Thumbnail

 

Της Μαρίας Βουργάνα
 
«Φέσια» ύψους 13,2 δισ. ευρώ άφησαν στην εφορία οι φορολογούμενοι το 2012, στοιχείο που καταδεικνύει την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν κάθε μήνα στις υπέρογκες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβριο προστέθηκαν ακόμη 1,1 δισ. ευρώ στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών ανεβάζοντας το ποσό των «νέων» οφειλών που κατάστησαν ληξιπρόθεσμες το περασμένο έτος στο ποσό των 13,2 δισ. ευρώ.
Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 - 12 - 2011 και «νέα» χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1-1-2012 μέχρι τις 31 - 12 - 2012) εκτινάχθηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 56,7 δισ. ευρώ. Και ενώ οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονται με ρυθμό χιονοστιβάδας, οι εισπράξεις του Δημοσίου από τα ληξιπρόθεσμα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, παρά τους συνεχείς ελέγχους, τις διασταυρώσεις, το αυτόφωρο, τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, μισθών, ενοικίων και τραπεζικών καταθέσεων.
Μόλις 1,4 δισ.
Από τα 13,2 δισ. ευρώ «νέα» χρέη, το Δημόσιο κατάφερε να βάλει στα ταμεία του το 2012, μόλις 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί το 20% των νέων οφειλών ή 2,46 δισ. ευρώ. Δηλαδή καταγράφεται υστέρηση 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Από τις «παλαιές» οφειλές ύψους 43,5 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν 1,4 δισ., ποσό που υπολείπεται του μνημονιακού στόχου των 2 δισ. ευρώ. Συνολικά το 2012 τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν σε 2,8 δισ., λόγω της τελευταίας ευνοϊκής ρύθμισης που ίσχυε πέρυσι. Άρα το «καθαρό» βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μεταφέρονται για το 2013 διαμορφώνεται σε περίπου 54 δις ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο έχοντας δεχθεί «κόκκινη» κάρτα από την τρόικα για βελτίωση των όρων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών μελετά εναλλακτικούς τρόπους για την είσπραξη των οφειλών. Ως πρώτο μέτρο χαρακτηρίζεται η διάταξη που ψηφίστηκε με τον κυρωτικό νόμο και προβλέπει ότι κατά την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έναντι τρίτων, θα παρακρατούνται κατά προτεραιότητα οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.
Η τρόικα ζητά, πάντως, μηχανισμό αυτόματης προειδοποίησης για τα 2,3 εκατομμύρια μικροοφειλέτες του Δημοσίου με συνολικές οφειλές 1,1 δις ευρώ και έως 3.000 ευρώ ο καθένας, την αυτόματη αναγκαστική άμεση χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, την ανάθεση είσπραξης οφειλών στο 10% του προσωπικού των ΔΟΥ, καθώς και την ανάθεση στη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών των 5.770 φορολογούμενων με χρέη από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ.
αυστηρή εφαρμογή<<Με βάση το Μνημόνιο, έως τέλος 2013, θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και το 24,5% από τις νέες οφειλές. Η τρόικα ζητά, επίσης, την αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άσκηση ποινικής δίωξης για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, κατασχέσεις μισθών - συντάξεων, που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και με προϋπόθεση η κατάσχεση του 25% να μη μειώνει τις αποδοχές κάτω από τα 1.000 ευρώ.
 
imerisia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPA metaptixiaka
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος