Thumbnail
Ο καθηγητής ρωτήθηκε αρχικά εάν πιστεύει πως η αμερικανική επίθεση μπορεί να προκαλέσει την επιμήκυνση της αιματοχυσίας στη Συρία ή εάν, αντιθέτως, η έκβαση του πολέμου είναι ήδη δεδομένη και όλα όσα συμβαίνουν – τώρα- συνιστούν απλώς διελκυστίνδα, που αφορά τη διαμόρφωση της μεταπολεμικής κατάστασης.

Σε καμία περίπτωση ο πόλεμος δεν πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά τελειωμένος, απάντησε ο κ. Ρούσσος, προσθέτοντας ότι η αμερικανική επίθεση φυσικό είναι να ενθαρρύνει τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και, υπό αυτήν την έννοια να ωθεί προς την παράταση των εχθροπραξιών.

«Η Τουρκία θυμίζει πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά»

Βεβαίως, παρατήρησε, «η αντιπολίτευση δεν διαθέτει στρατιωτική ισχύ ικανή να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στη συμμαχία Άσαντ- Ρωσίας – Χεζμπολάχ». Τα πράγματα όμως έχουν γυρίσει πίσω, σημείωσε, διότι συν τοις άλλοις οι «μεγάλοι» θα πρέπει πάλι να συνεννοηθούν, να καταλήξουν σε μία «φόρμουλα» διαχείρισης της κατάστασης. «Ας μην ξεχνάμε πως οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι θα πρέπει να διαβουλευτούν, από την αρχή, ακόμη και για τις πτήσεις των αεροπλάνων τους, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις», ανέφερε. 

Ρωτήθηκε ο καθηγητής για τις πολιτικές και γεωπολιτικές «καραμπόλες» που επέφερε η αμερικανική επίθεση, όπως λχ για την απόπειρα της Άγκυρας να προσεγγίσει την Ουάσινγκτον, τερματίζοντας – κατά τα φαινόμενα- την ρωσοτουρκική προσέγγιση.

Απαντώντας, ο κ. Ρούσσος υπενθύμισε ότι βασικός, αγωνιώδης στόχος της Τουρκίας είναι να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού μορφώματος στα σύνορά της.

«Πιστεύω ότι και οι Τούρκοι κατανόησαν πως η προσέγγιση με τη Μόσχα δεν τους απέφερε κέρδη ως προς αυτό» είπε. Επεσήμανε δε ότι η Άγκυρα τώρα επιχειρεί να «παίξει» το χαρτί της προσέγγισης με την Ουάσιγκτον, ποντάροντας σε μία ανάγκη των ΗΠΑ: «Αφ’ ης στιγμής έχουν αποφασίσει να μην στείλουν στρατεύματα για επιχειρήσεις επί συριακού εδάφους, κάποιος πρέπει να κάνει εκεί επιχειρήσεις» . Καμία δύναμη δεν μπορεί να καθορίσει τις στρατιωτικές εξελίξεις μόνο από αέρος πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Ρώσοι διαθέτουν σύμμαχο που επιχειρεί στο έδαφος, την Χεζμπολάχ. «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται και νομίζω ότι η Τουρκία έτσι ενεργεί τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Σημαντική παράμετρος η ανησυχία του Ισραήλ»

Ερωτηθείς για τα – πιθανά, εικαζόμενα ή βέβαια-  κίνητρα που ώθησαν τον Τραμπ στην απόφαση της επίθεσης εναντίον της Συρίας, ο καθηγητής είπε πως μεταξύ άλλων θα πρέπει να συνεκτιμηθεί μία παράμετρος: Η ανησυχία την οποία νιώθει το Ισραήλ, μια ανησυχία που μετουσιώνεται και σε πίεση εκ μέρους του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, όσο παραμένει ο άξονας Τεχεράνη- Συρία- Χεζμπολάχ. Χωρίς τον Άσαντ αυτός ο άξονας θα έσπαγε κι αυτό επιθυμεί το Τελ Αβίβ, σημείωσε ο κ. Ρούσσος.

Αναλύοντας την τωρινή κατάσταση, ο καθηγητής παρατήρησε κάτι: Πως το Τελ Αβίβ έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη την ικανότητα, την οποία επέδειξε η Χεζμπολάχ το 2006, όταν έγινε η ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στο Λίβανο. «Οι Ισραηλινοί δεν μπόρεσαν τότε να πετύχουν όσα ήθελαν» είπε και πρόσθεσε: «Υπό μία έννοια, όσα τώρα ζούμε έχουν σχέση και με αυτήν την εμπειρία».

«Να δεχθούμε πως ο Άσαντ παραφρόνησε;»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρούσσος είπε ότι δεν βρίσκει κανέναν λόγο, για τον οποίο ο Άσαντ θα έκρινε πως τον συνέφερε μια επίθεση με χημικά και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία. Όταν δηλαδή θα κρινόταν κατά πόσο η στρατιωτική νίκη θα εξελισσόταν σε πολιτική σταθεροποίηση του καθεστώτος του.

«Ακούγονται και γράφονται πολλές εκδοχές, αλλά εν προκειμένω απαντήσεις μπορούν να δώσουν, ίσως, οι μυστικές υπηρεσίες, όχι οι αναλυτές», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Να δεχθούμε ότι ο Άσαντ παραφρόνησε; Κι αυτό κάποιος γιατρός θα πρέπει να το κρίνει…».

Ο κ . Ρούσσος υπενθύμισε τι ακριβώς συνέβη στο Ιράκ, το 2003, με την επίκληση όπλων μαζικής καταστροφής που ποτέ δεν βρέθηκαν. Και σχολίασε: «Εν πάση περιπτώσει, ας απαντήσουν οι αρμόδιοι που επέβλεψαν προ ολίγων ετών την καταστροφή των χημικών του καθεστώτος Άσαντ: Δεν καταστράφηκαν;»  

* O Σωτήρης Ρούσσος είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του ίδιου ιδρύματος.

Πηγή: stokokkino.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη
Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη