Η περιγραφή της Διεθνούς Αμνηστίας για τη βάρβαρη, ρατσισική επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα
«Μας χτυπούσαν και μας έλεγαν, "Θα σας σκοτώσουμε". Τρεις από αυτούς μας πυροβολούσαν, ενώ οι άλλοι μας χτυπούσαν με ραβδιά. Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν πάνω από 20 λεπτά»
Τα θύματα των πρόσφατων πυροβολισμών σε ένα αγρόκτημα με φράουλες στην νότια Ελλάδα εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή και την ασφάλειά τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά από επίσκεψη στο αγρόκτημα.
Μια ομάδα 33 εργαζομένων από το Μπαγκλαντές στο αγρόκτημα στην Μανωλάδα, πυροβολήθηκαν στις 17 Απριλίου από τους υπεύθυνους της φάρμας, όταν προχώρησαν μαζί με άλλους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία, επειδή δεν είχαν πληρωθεί τους μισθούς τους για επτά μήνες. Οκτώ από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά.
«Μας χτυπούσαν και μας έλεγαν, "θα σας σκοτώσουμε". Τρεις από αυτούς μας πυροβολούσαν, ενώ οι άλλοι μας χτυπούσαν με ραβδιά. Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν πάνω από 20 λεπτά», είπε ένας από τους εργάτες στην αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφθηκε τον καταυλισμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Ενώ ήταν εκεί, η οργάνωση κατέγραψε τις φρικτές συνθήκες υπό τις οποίες οι εργαζόμενοι – κάποιοι στην αρχή της εφηβείας τους – ζουν συνωστισμένοι σε υπόστεγα, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής.
«Οι συνθήκες διαβίωσης που έχουμε δει στην Μανωλάδα είναι μια συγκλονιστική φευγαλέα ματιά στον τρομακτικό κρυμμένο κοσμο που βιώνουν οι χιλιάδες των μεταναστών εργαζομένων σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.
«Ενώ η άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς είναι αξιέπαινη, χρειάζεται να γίνουν πολλά, για να αντιμετωπιστούν οι άθλιες συνθήκες και η εκμετάλλευση της εργασίας που οδήγησε εξ αρχής τους μετανάστες εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές να διαμαρτυρηθούν εξ αρχής. Τέτοιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι απαράδεκτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ».
Εργασιακή εκμετάλλευση
Οι Ελληνικές αρχές καταδίκασαν αμέσως το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, το οποίο ξεκίνησε όταν περίπου 200 εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μη πληρωμή τους επι επτά μήνες και διενεργούνται έρευνες για ποινικές ευθύνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις ύποπτοι να συλληφθούν – ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος και τρείς υπεύθυνοι.
Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου θέματος της εκμετάλλευσης εργασίας όπως απεικονίζεται από το συμβάν.
Οι πυροβολισμοί της περασμένης εβδομάδας ήταν το αποκορύφωμα μηνών εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης των χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων στην περιοχή γύρω από την Μανωλάδα.
5.000 μετανάστες δουλεύουν στην περιοχή
Σύμφωνα με μάρτυρες που ερωτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, περίπου 2.000 Μπαγκλαντεσιανοί εργάζονται στην περιοχή, με επιπλέον 3.000 ή περισσότερους εργαζόμενους από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων Βούλγαρων και Αλβανών. Μερικοί έχουν άδειες διαμονής ή αιτήσεις ασύλου, αλλά άλλοι είναι παράνομοι μετανάστες χωρίς ασφάλιση ή πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.
Η οργάνωση επισκέφθηκε μερικά από τα υπόστεγα, όπου ζουν οι εργάτες φράουλας, κοντά στο αγρόκτημα όπου συνέβη το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας. Περισσότερα από 20 άνθρωποι ζουν σε κάθε μία από αυτές τις κατασκευές, φτιαγμένες από πλαστικά καλύμματα. Στερούνται υγιεινής και ένα λάστιχο είναι η μόνο τους πρόσβασή σε τρεχούμενο νερό.
Ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων – ο οποίος έχει ζήσει στην Ελλάδα 15 χρόνια – είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχαν υποσχεθεί στους Μπαγκλαντεσιανούς, ένα πενιχρό ποσό των € 3,15 την ώρα για επτά ώρες εργάσιμης ημέρας. Δεν είχαν πληρωθεί επι επτά μήνες, πριν από την διαμαρτυρία της περασμένης εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν επίσης ότι ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν € 20 τον μήνα – σχεδόν ένα ολόκληρο ημερομίσθιο – για να μένουν στα υπόστεγα του αγροκτήματος.
Επτά από τους Μπαγκλαντέζους που τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς την περασμένη εβδομάδα, είναι ακόμα στο νοσοκομείο. Υπάρχουν συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων που παραμένουν στο αγρόκτημα.
«Η επίσκεψή μας στην Μανωλάδα επιβεβαίωσε την πολύ πραγματική έννοια του φόβου και τον διαρκή κίνδυνο για τους εργάτες φράουλας, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι αναστατωμένοι από την βίαιη επίθεση της περασμένης εβδομάδας και την απελπισία τους που δεν έχουν πληρωθεί και την αδυναμία τους να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από αυτούς αισθάνονται παγιδευμένοι και ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί », είπε η Γώγου.
Μια παλιά ιστορία - οι απειλές κατά δημοσιογράφων
Από το 2008, τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχαν καλύψει τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες διαβίωσης και την κακομεταχείριση των εργατών φράουλας στην Μανωλάδα.
Ορισμένοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την ιστορία δέχθηκαν απειλές. Υπεύθυνοι ενός αγροκτήματος φάρμας είχαν χτυπήσει και απειλήσει έναν δημοσιογράφο και έναν φωτογράφο από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, τον Απρίλιο του 2011.
Οι δημοσιογράφοι Μάκης Νοδάρος και Ντίνα Δασκαλοπούλου δήλωσαν στην Διεθνή Αμνηστία ότι είχαν απειληθεί μετά την κάλυψη του θέματος για το τράφικινγκ και την εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων στην περιοχή από το 2008 και μια γυναίκα δημοσιογράφος της τηλεόρασης δήλωσε στην Διεθνή Αμνηστία πώς, επίσης, την εκφόβιζαν ενώ καλύπτε ιστορίες από φάρμες.
«Οι επιθέσεις και απειλές εναντίον δημοσιογράφων δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Οι Ελληνικές αρχές πρέπει να εργαστούν για να αλλάξει η κατάσταση των μεταναστών εργαζομένων, την οποία οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να τεκμηριώσουν », δήλωσε ο Γώγου.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι στην Μανωλάδα έχουν δικαίωμα σε πλήρης επανορθώσεις για την εκμετάλλευση εργασίας που υπέστησαν – συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νομικούς και λοιπούς μηχανισμούς και ανάλογα με την περίπτωση, να αποζημιωθούν.
Μετάφραση από LEFTeria-news
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ