Thumbnail

 

Όταν το 1984 ο Βασίλης Τσιτσάνης εμφανιζόταν στο «Χάραμα» και δούλευε τα καινούργια του τραγούδια γεμάτος πάθος και προσδοκίες, μάλλον θα του φαινόταν αδιανόητο ότι ένα μήνα μετά θα έφευγε από τη ζωή. Έτσι σαν σήμερα, 29 χρόνια πριν, στις 18 Ιανουαρίου, ο μεγάλος συνθέτης, στιχουργός, δεξιοτέχνης και τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο στην ηλικία των 69, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ρεμπέτικο και τη λαϊκή μουσική. Περίεργη σύμπτωση, καθώς η ημέρα του θανάτου του συνέπεσε με την ημέρα γέννησής του…
 
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915. Οι γονείς του ήταν Ηπειρώτες κι εκτός από τον Βασίλη είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι. Ο πατέρας του, τσαρουχάς στο επάγγελμα, είχε ένα μαντολίνο με το οποίο έπαιζε κλέφτικα τραγούδια.
 
Ο λεγόμενος πρωτοπόρος του «αρχοντορεμπέτικου», γνώριζε μαντολίνο, βιολί και φυσικά το όργανο που τον καθιέρωσε, μπουζούκι. Στην ηλικία των 15 άρχισε να συνθέτει τις πρώτες του μελωδίες ενώ στα 22 ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι «Σ' έναν τεκέ μπουκάρανε».
 
Θύμα της μεταξικής λογοκρισίας και αργότερα του εμφυλίου, δυσκολεύτηκε να μοιραστεί ελεύθερα τις δημιουργίες του σε καθεστώτα εχθρικά προς τα ανατολίτικα ακούσματα αλλά και στο ρεμπέτικο του περιθωρίου. Και ενώ απτόητος συνέχισε να συνθέτει κρυφά τραγούδια όπως οι «Νύχτες Μαγικές» και η «Συννεφιασμένη Κυριακή», με το τέλος του εμφυλίου ξεκινάει μία ένδοξη περίοδος.
 
Ως το 1955 φέρνει στο προσκήνιο νέες φωνές που δένονται μαζί του, όπως η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλλου και ο Πρόδρομος Τσαουσάκης. Ακόμα, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, η Καίτη Γκρέυ, η Πόλυ Πάνου, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Σταμάτης Κόκοτας κ.ά. ερμηνεύουν διαχρονικά τραγούδια του: «Ίσως αύριο», «Τα λιμάνια», «Τα ξένα χέρια», «Μείνε αγάπη μου κοντά μου», «Κορίτσι μου όλα για σένα», «Απόψε στις ακρογιαλιές», «Κάποιο αλάνι», «Της Γερακίνας γιος», «Δηλητήριο στη φλέβα».
 
Ο Βασίλης Τσιτσάνης δεν πρόλαβε ποτέ να δει τον τελευταίο του δίσκο το «Χάραμα» να παίρνει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας Charles Gross, αφού απεβίωσε ύστερα από επιπλοκές μιας εγχείρησης στους πνεύμονες.
 
*Το τραγούδι «Αρχόντισσα» γράφτηκε από τον Βασίλη Τσιτσάνη για την Ελίζα, την πιο όμορφη γυναίκα που γνώρισε ποτέ. Λίγες μέρες μετά την ηχογράφηση του τραγουδιού, κατά τη διάρκεια της οποίας η ίδια ήταν παρούσα, δολοφονήθηκε από Γερμανό στρατιώτη στη Σταδίου. Το ’38 η «Αρχόντισσα» είχε πει στον Τσιτσάνη ότι δε θα φύγει ποτέ από τη ζωή του. Και πράγματι δεν έφυγε ποτέ…
 
 
tvxs.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
Προκήρυξη – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση κενών θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων Προκηρύσσεται
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
φάρμακα
Σοκ σε φαρμακείο της Αθήνας: Πουλούσε ληγμένα σκευάσματα μερικά εκ των οποίων ήταν για βρέφη
Έλεγχος της ΕΑΔ σε φαρμακείο μετά από καταγγελία για πώληση ληγμένου φαρμακευτικού σκευάσματος για βρέφη
Σοκ σε φαρμακείο της Αθήνας: Πουλούσε ληγμένα σκευάσματα μερικά εκ των οποίων ήταν για βρέφη
EKPA
Η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ
Δύο δραστηριότητες του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ
Η ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ