Thumbnail
Τουρισμός

Η αβεβαιότητα έχει πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν γίνει πιο συχνές και εκτεταμένες. Οι επενδυτές μπορεί να μην έχουν κρατήσει αποστάσεις, αλλά οι τουρίστες επανεξετάζουν την Ευρώπη ως κεντρικό ταξιδιωτικό προορισμό και η τουριστική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αρχίσει να αισθάνεται τον αντίκτυπο.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι “New York Times” αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Τα σοκ έχουν έρθει απανωτά: οι δολοφονίες αθώων πολιτών από το Ισλαμικό Κράτος σε Βρυξέλλες και Νίκαια, το δολοφονικό ξέσπασμα της τρομοκρατίας στη Γερμανία, η πρόσφατη τρομοκρατική φρικαλεότητα σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας. Και προειδοποιήσεις προοικονομούν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα περιστατικά.

Η απότομη αύξηση των επιθέσεων στην Ευρώπη έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν μια δυνητικά ανθεκτική νέα απειλή για τη σταθερότητα των χωρών είναι προ των πυλών. Οι πολιτικές προκλήσεις για τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι πολύ δύσκολες και η επίδραση που έχουν στην οικονομία των περιοχών ίσως είναι πολύ βαθιά”.

“Βιώνουμε μια θεμελιακή αλλαγή, ένα φαινόμενο πολέμου στην πόρτα μας που δεν υπήρχε παλαιότερα”, ανέφερε ο Georges Panayotis, πρόεδρος της MKG Group, συμβουλευτικής εταιρείας με αντικείμενο τον τουρισμό και έδρα το Παρίσι. “Εάν δεν επιλυθεί με κάποιο τρόπο, το πρόβλημα θα συνεχιστεί”.

Η επίδραση της αλλαγής αυτής στις επιχειρήσεις, τόσο σε μικρό όσο και σε μεγάλο βαθμό, είναι βαθιές.

“Η απειλή της τρομοκρατίας προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή μεταναστών και επιπτώσεις από την ψηφοφορία της Βρετανίας τον περασμένο μήνα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που συνεδρίασαν πριν λίγο καιρό στην Κίνα, ανέφεραν τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την τρομοκρατία ως τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία.“Ο κόσμος έχει ήδη γνωρίσει τις τρομοκρατικές απειλές”, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin. “Αλλά σήμερα, η συχνότητα των επιθέσεων δημιουργεί μια νέα κατάσταση αβεβαιότητας”, πρόσθεσε.

Στο Βέλγιο, μετά τα γεγονότα όπου μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο Αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το μετρό τον περασμένο Μάρτιο, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους, η οικονομία έχει ήδη υποστεί απώλεια σχεδόν 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και τα φορολογικά έσοδα, δήλωσε η κυβέρνηση. Τα μεγαλύτερα “χτυπήματα” τα δέχθηκαν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και ο τουρισμός. Ακυρώθηκαν συναυλίες, καρναβάλια και αθλητικές εκδηλώσεις, υποσκάπτοντας τα έσοδα από τη βιομηχανία του θεάματος.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα είχε γίνει στόχος του Ισλαμικού Κράτους μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον αμάχων σε τρένο, σε ένα εμπορικό κέντρο και μια συναυλία. Ταξιδιωτικές εταιρείες θέτουν ερωτήσεις για το αν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει ασφαλής και οι οικονομολόγοι λένε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να μειωθούν, εάν οι καταναλωτές άρχιζαν να βγαίνουν έξω λιγότερο.

Όλα αυτά μπορεί να στρέψουν τους ταξιδιώτες μακριά από τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και να κατευθυνθούν προς πιο ήρεμα μέρη όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Σκανδιναβία.

Oι επιπτώσεις στη Γαλλία
Στο Mont-Saint-Michel, μια μεσαιωνική μονή που είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Γαλλία, η κίνηση του Sodetour Group, μιας αλυσίδας τοπικών ξενοδοχείων και εστιατορίων, έπεσε κατά 70% για μήνες, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Έκτοτε δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει.

Ιδιαίτερα οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες τουρίστες επισκέπτες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους, παρά το γεγονός ότι ο τόπος αυτός είναι πολύ μακριά από το Παρίσι, καθώς βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή, στις βορειοδυτικές ακτές της Νορμανδίας. Ο γενικός διευθυντής Gilles Gohier ανέφερε ότι έπρεπε να ανακοινώσει στο 1/4 σχεδόν των 230 υπαλλήλων του να αποχωρήσουν από τη δουλειά για τέσσερις μήνες, και πως έκλεισε οριστικά τα μισά από τα πέντε ξενοδοχεία του και τα τέσσερα εστιατόριά του. Έκτοτε έχει καταργήσει 17 ακόμη θέσεις εργασίας και προσλαμβάνει προσωπικό μόνο με προσωρινά συμβόλαια.

Οι επιχειρήσεις είχαν μόλις αρχίσει να παίρνουν και πάλι τα πάνω τους όταν συνέβη η σφαγή την “Ημέρα της Βαστίλης” στη Νίκαια. Οι ακυρώσεις αυξήθηκαν κατά 20% και υπολογίζονται ότι αυξήθηκαν περισσότερο μετά τη δολοφονία ενός ιερέα κοντά στη Ρουέν, στα νότια της Νορμανδίας, η οποία έγινε από μαχητές που δήλωσαν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος.

“Ό,τι έγινε στο Ρουέν δείχνει ότι μπορεί να γίνει και εδώ ή οπουδήποτε”, είπε ο κ. Gohier. “Κάτι τέτοια γεγονότα καθιστούν τα πλάνα των επιχειρήσεων για το μέλλον απίθανα”, πρόσθεσε.

Όλα αυτά τα περιστατικά έχουν πλήξει έναν από τους πιο ζωτικής σημασίας τομείς για την ευρωπαϊκή οικονομία, τον τουρισμό, ακριβώς την περίοδο που είχε ξεκινήσει να διαφαίνεται μια μικρή ανάκαμψη.

Η Γαλλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βρετανία και τη Γερμανία, είναι η πιο επισκέψιμη χώρα της Ευρώπης, προσελκύοντας περισσότερους από 84 εκατ. τουρίστες το περασμένο έτος. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια πολυαναμενόμενη άνοδο στην ανάπτυξη για το 2016. Μετά όμως την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου, η δυναμική της χώρας επιβραδύνθηκε και η πτώση στον εισερχόμενο τουρισμό μόλις πρόσφατα άρχισε να αντιστρέφεται.

Τότε όμως κι άλλες επιθέσεις εμπνευσμένες από το Ισλαμικό Κράτος συνέβησαν στην Ευρώπη, μεγαλώνοντας την επίδρασή τους στην οικονομία της χώρας.

“Στη Γαλλία, η αύξηση των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία μετά την επίθεση στο Παρίσι έχουν πέσει σε μονοψήφιους αριθμούς, από το 20% που ήταν κάποτε. Μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες το ποσοστό αυτό έπεσε σε αρνητικά νούμερα και μετά την επίθεση στην Νίκαια τα αρνητικά αυτά νούμερα έγιναν διψήφια”, ανέφερε ο Mark Okerstrom, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Expedia. “Δεν έχουμε δει ακόμα κάποια κίνηση για ανάκαμψη”, είπε. “Αυτό που δεν ξέρουμε σίγουρα είναι εάν υπάρχει μια συνολική αρνητική επίδραση στα διεθνή ταξίδια ή στην Ευρώπη συγκεκριμένα”.

Στο Paris Plage, την τεχνητή παραλία που έχει κατασκευαστεί κατά μήκος του Σηκουάνα, ένοπλοι αστυνομικοί φρουρούσαν πρόσφατα ένα σημείο εισόδου. Στρατός περνούσε μπροστά από οικογένειες που έπαιζαν στην άμμο και από μισοάδεια σημεία δραστηριοτήτων κατά μήκος του ποταμού. Οι περιπολίες, οι οποίες κοστίζουν στους φορολογούμενους περίπου 1 δισ. ευρώ ημερησίως, θα προστεθούν σε ένα λογαριασμό για τη Γαλλία, η οποία δεσμεύτηκε να δαπανήσει 816 εκατ. ευρώ φέτος για την ενίσχυση της ασφάλειάς της.

“Η ενοικίαση διαμερισμάτων στο Παρίσι και τη Νίκαια έμεινε στάσιμη, αφού οι επισκέπτες ακύρωσαν τα σχέδιά τους για να επισκεφθούν τη Γαλλία”, δήλωσε ο Adrian Leeds, επικεφαλής του Adrian Leeds Group, ενός γαλλικού μεσιτικού γραφείου με ιδιοκτησίες και στις δύο πόλεις. Και πελάτες του, οι οποίοι είχαν σκεφτεί να μετακομίσουν στη Γαλλία, έχουν ακυρώσει τις αναζητήσεις τους για σπίτια. “Η κατάσταση έχει πραγματικά επηρεάσει τα πράγματα”, δήλωσε. “Αλλά οι άνθρωποι θα επιστρέψουν σίγουρα όταν τα πράγματα σταθεροποιηθούν”.

Περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, χαμηλότερες επιδόσεις στην οικονομία της ΕΕ
Αυτόν το χρόνο, η ανάπτυξη στις 19 χώρες της Ευρωζώνης επέστρεψε σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από την οικονομική κρίση του 2008. Πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε πως η δυναμική του τουρισμού επιβραδύνθηκε κατά το β’ τρίμηνο του έτους, καθώς η οικονομία έδειξε πρόοδο μόλις 0,3% από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, που ήταν στο 0,6%. Η Γαλλία έμεινε στάσιμη με μηδενική αύξηση το β’ τρίμηνο του 2016, σε σχέση με τον προηγούμενο τρίμηνο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο μεταξύ, ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό ίσως δεν μπορεί να σταματήσει τις ανησυχίες για τυχόν επιθέσεις της τρομοκρατίας στις τουριστικές βιομηχανίες. Η Air France-KLM και η Lufthansa, δύο από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς της Ευρώπης, μείωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις για τα κέρδη τους για το 2016, επικαλούμενες τις επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, σημειώνοντας την αποστροφή των τουριστών και των στελεχών των επιχειρήσεων από τα ταξίδια.

Οι επιθέσεις είχαν επίσης επίδραση στα πολυτελή ταξίδια για τις ευρωπαϊκές αγορές, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους ξένους τουρίστες, ιδίως από την Ασία. Μεγάλα εμπορικά σήματα όπως η Hermes, η Louis Vuitton και η Prada, προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις, καθώς οι τουρίστες που ξοδεύουν πολλά χρήματα έχουν αρχίσει να μένουν μακριά.

traveldailynews.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα