Thumbnail

 

Εξ όσων ενθυμούμαι, ο Διόνυσος έπινε το κρασί και γινόταν ντίρλα, όχι ηΑθηνά - παρά ταύτα, το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, εις ό,τι αφορά (και) τον οίνο ου μην και την οινοποίηση, «βαδίζει και παραμιλά», αλλοιώς

τέτοιες ανοησίες δεν δικαιολογούνται, παρά μόνον αν αποδοθούν ειςμέθην τινά και κρασοκατάνυξη με τον οίνον άκρατον και τη δίψα για το δώρο αυτό των θεών ακράτητη.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Στην απίθανη αυτή χώρα που καλείται ακόμα Ελλάς,

έστω και με τον απαξιωτικό τρόπο των Φράγκων: «δεν είμαστε Ελλάδα», το υπουργείο Παιδείας, όπου, όπως πλειστάκις έχει αποδεχθεί,συνωστίζεται πλήθος καρεκλοκενταύρων, γραφειοκρατών και άμουσων,απεφάσισε και διέταξε την κατάργηση του Τμήματος Οινολογίας καιΤεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας και την απορρόφησή του στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

Με το διάταγμα αυτό, στην πραγματικότητα ο υπουργός Παιδείας κ.Κώστας Αρβανιτόπουλος καταργεί την ανώτατη οινολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα!

Γιατί;

Το επιχείρημα από πλευράς υπουργείου ότι η Σχολή αυτή είναιυπερεξειδικευμένη δεν θα έπρεπε να συνιστά λόγω κατάργησης, αλλά αντιθέτωςενίσχυσης.

Προσέτι, το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος που καταργείται, αμπελουργία, οινολογία, αποσταγματοποιία, ζυθοποιία και τεχνολογία ποτών, χλωμιάζει, χάνεται κι εξαερώνεται μέσα σε ένα Τμήμα με τελείως διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο γενικώς περί τροφίμων...

Τρίτον, στα τριάντα χρόνια που έχει λειτουργήσει το Τμήμα Οινολογίας, έχει αποσπάσει διεθνείς πιστοποιημένες διακρίσεις, έχει παράξει επιστήμονες που, ώς την εποχή του, δεν διέθετε η χώρα, κι έχει φανεί πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια των οινοποιών για την ανάπτυξη του φερώνυμου κλάδου.

Τι συμβαίνει λοιπόν; «πάλι τον καύκον έπιες, πάλιν τον νουν απώλεσας;» θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς το υπουργείο, «πάλι τα ’πιες, πάλι τα ’χασες;», αν δεν είχαν ρωτήσει το ίδιο οι Πράσινοι τον Αυτοκράτορα Φωκά στον Ιππόδρομο, με αποτέλεσμα ώς το τέλος της ημέρας τρεις χιλιάδες πράσινες ψυχές να εκδημήσουν σφαγμένες. Τώρα σφάζεται

η επιστήμη της οινοποίησης στη χώρα.

Γιατί;

Παρά τις δυσκολίες και τη δυσπραγία στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα (με ευθύνη εκείνων που τώρα καταργούν τη σχολή οινοποίησης), παραμένει 12η διεθνώς στην παραγωγή κρασιού.

Μόνον το 2012 η οινική μας παραγωγή συνέλεξε περισσότερα από 300διεθνή βραβεία και διακρίσεις, ενώ η χώρα διαθέτει 680 οινοποιεία και 40συνεταιρισμούς. Πολλές και καλές ετικέτες εξάγονται και μεταφέρουν το όνομα, το άρωμα και το αίμα της ελληνικής γης στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, σ’ όλην την οικουμένη.

Κι όλα αυτά με αφάνταστες δυσκολίες, με την κρατική γραφειοκρατίααπέναντι, με το τραπεζικό σύστημα να μην υποστηρίζει τις παραγωγικές προσπάθειες - κι όμως το θαύμα να γίνεται

βασισμένο κυρίως (ή μάλλον μόνον) στο μεράκι και τον έρωτααμπελουργώνγεωπόνωνοινολόγωνοινοποιών - ένας ολόκληρος μικρός μέγας κόσμος. Κι έρχεται τώρα το

σχέδιο «Αθηνά» (τρομάρα μας) να του αφαιρέσει άσοφα τηνεπιστημονική υποδομή.

Γιατί;

Ολοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα η πρώτη ύλη, η άμπελος, είναι άριστη. Υπάρχουν γηγενείς, αλλά και φερτές ποικιλίες που εδώ ανθούν, απροσμάχητες κατά την ποιότητα και τις δυνατότητές τους.

Υστερούμε ακόμα στην αξιοποίηση αυτού του όντως χρυσού, κατά την οινοποίηση για ιστορικούς λόγους. Στη νεότερη Ελλάδα, λόγω της τουρκοκρατίας, το κρασί έμενε κυρίως στα βαρέλια, δεν έφθανε στα μπουκάλια, όπως στη Γαλλία ή την Ιταλία, ώστε η επιλογή να ωθήσει την οινοποίηση σε τέχνη κι ύστερα σε επιστήμη.

Τώρα, όμως, τα τελευταία χρόνια, με πολλούς Ελληνες οινολόγουςσπουδασμένους στην Εσπερία να φέρνουν τα φώτα της και της γνώσεις της οίκαδε, η οινοποίηση στη χώρα μας έχει κάνει άλματα! Γιατί λοιπόν

το κράτος έρχεται να κόψει εκ νέου τα πόδια στην ελληνική οινοποίηση; Οι αρχαίοι και οι βυζαντινοί οινοποιούσαν τα αμπέλια, το βάρος τους σε χρυσάφι, γιατί τώρα που σε δέκα - είκοσι χρόνια θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο, έρχονται ταανδρείκελα της τρόικας να ανακόψουν την καλή εξέλιξη; Αυτό εννοούνανάπτυξη; αυτό εννοούν παραγωγικότητα;

Απ’ όταν, όπως τραγουδούν οι μύθοι, έφερε ο Ηρακλής την άμπελο απ’ τη Φρυγία και τη φύτεψε παρά τον Αλφειό στην Ηλεία, ο τόπος αυτός, όπως όλοι οι τόποι άλλωστε, τα έχει δει όλα! Ηρωες και μαλάκες, αγίους και προδότες, δόξα και καταισχύνη. Ητανε να το δούμε

κι αυτό, μια μεταρρύθμιση (που είναι μεταρρύθμιση όσον εκσυγχρονισμός ήταν ο «εκσυγχρονισμός») με το όνομα της θεάς της σοφίας να κάνει άλλη μιαανοησία (αν δεν είναι έγκλημα). Ομως, ο τρώσας και ιάσεται. Κι αν δεν διορθώσειτο κακό ο κ. Αρβανιτόπουλος, θα το διορθώσει άλλος. Το

καλό και το ωφέλιμο θα βρει τον δρόμο του, το ερώτημα όμως ποιοςπάει να ωφεληθεί με το κακό και το ανώφελο θα παραμείνει, ώσπου νααπαντηθεί.

Και θα απαντηθεί. Και αυτό.

ΥΓ.: Καλλιεργούσα κι εγώ για δώδεκα χρόνια ένα αμπέλι και γνωρίζω από πρώτο χέρι τα βάσανα, τις χάρες και τις χαρές του αθλήματος. Αναγκάστηκα να το ξεριζώσω (ευτυχώς στη θέση του έβαλα καστανίτσες), αλλά την αμαρτία της πράξης μου την παραδίδω (και την αποδίδω) στους καρεκλοκένταυρους των Δυνατών· που δεν αφήνουν τίποτα να ευδοκιμήσει, αν δεν πίνουν λίγο ή περισσότερο (αναλόγως) απ’ το αίμα του, ωσάν κοινοί νταβατζήδες...

Και βαμπίρ...

 

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καταστηματα εποχιακα lockdown τι ανοίγει μετακίνηση 13033
Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινάει - Οι Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τρεις Κυριακές του Δεκεμβρίου - Θα παραμείνουν κλειστά στις 25 και 26 Δεκεμβρίου και τις δύο πρώτες ημέρες του...
Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινάει - Οι Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά