λέει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ για τις 12+1 αιτήσεις που κατατέθηκαν