Thumbnail

Τη στιγμή που η Δύση προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και δυσκολεύεται να συστήσει κοινό μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, υπό το βάρος της ρωσοτουρκικής κόντρας, ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών (DIA), Μάικλ Φλιν, τονίζει την ανάγκη να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος.

«Οσο βάναυσος κι αν ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν λάθος να τον εξοντώσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον Καντάφι στη Λιβύη. Η Ιστορία θα μας κρίνει πολύ σκληρά γι' αυτό», λέει ο απόστρατος αξιωματικός Μάικλ Φλιν

Μιλώντας στο περιοδικό «Spiegel», ο Αμερικανός απόστρατος που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ παραδέχεται ότι η λάθος στρατηγική που ακολούθησε η Δύση ήταν εκείνη που «γέννησε» το Ισλαμικό Κράτος.

«Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήμασταν ανόητοι. Η συναισθηματική μας αντίδραση ήταν να πούμε ότι θα σκοτώσουμε τους δράστες», εξηγεί. «Αντί να αναρωτηθούμε γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο, εμείς ψάχναμε για σημεία επίθεσης. Μετανιώνω απόλυτα για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ηταν τεράστιο λάθος. Οσο βάναυσος κι αν ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν λάθος να τον εξοντώσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον Καντάφι στη Λιβύη, που σήμερα είναι αποτυχημένο κράτος. Η Ιστορία θα μας κρίνει πολύ σκληρά γι' αυτό».

Ο Φλιν τάσσεται υπέρ της αποστολής στρατευμάτων στο έδαφος, με διαφορετικούς όρους, όμως αυτήν τη φορά. «Δεν μπορούμε να νικήσουμε από αέρος. Πρώτα πρέπει να στερήσουμε τον ζωτικό χώρο του Ισλαμικού Κράτους και μετά να διασφαλίσουμε την ηρεμία και την ασφάλεια», λέει και προσθέτει: «Πρέπει να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία. Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει στρατιωτικά στη Συρία και αυτό άλλαξε δραματικά την κατάσταση. Δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι η Ρωσία είναι κακή και πρέπει να αποσυρθεί».

Από την άλλη, όμως, θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη συμμετοχή του αραβικού κόσμου. «Χρειαζόμαστε και τους Αραβες ως εταίρους, να είναι το πρόσωπο της επιχείρησης. Δεν θέλουμε να κατακτήσουμε τη Συρία. Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ότι θέλουμε να βοηθήσουμε και θα ξαναφύγουμε μόλις λυθούν τα προβλήματα», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης της Δύσης, όπως άλλαξαν και οι τρομοκράτες. «Ο Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάτι είναι πολύ διαφορετικός από τον Μπιν Λάντεν ή τον Αλ Ζαουάχρι. «Εκείνοι εμφανιζόταν ως πολεμιστές. Ο Μπαγκντάτι εμφανίζεται σαν Πάπας. Με τη μαύρη του ρόμπα, ως διανοούμενος, ανακήρυξε την ίδρυση του χαλιφάτου. Ηταν μια εμφάνιση γεμάτη συμβολισμούς, που ανέβασε τον πόλεμο σε νέο επίπεδο, από στρατιωτικό και τοπικό, σε έναν παγκόσμιο θρησκευτικό πόλεμο».

Προειδοποιήσεις

Οσο για τον σπόρο των αποκεντρωμένων χτυπημάτων στο εξωτερικό, ο Φλιν λέει πως υπήρχαν προειδοποιήσεις. «Ηδη ο Οσάμα μπιν Λάντεν μιλούσε για διαφοροποίηση, για μια ευρεία αποκέντρωση. Οι μικρές, αποκεντρωμένες μονάδες ενεργούν πιο εύκολα και εντοπίζονται πιο δύσκολα. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος, να εμμένουμε στον δυτικό τρόπο σκέψης. Το θεωρώ πολύ πιθανό ένας 30χρονος, ύστερα από συζητήσεις με την ηγεσία και εκπαίδευση, να αναλάβει την αποστολή να κάνει κάτι στο όνομα της θρησκείας του. Τους στόχους θα τους αναζητήσει μόνος του και θα οργανώσει τη δική του ομάδα», καταλήγει.

Πηγή: ethnos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μετρό Θεσσαλονίκης
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών
Το πρωί της Τετάρτης, ένας συρμός «κόλλησε» μεταξύ των σταθμών «Πανεπιστήμιο» και «Σιντριβάνι», ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νέα Ελβετία προς το...
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών