πασχα
Τι αναφέρει ο ΕΦΕΤ για αυγά και κρέας

Το Πάσχα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μια θρησκευτική γιορτή, αλλά και μια ευκαιρία συνάντησης γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, γεμάτο μυρωδιές, γεύσεις και... κινδύνους αν δεν τηρηθούν βασικοί κανόνες υγιεινής. Η ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα.

Αγορά τροφίμων: Η πρώτη γραμμή άμυνας

Επιλέγουμε πάντα ελεγχόμενες αγορές και αποφεύγουμε πλανόδιους πωλητές χωρίς πιστοποιήσεις. Δεν αρκεί η χαμηλή τιμή – χρειάζεται διαφάνεια, καθαριότητα και έλεγχος.

Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες στα προσυσκευασμένα προϊόντα: ημερομηνίες λήξης, συνθήκες αποθήκευσης και διατροφικές πληροφορίες είναι πολύτιμοι σύμμαχοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα προϊόν με φανταχτερή συσκευασία δεν εγγυάται ποιότητα.

Κρέας και ψυγεία: Το ψήσιμο ξεκινά από το κατάστημα

Όταν αγοράζουμε κρέας, βεβαιωνόμαστε ότι φυλάσσεται σε λειτουργικά ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. Στα κατεψυγμένα, ελέγχουμε τις ενδείξεις «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ» και «ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ».

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα αμνοερίφια: Σφραγίδες καταλληλότητας είναι υποχρεωτικές και μας αποκαλύπτουν τη χώρα προέλευσης και την πορεία του ζώου. Αν θέλουμε ελληνικό αρνί, ψάχνουμε τη χαρακτηριστική σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ» με τυρκουάζ χρώμα.

Ασφαλής μεταφορά και αποθήκευση: Όχι όλα μαζί στην ίδια σακούλα

Τα ωμά κρέατα και τα έτοιμα τρόφιμα πρέπει να μεταφέρονται χωριστά ώστε να αποφύγουμε μικροβιακή επιμόλυνση. Η αποθήκευση στο σπίτι έχει επίσης κανόνες:

  • Τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο άμεσα μετά την αγορά.

  • Μαγειρεμένα φαγητά διατηρούμε πάνω από 60°C ή στο ψυγείο το πολύ εντός 2 ωρών.

Το μαγείρεμα θέλει καθαριότητα και προσοχή

Πριν ψήσουμε, καθαρίζουμε σχολαστικά σκεύη, επιφάνειες και χέρια. Δεν αναμειγνύουμε ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
Αν ετοιμάζουμε τραπέζι, ρωτάμε εγκαίρως τους καλεσμένους για αλλεργίες. Αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα μετά το φαγητό, δρούμε άμεσα – η ιατρική βοήθεια δεν είναι υπερβολή.

Τα αυγά θέλουν κι αυτά τη δική τους φροντίδα

Το βάψιμο και το τσούγκρισμα είναι αναπόσπαστα του εθίμου. Όμως:

  • Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο.

  • Τα βρασμένα αυγά μπαίνουν στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες και καταναλώνονται εντός 7 ημερών.

  • Χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένες βαφές και βάφουμε μόνο αυγά που δεν έχουν σπάσει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φτωχεια
Αιθιοπία: 650.000 γυναίκες και παιδιά χωρίς βοήθεια λόγω περικοπών από ΗΠΑ και Δύση
Η Αιθιοπία, με πληθυσμό 130 εκατομμυρίων, βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της ιστορίας της
Αιθιοπία: 650.000 γυναίκες και παιδιά χωρίς βοήθεια λόγω περικοπών από ΗΠΑ και Δύση
αρκιοι
Δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε οκτώ μικρά και απομονωμένα νησιά - Πλήθος ιατρικών υπηρεσιών

Η ομάδα της +πλευσης ξεκινά δυναμικά το φετινό ταξίδι της στα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, με στόχο να προσφέρει δωρεάν...

Δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε οκτώ μικρά και απομονωμένα νησιά - Πλήθος ιατρικών υπηρεσιών