Thumbnail

 

"Η επιθυμία του λαού για μία καλύτερη ζωή είναι αυτό για το οποίο θα αγωνιστούμε". Στις 11.55 το πρωί (τοπική ώρα) της Πέμπτης ο 59χρονος Xi Jinping, ανέβηκε στο βήμα της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου για μία σύντομη συνέντευξη Τύπου, ακολουθούμενος από τα λοιπά μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, όπως αυτή προέκυψε από το 18ο κομματικό συνέδριο το οποίο είχε ολοκληρωθεί την προηγουμένη., 
 
Η μεταβίβαση της εξουσίας στην “πέμπτη γενεά ηγετών” της Κίνας (μετά από αυτές των Mao Zedong, Deng Xiaoping, Jiang Zemin και Hu Zintao) αποτελεί πλέον γεγονός. Οι εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν την σημειολογία των κομματικών τελετουργιών ώστε να αντιληφθούν ποιές αλλαγές κατεύθυνσης ενδεχομένως σηματοδοτεί η αλλαγή φρουράς και πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί ανάμεσα στις διαφορετικές φράξιες. 
 
Ωστόσο, παρά το πολιτικό θρίλερ που δημιούργησε η πτώση τον περασμένο Φεβρουάριο του Bo Xilai, φιλόδοξου μέλους του Πολιτικού Γραφείο και κομματικού ηγέτη στην Chongqing, τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η μετάβαση δείχνει να υπήρξε ομαλή – για μόλις δεύτερη φορά μετά τη νίκη της Κινεζικής Επανάστασης το 1959. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην “προκαταρκτική” ψηφοφορία της Τρίτης για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής ετέθησαν μόλις 224 υποψηφιότητες για 205 θέσεις. Το ποσοστό των “καθ’ υπερβολήν” υποψηφιοτήτων (εν προκειμένω 9,3%, ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό του προηγούμενου συνεδρίου το2007) δίνει και το μέτρο της “απελευθέρωσης” της διαδικασίας από τις προσυμφωνημένες επιλογές. 
 
Δύο από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν είναι αφενός ο εξέχων ρόλο που είχε στο συνέδριο ο 86χρονος Jiang Zemin, ο οποίος, παρά τις φήμες που τον έφεραν πέρσι στα πρόθυρα του θανάτου, κατόρθωσε να επιβάλλει τους... διαδόχους του διαδόχου του, και αφετέρου το γεγονός ότι ο Xi αναλαμβάνει και την προεδρία της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής. Η θέση αυτή (μοναδικό θεσμικό αξίωμα που κατείχε στις μέρες της παντοδυναμίας του ο Deng Xiaoping) παραδόθηκε από τον Jiang στον Hu με καθυστέρηση δύο ετών, ώστε να εξασφαλισθεί η “ομαλότητα” στην μεταβίβαση της εξουσίας. Αντίθετα, ο Xi θα έχει συγκεντρώσει το σύνολο των κορυφαίων αρμοδιοτήτων τον Μάρτιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, η οποία και θα τον αναδείξει πρόεδρο του κράτους. 
 
Η νέα Μόνιμη Επιτροπή αποτελείται από επτά μέλη (δύο λιγότερα από την προηγούμενη, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία λήψη αποφάσεων με βάση την ομοφωνία). Η σύνθεσή της θα απογοητεύσει όσους περίμεναν για πρώτη φορά να αναδειχθεί έστω μία γυναίκα στο ανώτατο αυτό όργανο, αλλά και όσους επενδύουν σε ελπίδες μεγαλύτερου πολιτικού ανοίγματος. Οι τέσσερις εκ των επτά θεωρούνται της επιρροής του Jiang, ενώ στην αντιπαράθεση μεταξύ των “πριγκίπων”(ήτοι των γόνων παλαιών ηγετικών στελεχών του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Xi) και των στελεχών που αναδείχθηκαν από την κομματική νεολαία (όπως ο νέος πρωθυπουργός Li Keqiang) τηρείται μια ορισμένη ισορροπία. 
 
Για τον 57χρονο Li πρέπει να σημειωθεί ότι η ταπεινή καταγωγή του τον φέρνει κοντά στις βλέψεις των μη προνομιούχων της Κίνας. Ο ίδιος οφείλει την ανάδειξή του στον προηγούμενο ηγέτη Hu Zintao. 
 
Την Επιτροπή συμπληρώνουν κατά φθίνουσα ιεραρχική σειρά, οι: 
 
- Zhang Dejiang, 66 ετών, γιος στρατηγού, οικονομολόγος, με διετή μετεκπαίδευση στην Βόρειο Κορέα, κομματικός γραμματέας στην Καντώνα από το 2002 έως το 2007 και στην Chongqing από φέτος ,μετά την πτώση του Bo Xilai. Ενδιαμέσως, αναπληρωτής πρωθυπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών. Έχει φήμη συντηρητικού, με σκληρή στάση απέναντι στους διαδηλωτές. Αντιτάχθηκε στην είσοδο επιχειρηματιών στο Κόμμα. 
 
- Yu Zhengsheng, 67 ετών, μηχανικός, κομματικός γραμματέας της Σαγκάης, μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας. Πρόκειται για “πρίγκιπα” με συναρπαστική οικογενειακή ιστορία, καθώς ο πατέρας του διετέλεσε για μικρό διάστημα σύζυγος της Jiang Qing, μετέπειτα “Χήρας του Μάο”, ενώ ο αδελφός του αποσκίρτησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ΄80. Ο ίδιος τελούσε πάντοτε υπό την προστασία της οικογένειας του Deng Xiaoping. Διατηρεί “λιτό” ηγετικό προφίλ και έχει εκφράσει ανησυχίες για την ένταση των ανισοτήτων μεταξύ πόλεων και υπαίθρου. 
 
- Liu Yunshan, 55 ετών, δημοσιογράφος, στέλεχος επί 30ετία στην Εσωτερική Μογγολία. Προέρχεται από την κομματική νεολαία και πρόσκειται στον Hu. Υπεύθυνος προπαγάνδας του κόμματος, ο οποίoς θα πρέπει να χειρισθεί τις νέες (“αδέσποτες”, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί) πραγματικότητες του κινεζικού Διαδικτύου, 
 
- Wang Qishan, 64 ετών, “πρίγκιπας” και πνευματικό τέκνο του πρώην πρωθυπουργού Zhu Rongji. Σπούδασε Ιστορία, εργάσθηκε ως τραπεζίτης και ορίσθηκε το 2004 δήμαρχος Πεκίνου όπου αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα την κρίση του SARS σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πεπειραμένος διαπραγματευτής με τη Δύση, ο οποίος προορίζεται για επικεφαλής του Πειθαρχικού του Κόμματος, με κρίσιμο καθήκον την καταπολέμηση της διαφθοράς, 
 
- Zhang Gaoli, 66 ετών, οικονομολόγος, πρώην στέλεχος του πετρελαϊκού τομέα και μετέπειτα κομματικός γραμματέας της ραγδαία αναπτυχθείσας πόλης της Tianjin στο Νότο. Νυν κομματικός γραμματέας της Tianjin, προορίζεται να αναλάβει την ευθύνη της οικονομίας. Πρόκειται για το λιγότερο γνωστό από τα μέλη της νέας ηγεσίας. 
 
Από τον κατάλογο απουσιάζουν χαρακτηριστικά τα ονόματα του Wang Yang, κομματικού γραμματέα της Καντώνας, η οποία πρόβαλλε ως το αντίπαλο “μοντέλο” σε αυτό της Chongqing επί Bo Xilai και ο Li Yuanchao, επικεφαλής του Οργανωτικού Τμήματος του Κόμματος.
 
Capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια