Γιατί ο ψεκασμός με νερό δεν είναι αποτελεσματικός
1. Προκαλεί στρες
Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ζώα και αγχώνονται εύκολα. Ο ψεκασμός με νερό μπορεί να τις τρομάξει, να τις οδηγήσει σε απομόνωση και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία. Το άγχος στις γάτες συνδέεται με διάφορες δυσλειτουργικές συμπεριφορές, όπως ούρηση εκτός αμμολεκάνης, επιθετικότητα ή προβλήματα υγείας.
2. Δεν διδάσκει την επιθυμητή συμπεριφορά
Η τεχνική του ψεκασμού βασίζεται στην αρνητική ενίσχυση – δηλαδή στην επιβολή μιας δυσάρεστης εμπειρίας ώστε να αποτραπεί η επανάληψη μιας συμπεριφοράς. Η προσέγγιση αυτή όμως δεν είναι αποδοτική στις γάτες. Η θετική ενίσχυση, που βασίζεται στην επιβράβευση των καλών συμπεριφορών, έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική στην εκπαίδευση των ζώων.
3. Βλάπτει τη σχέση με τον άνθρωπο
Ο ψεκασμός μπορεί να οδηγήσει τη γάτα να φοβάται τον ιδιοκτήτη της, καθώς αδυνατεί να κατανοήσει τον λόγο της τιμωρίας. Αντί να συνδέσει τη δυσάρεστη εμπειρία με τη δική της πράξη (π.χ. το σκαρφάλωμα σε μια επιφάνεια), συχνά συνδέει το ερέθισμα με τον άνθρωπο που το προκάλεσε, χάνοντας την εμπιστοσύνη της προς αυτόν.
4. Δημιουργεί προσωρινή μόνο «πειθαρχία»
Η αποτροπή μιας συμπεριφοράς με ψεκασμό λειτουργεί, αν λειτουργήσει, μόνο όταν ο άνθρωπος είναι παρών. Όταν απουσιάζει, η γάτα συνήθως επιστρέφει στην ίδια συνήθεια, αφού δεν υπάρχει πια ο φόβος της «τιμωρίας».
5. Ενισχύει την αποστροφή προς το νερό
Οι γάτες γενικά αποφεύγουν το νερό. Η χρήση του ως τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αποστροφή, κάνοντάς τις να αποφεύγουν ακόμα και το μπολ του νερού τους ή να μη θέλουν να βγουν στη βροχή, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά τους.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές;
Παροχή εναλλακτικών επιλογών
Οι γάτες συχνά επιδίδονται σε φυσικές συμπεριφορές, όπως το ξύσιμο, που μπορεί να φαίνονται ενοχλητικές. Αντί να τις τιμωρείται, η συμπεριφορά μπορεί να ανακατευθυνθεί με τη χρήση ονυχοδρόμιων, παιχνιδιών, τούνελ και άλλων κατάλληλων διεξόδων.
Εκπαίδευση με θετική ενίσχυση
Η επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς με λιχουδιές, χάδια ή παιχνίδι είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την τιμωρία. Έτσι, το ζώο μαθαίνει ποιες συμπεριφορές «αξίζουν» να επαναλαμβάνονται.
Απομάκρυνση του ερεθίσματος
Αν η γάτα μασάει φυτά ή προκαλεί ζημιές σε συγκεκριμένα αντικείμενα, η καλύτερη λύση είναι η απομάκρυνση του προβληματικού ερεθίσματος. Για παράδειγμα, τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε σημεία που δεν φτάνει η γάτα.
Συμβουλή από ειδικό
Σε περιπτώσεις πιο έντονων ή χρόνιων προβλημάτων συμπεριφοράς, είναι χρήσιμη η καθοδήγηση από κτηνίατρο ή ειδικό συμπεριφοριστή γατών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ